Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

ΕΕ – Υπόθεση Navalny: «Παγώνουν» προς το παρόν οι νέες κυρώσεις προς τη Ρωσία

ΕΕ – Υπόθεση Navalny: «Παγώνουν» προς το παρόν οι νέες κυρώσεις προς τη Ρωσία
«Παγώνουν» οι νέες ευρωπαϊκές κυρώσεις προς τη Ρωσία
Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα επιβάλει νέες κυρώσεις στη Ρωσία τη Δευτέρα 25/1, δήλωσαν διπλωμάτες της ΕΕ, παρά τη σύλληψη περισσότερων των 3.000 ατόμων σε ολόκληρη τη Ρωσία το Σάββατο οι οποίοι απαιτούσαν την απελευθέρωση του επικριτική του Κρεμλίνου, Αλεξέι Ναβάλνι.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Λιθουανίας, που έφτασε στις Βρυξέλλες για μια συνάντηση των 27 κορυφαίων διπλωμάτων του μπλοκ, δήλωσε ότι «υπάρχει μια αλλαγή στη Ρωσία» που πρέπει να γίνει αντιληπτή από την Ένωση, ειδικά μετά την κράτηση του Ναβάλνι καθώς επέστρεψε στη Ρωσία από τη Γερμανία.
«Η ΕΕ πρέπει να στείλει ένα πολύ σαφές και αποφασιστικό μήνυμα ότι αυτό δεν είναι αποδεκτό», δήλωσε ο Γκαμπριέλιος Λάντμπεργης σε μια δήλωση βίντεο, ζητώντας περισσότερες κυρώσεις σε Ρώσους.
Ωστόσο, η ΕΕ θα προχωρήσει προς το παρόν σε μια βήμα προς βήμα προσέγγιση με το Κρεμλίνο, με τον αρχηγό εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, Γιοσέπ Μπορέλ, να πηγαίνει πρώτα στη Μόσχα για να καταστήσει σαφή την οργή του μπλοκ για τη σύλληψη του Ναβάλνι, δήλωσαν δύο διπλωμάτες.
Τα κράτη της ΕΕ θα πιέσουν επίσης για την απελευθέρωση διαδηλωτών.
Η ΕΕ έχει ήδη επιβάλει οικονομικές κυρώσεις στους ρωσικούς τομείς της ενέργειας, των χρηματοοικονομικών και των όπλων κατά την προσάρτηση της χερσονήσου της Κριμαίας το 2014 και έχει επιβάλει κυρώσεις σε Ρώσους αξιωματούχους κοντά στον Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν ως απάντηση στη δηλητηρίαση του Ναβάλνι τον Αύγουστο.
Συμμετέχουσες χώρες της Βαλτικής, η Λετονία και η Εσθονία υποστηρίζουν περισσότερες κυρώσεις της ΕΕ σε Ρώσους και ο υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας δήλωσε την Κυριακή ότι η Ρώμη ήταν έτοιμη να υποστηρίξει περισσότερες απαγορεύσεις ταξιδιού και πάγωμα περιουσιακών στοιχείων.
Η Ρουμανία υποστήριξε δημόσια τις κυρώσεις τη Δευτέρα.

Προσεκτικό το Βερολίνο

Ωστόσο, το Βερολίνο είναι προσεκτικό.
Ο Γερμανός Υπουργός Εξωτερικών Χέικο Μάας έχει μέχρι στιγμής αποφύγει περαιτέρω σχόλια μετά από απαίτηση της άμεσης απελευθέρωσης διαδηλωτών που αψήφησαν το έντονο κρύο για να ζητήσουν την απελευθέρωση του Ναβάλνι.
Στην κεντρική Μόσχα το Σάββατο, όπου δημοσιογράφοι του Reuters υπολόγισαν ότι είχαν συγκεντρωθεί έως και 40.000 άτομα σε ένα από τα μεγαλύτερα μη αδειοδοτημένα συλλαλητήρια εδώ και χρόνια, η αστυνομία φάνηκε να κρατούν περίπου ανθρώπους, να τους στοιβάζουν σε κοντινά φορτηγά.
Η Γερμανία και η Γαλλία, οι κύριες δυνάμεις της ΕΕ, θα είναι κεντρικές για να αποφασίσουν εάν το μπλοκ προχωρά με τιμωρητικά μέτρα για τη Ρωσία, έναν μεγάλο εξαγωγέα πετρελαίου και φυσικού αερίου στο μπλοκ.
Ο Ναβάλνι λέει ότι ο Πούτιν ήταν πίσω από τη δηλητηρίασή του τον περασμένο Αύγουστο, μια κατηγορία που το Κρεμλίνο απορρίπτει.
Το Κρεμλίνο αναφέρει ότι η υπόθεση του Ναβάλνι είναι εγχώρια υπόθεση και δεν έχει δείξει αποδείξεις ότι δηλητηριάστηκε.
Η υπουργός Εξωτερικών της Φινλανδίας Πέκα Χαβίστο είπε ότι ήθελε μια «σωστή νομική έρευνα» για τη δηλητηρίαση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης