Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Συνάντηση Βάρνας: Νέα αρχή ή ναυάγιο;

Συνάντηση Βάρνας: Νέα αρχή ή ναυάγιο;
Ποια είναι τα ακανθώδη ζητήματα στη σημερινή συνάντηση.
Ο πρόεδρος της Τουρκίας Recep Tayip Erdogan συναντάται σήμερα με τους ηγέτες των ευρωπαϊκών θεσμών, σε μια προσπάθεια να αναζωογονηθεί ο όλο και πιο δύσκολος διάλογος ανάμεσα στην Άγκυρα και τις Βρυξέλλες, σε μια σύνοδο που αναγγέλλεται τεταμένη.
Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Jean Claude Junger και αυτός του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Donald Tusk θα καθίσουν στο τραπέζι μαζί με τον Erdogan σε δείπνο εργασίας στη Βάρνα, το παραθαλάσσιο θέρετρο της Βουλγαρίας. Θα παρακαθίσει επίσης, ως οικοδεσπότης, ο Βούλγαρος πρωθυπουργός Boyko Borisov, η χώρα του οποίου έχει την εναλλασσόμενη προεδρία της ΕΕ. Στο μενού βρίσκονται πολλά ακανθώδη θέματα με ποιο σημαντικά:

Οι μεταναστευτικές ροές

Μια από τις προτεραιότητες για τα κράτη μέλη της ΕΕ είναι να εξασφαλιστεί ότι η Άγκυρα θα συνεχίσει να εφαρμόζει τη συμφωνία που κλείστηκε τον Μάρτιο του 2016, για τον περιορισμό των μεταναστών και των προσφύγων, επιτρέποντας να μειωθούν σημαντικά οι διελεύσεις προς την Ευρώπη, με αντάλλαγμα κυρίως οικονομική βοήθεια.
Ο Ερντογάν έχει διαμαρτυρηθεί επανειλημμένα για τις «καθυστερήσεις» στην εκταμίευση των χρημάτων, ύψους €3 δισ. -τα οποία πρόσφατα απελευθερώθηκαν- και στα οποία αναμένεται να προστεθούν άλλα €3 δισ.
Πρόκειται για το δεύτερο πακέτο το οποίο όμως δε δίνεται απευθείας στην Άγκυρα, αλλά σε οργανισμούς όπως ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (IOM) και η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) που διαχειρίζονται τη διατροφή, τη στέγαση και την ιατρική περίθαλψη των προσφύγων.

Η εταιρική σχέση

Η υποψηφιότητα της Τουρκίας για να γίνει κράτος-πλήρες μέλος της ΕΕ αναμένεται επίσης να συζητηθεί στη Βάρνα, αλλά οι περισσότεροι διπλωμάτες και αναλυτές δεν περιμένουν να σημειωθεί η παραμικρή πρόοδος. Κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψης του Erdogan στο Παρίσι τον Ιανουάριο, ο γάλλος πρόεδρος Ennuel Makron έριξε ξανά την ιδέα αποκατάστασης μιας «εταιρικής σχέσης» με την Τουρκία, καθώς η εισδοχή της μοιάζει λιγότερη πιθανή από ποτέ.
Εξάλλου, η Άγκυρα αξιώνει να υπάρξει πρόοδος στη φιλελευθεροποίηση του καθεστώτος θεωρήσεων διαβατηρίων για τους Τούρκους που ταξιδεύουν στην ΕΕ. Αυτό είναι «προτεραιότητα» για την Άγκυρα,
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έστειλε αυστηρή προειδοποίηση στην Άγκυρα ότι για να υπάρξει πρόοδος στις σχέσεις της με την ΕΕ θα πρέπει πρωτίστως να αποδείξει ότι σέβεται το διεθνές δίκαιο. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες εξέφρασαν την ανησυχία τους για την τουρκική εισβολή στο Afrin της Συρίας, καταδίκασαν τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην Κύπρο και στο Αιγαίο, ενώ έκαναν ρητή αναφορά στην κράτηση των δύο Ελλήνων στρατιωτών, ζητώντας την απελευθέρωσή τους.
Ο Τούρκος Πρόεδρος, αντέδρασε με εξίσου σκληρή γλώσσα, κατηγορώντας την Ευρώπη ότι συντάσσεται με τους Έλληνες και τους Κύπριους, αλλά απέφυγε να διακόψει την προοπτική του διαλόγου με την ΕΕ που ανοίγεται στη συνάντηση της Βάρνας.

Το κλίμα ο μεγάλος άγνωστος

To κλίμα που θα επικρατήσει στη σημερινή συνάντηση της ηγεσίας της ΕΕ, με τον Τούρκο Πρόεδρο να παραμένει ο μεγάλος άγνωστος. Και αυτό διότι ενώ οι Ευρωπαίοι ιθύνοντες θα κινηθούν λίγο πολύ στη γραμμή των αποφάσεων της προχθεσινής Συνόδου Κορυφής, ουδείς είναι σε θέση να προβλέψει τις θέσεις με τις οποίες θα προσέλθει ο Τούρκος Πρόεδρος...

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης