Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Stoltenberg: Η Τουρκία υπερασπίζεται και την ευρωπαϊκή πτέρυγα του ΝΑΤΟ

Stoltenberg: Η Τουρκία υπερασπίζεται και την ευρωπαϊκή πτέρυγα του ΝΑΤΟ
Η Τουρκία είναι εξαιρετικά σημαντική για την Ευρώπη και το ΝΑΤΟ στη μάχη κατά της διεθνούς τρομοκρατίας, τόνισε ο ΓΓ της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας
Σχετικά Άρθρα

Η ευρωπαϊκή πτέρυγα της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας υπερασπίζεται και χώρες εκτός ΕΕ, όπως τις ΗΠΑ, τον Καναδά και το Ηνωμένο Βασίλειο στα βόρεια και την Τουρκία στα νότια, σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ.
Μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP) ο Jens Stoltenberg τόνισε ότι «η άμυνα της Ευρώπης εξαρτάται από τους στενούς διατλαντικούς δεσμούς και όχι από την αναζήτηση στρατηγικής αυτονομίας της ηπείρου».
«Δεν πιστεύω μόνο στην Ευρώπη.
Δεν πιστεύω μόνο στη Βόρεια Αμερική.
Πιστεύω στη Βόρεια Αμερική και την Ευρώπη μαζί, στην στρατηγική αλληλεγγύη στο ΝΑΤΟ», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Καμία χώρα δεν μπορεί μόνη της

«Επειδή δεν πιστεύω ότι οποιαδήποτε χώρα ή οποιαδήποτε ήπειρος από μόνη της μπορεί να διαχειριστεί τις προκλήσεις ασφαλείας που αντιμετωπίζουμε σήμερα», σημείωσε.
Τα σχόλια του ΓΓ του ΝΑΤΟ έρχονται, καθώς η Commission εξετάζει έναν πιο σημαντικό «γεωπολιτικό ρόλο» της ΕΕ με αυτόνομη εξωτερική πολιτική και αμυντική βιομηχανία.
«Περισσότερο από το 90% των πολιτών στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ζουν σε μια χώρα του ΝΑΤΟ.
Αλλά μόνο το 20% των αμυντικών δαπανών του ΝΑΤΟ προέρχεται από ευρωπαϊκά μέλη του Βορειοατλαντικού Συμφώνου», επισήμανε ο Stoltenberg.
«Αλλά το πιο σημαντικό, είναι ότι πρόκειται για την πολιτική», συνέχισε.

«Όχι στην αποδυνάμωση του ΝΑΤΟ»

«Επειδή οποιαδήποτε απόπειρα αποδυνάμωσης της συμμαχίας, διαίρεσης της Ευρώπης και της Βόρειας Αμερικής, όχι μόνο θα αποδυναμώσει το ΝΑΤΟ, αλλά θα χωρίσει την Ευρώπη», παρατήρησε.
«Υποστηρίζω τις προσπάθειες της ΕΕ για την άμυνα, διότι περισσότερες αμυντικές δαπάνες, νέες στρατιωτικές δυνατότητες και αντιμετώπιση του κατακερματισμού της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας - όλα αυτά θα είναι καλά για την ευρωπαϊκή ασφάλεια, για τη διατλαντική ασφάλεια, για όλους μας», σημείωσε.
«Έτσι, όλες αυτές οι προσπάθειες - αρκεί να συμπληρώνουν το ΝΑΤΟ - τις καλωσορίζουμε, αλλά η ΕΕ δεν μπορεί να υπερασπιστεί την Ευρώπη», ανέφερε.
Ο Stoltenberg τόνισε, πως η ευρωπαϊκή πτέρυγα του ΝΑΤΟ υπερασπίζεται στον Βόρειο Ατλαντικό και μέλη εκτός ΕΕ, όπως οι ΗΠΑ, ο Καναδάς και το Ηνωμένο Βασίλειο από τη ρωσική επιθετικότητα.
Στα νοτιοανατολικά, η Τουρκία που δεν είναι μέλος της ΕΕ βρίσκεται στα σύνορα με τη Συρία και το Ιράκ, είπε και πρόσθεσε ότι είναι «εξαιρετικά σημαντική για την καταπολέμηση του Ισλαμικού Κράτους και της διεθνούς τρομοκρατίας».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης