Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Ισραήλ και Αίγυπτος προσεγγίζουν την Τουρκία, στα 70 τρισ. κυβικά το φυσικό αέριο στην Αν. Μεσόγειο

Ισραήλ και Αίγυπτος προσεγγίζουν την Τουρκία, στα 70 τρισ. κυβικά το φυσικό αέριο στην Αν. Μεσόγειο

Ανάπτυξη 1,8% το 2020 στην Τουρκία... λόγω τραπεζών 

Σχετικά Άρθρα

Ισραήλ και Αίγυπτος επιχειρούν να ανοίξουν γέφυρες με την Τουρκία με επίκεντρο την ενέργεια.
Υπάρχουν διάφορες εκτιμήσεις, ότι στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου τα κοιτάσματα φυσικού αερίου είναι 70 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια ή περίπου το 1,5% των συνολικών αποθεμάτων φυσικού αερίου στον κόσμο.
Το μεγαλύτερο μέρος αυτού του φυσικού αερίου βρίσκεται στα οικόπεδα Γλαύκου, Αφροδίτης και Καλυψώ, που ανήκουν στην Κύπρο καθώς και το Leviathan του Ισραήλ και το Zohr της Αιγύπτου.

Κινήσεις Ισραήλ και Αιγύπτου

Αρχικά το Ισραήλ, που υπαινίχθηκε ο Ισραηλινός υπουργός Ενέργειας ότι θα μπορούσε το φυσικό αέριο από τα κοιτάσματα στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη να μεταφερθούν στην Ευρώπη με αγωγό μέσω Τουρκίας… αντί του East Med.
Γενικά υπάρχει διάθεση από το Ισραήλ και βεβαίως από την Τουρκία να εκτονωθούν οι εντάσεις και να ξεκινήσει μια σταδιακή ομαλοποίηση των σχέσεων.
Την ίδια στιγμή η κίνηση της Αιγύπτου για τη διεξαγωγή διαγωνισμού για εξερεύνηση υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο αναγνωρίζοντας την αποκλειστική οικονομική ζώνη (ΑΟΖ) που οριοθετείται από την Τουρκία θεωρείται ως άτυπη αναγνώριση της ΑΟΖ μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης.
Να σημειωθεί ότι η οριοθέτηση ξεκινά από το Fethiye-Marmaris-Kas στη νοτιοδυτική ακτή της Τουρκίας και εκτείνεται μέχρι την ακτή Derna-Tobruk-Bordia της Λιβύης.
Σε απάντηση, η Αίγυπτος και η Ελλάδα υπέγραψαν συμφωνία τον Αύγουστο του 2020, ορίζοντας μια ΑΟΖ στην Ανατολική Μεσόγειο μεταξύ των δύο χωρών,
Σύμφωνα με τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας, μπορεί τα χωρικά ύδατα να ορίζονται το μέγιστο στα 12 ναυτικά μίλια στη θάλασσα, αλλά όταν πρόκειται για την ΑΟΖ, όπου έχει δικαιώματα αλιείας, εξόρυξης και γεώτρησης, αυτά προεκτείνονται στα 200 ναυτικά μίλια ή 370 χιλιόμετρα.
Ωστόσο, εάν η θαλάσσια απόσταση μεταξύ των δύο χωρών είναι μικρότερη από 424 μίλια, απαιτείται διμερής συμφωνία για τον καθορισμό μιας αμοιβαία συμφωνηθείσας γραμμής διαχωρισμού των αντίστοιχων ΑΟΖ.
Η Ελλάδα, από την άλλη πλευρά, επικαλούμενη την σύμβαση για το δίκαιο της Θάλασσας αναφέρει ότι τα νησιά έχουν ΑΟΖ.
Οι σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Αιγύπτου επιδεινώθηκαν όταν ο στρατηγός Abdel-Fattah el-Sissi ανέτρεψε τον Mohammed Morsi, σε πραξικόπημα με μόλις ένα έτος στην εξουσία.

Η τουρκική οικονομία με θετικό πρόσημο το 2020 στο +1,8%... λόγω τραπεζών 

Η οικονομία της Τουρκίας αναπτύχθηκε λιγότερο από το αναμενόμενο, αλλά τουλάχιστον είχε θετικό πρόσημο το 2020 στο +1,8% με αύξηση του ΑΕΠ στο 5,9% στο τέταρτο τρίμηνο του 2020.
Η αύξηση του ΑΕΠ κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2020 οφείλεται στον σχεδόν διπλασιασμό του δανεισμού από τις κρατικές τράπεζες για να αντιμετωπίσει το αρχικό κύμα του κορωνοιού.
Η τουρκική λίρα σταθεροποιήθηκε στα 7,25 έναντι του δολαρίου ΗΠΑ μετά τα στοιχεία του ΑΕΠ.
Η Τουρκία το 2020 ξεπέρασε όλες τις αναδυόμενες αγορές (EM) και τις χώρες των G-20, εκτός από την Κίνα, οι οποίες αυξήθηκαν 6,5% το τελευταίο τρίμηνο και 2,3% διεθνώς το 2020.
Σε δημοσκόπηση του Reuters, το ΑΕΠ προβλέπεται να αυξηθεί 7,1% σε ετήσια βάση το τέταρτο τρίμηνο του 2020, παρά τις νέες απαγορεύσεις και περιορισμούς λόγω του COVID-19 και 2,3% για το 2020.
Ο χρηματοπιστωτικός τομέας συνέβαλλε στην ανάπτυξη το 2020, καθώς αυξήθηκε 21,4%, σύμφωνα με τα στοιχεία του TurkStat.
Ο γεωργικός τομέας αυξήθηκε κατά 4,8% ενώ ο βιομηχανικός τομέας αυξήθηκε κατά 2%.
Οι τομείς των υπηρεσιών μειώθηκαν κατά 4,3% και ο κατασκευαστικός κλάδος μειώθηκε 3,5%.
Ο ακαθάριστος σχηματισμός παγίου κεφαλαίου, ένα μέτρο επένδυσης από επιχειρήσεις, αυξήθηκε κατά 10,3% ετησίως.
Το ΑΕΠ της Τουρκίας σε τρέχουσες τιμές μειώθηκε σε περίπου 717,1 δισεκατομμύρια δολάρια το 2020, από 760,8 δισεκατομμύρια δολάρια, το 2019.
Το κατά κεφαλήν ΑΕΠ μειώθηκε στα 8.599 δολάρια το 2020 από 9.127 δολάρια το 2019.
Το 2017 ήταν 10.597 δολάρια.
96891.jpg
Υψηλά ο πληθωρισμός στο 15%

Η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας (CBRT), στοχεύει στον έλεγχο του πληθωρισμού, αύξησε τα επιτόκια κατά 675 μονάδες βάσης σε 17% από τον Νοέμβριο 2020 για να ελέγξει τον πληθωρισμό.
Ο πληθωρισμός αναμένεται να αυξηθεί πάνω από 15% από 14,97% τον Ιανουάριο 2021.
Η κεντρική τράπεζα αναμένει ότι ο πληθωρισμός θα μειωθεί στο 9,4% έως το τέλος του 2021

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης