Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

«Όχι» στην τηλεδιάσκεψη των ΥΠΕΞ της ΕΕ για τα Βαρώσια - Το παρασκήνιο για τη δήλωση Borrell

«Όχι» στην τηλεδιάσκεψη των ΥΠΕΞ της ΕΕ για τα Βαρώσια - Το παρασκήνιο για τη δήλωση Borrell
Στο... άκυρο για την έκτακτη τηλεδιάσκεψη μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, συναίνεσε και ο Νίκος Δένδιας
Σχετικά Άρθρα
Κατώτερη των περιστάσεων αναδεικνύεται για ακόμα μία φορά η Ευρωπαϊκή Ένωση, αρνούμενη να στείλει ένα αποφασιστικό μήνυμα στην Τουρκία ώστε να μπει ένα τέλος στις προκλήσεις.
Ακόμα και η ανακοίνωση του Τούρκου προέδρου, Recep Tayyip Erdogan, για άνοιγμα των Βαρωσίων φαίνεται πως δεν είναι αρκετή ώστε να αλλάξει στάση η ΕΕ, παρά το γεγονός ότι ο Κύπριος πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης, ζητά πιο αποφασιστική δράση από την ευρωπαϊκή κοινότητα έναντι της Τουρκίας.
Το παρασκήνιο που προηγήθηκε της ανακοίνωσης του Ύπατου Εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Josep Borrell, για τα Βαρώσια είναι χαρακτηριστικό της... διστακτικότητας της ΕΕ όσον αφορά τις τουρκικές προκλήσεις. Μόνο τυχαίο, άλλωστε, δεν μπορεί να θεωρηθεί και το γεγονός ότι τελικά μπήκε «άκυρο» στα σενάρια περί έκτακτης σύγκλησης του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ. Μάλιστα, πρόκειται για μια απόφαση στην οποία συναίνεσε και ο Νίκος Δένδιας.
Παρ' όλα αυτά, διπλωματικές πηγές, κάνουν λόγο για καταλυτικό ρόλο του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών και ιδιαίτερα του Νίκου Δένδια στην υιοθέτηση της δήλωσης της ΕΕ για τα Βαρώσια.

Το παρασκήνιο της δήλωσης Borrell

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η διαπραγμάτευση επί του σχεδίου της δήλωσης του Ύπατου Εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Josep Borrell, για τα Βαρώσια είχε ξεκινήσει την περασμένη Παρασκευή (23/7/2021), ευθύς μόλις υιοθετήθηκε η σχετική δήλωση του προέδρου του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Η εν λόγω διαπραγμάτευση συνεχίστηκε όλο το Σαββατοκύριακο, αλλά χθες (27/7/2021) το πρωί είχε βρεθεί σε τέλμα λόγω διαφορών όσον αφορά τη διατύπωση που αφορά το ενδεχόμενο ανάληψης ενεργειών από την ΕΕ, εφόσον η Τουρκία δεν συμμορφωθεί με τις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, ανέλαβε μεσολαβητική προσπάθεια, η οποία ουσιαστικά γεφύρωσε τις διαφορετικές αντιλήψεις που επικρατούσαν μέχρι εκείνη τη στιγμή και επέτρεψε την γρήγορη υιοθέτηση του τελικού κειμένου της δήλωσης.

«Δεν κρίνεται αναγκαίο» ένα Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ

Στο πλαίσιο αυτό, όλες οι πλευρές συμφώνησαν ότι η σύγκλιση μιας έκτακτης τηλεδιάσκεψης μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ δεν κρίνεται αναγκαία, τουλάχιστον στην παρούσα συγκυρία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης