Μέχρι στιγμής η Τουρκία κρατά «επτασφράγιστο μυστικό» το πού ακριβώς θα κατευθυνθεί το γεωτρύπανο, μυστικό που θα «αποκαλύψει» ο ίδιος ο Erdogan κατά τη διάρκεια τελετής που θα πραγματοποιηθεί στο λιμάνι.
Πιθανολογείται πως το «Abdülhamid Han» θα κατευθυνθεί σε περιοχή είτε μεταξύ Κύπρου και Τουρκίας, είτε θα κατευθυνθεί προς το οικόπεδο 6 της Κυπριακής ΑΟΖ.
Με αφορμή τον επικείμενο απόπλου του πλοίου, ο εκπρόσωπος του AKP Celik άδραξε την ευκαιρία να εξαπολύσει νέες απειλές.
Συγκεκριμένα, ο Omer Celik δήλωσε: «Ας μην δοκιμάσουν την αποφασιστικότητα της Τουρκίας στο θέμα της χερσαίας πατρίδας, της γαλάζιας πατρίδας ή της εναέριας πατρίδας. Δεν θα δώσουμε σε κανέναν ούτε βότσαλο, ούτε σταγόνα νερό, ούτε μια σπιθαμή αέρα της πατρίδας μας.
Σύντομα, ο πρόεδρος μας θα αποχαιρετήσει το γεωτρύπανο «Abdülhamid Han» από τη Μερσίνη.
Πρόκειται για βήματα που γίνονται με αποφασιστικότητα και δύναμη για την προστασία των συμφερόντων τόσο της Τουρκίας όσο και της “ΤΔΒΚ”.
Γιατί υπάρχουν πόροι πετρελαίου και φυσικού αερίου, σε σημεία που βρήκαν αυτά τα πλοία κάτω από τη θάλασσα και το υπέδαφος, που είναι ο πλούτος του έθνους μας. Θα χρησιμοποιήσουμε αυτές τις τεχνολογίες για να τα εξορύξουμε και να τα θέσουμε στην υπηρεσία των πολιτών μας».
Και για να γίνει ακόμη πιο σαφές ποιός είναι ο «αποδέκτης» των «μηνυμάτων» του, ο Celik πρόσθεσε:
«Μόλις η Τουρκία αρχίζει τις έρευνες αυτές, η Ελλάδα ξεκινά αμέσως τις προκλήσεις. Ορισμένες χώρες αρχίζουν να υποστηρίζουν αυτές τις προκλήσεις.
Η καταγγελία για... απόπειρα παραβίασης της... τουρκικής υφαλοκρηπίδας
«Ενας σημαντικός παράγοντας της πολιτικής μας στην Ανατολική Μεσόγειο είναι τα κυριαρχικά μας δικαιώματα.
Το δίδυμο Ελλάδας και Ελληνοκυπρίων επιχείρησε να στείλει 9 πλοία στην υφαλοκρηπίδα μας. Αυτά τα εμποδίσαμε με τα μέτρα που πήραμε και στο πεδίο και στο τραπέζι. Αύριο, το πλοίο Abdulhamid θα πλεύσει για τις πρώτες του εργασίες στη Μεσόγειο», τόνισε o Τούρκος υπουργός Εξωτερικών στο πλαίσιο του Συνεδρίου Διπλωματίας.
O Cavusoglu αναφέρθηκε για ακόμα μία φορά στα περί αποστρατιωτικοποίησης των ελληνικών νησιών. «Στο Αιγαίο θέλουμε τα αλληλένδετα προβλήματα να αντιμετωπίζονται ολιστικά και να επιλύονται συνολικά, μόνιμα και σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Ωστόσο, η Ελλάδα δεν μπορεί να διαμορφώσει τη βούληση να λύσει τα προβλήματα. Aυτός που έχει τη συνήθεια δεν την εγκαταλείπει… Είπαμε και εξηγήσαμε στους συνομιλητές μας, ιδιαίτερα στον ΟΗΕ, πως τα νησιά που βρίσκονται κοντά στις ακτές μας και έχουν αποστρατιωτικοποποιημένο καθεστώς σύμφωνα με διεθνείς συνθήκες τώρα είναι στρατιωτικοποιημένα. Θα συνεχίσουμε να αντιμετωπίζουμε αυτό το ζήτημα, το οποίο είναι κρίσιμης σημασίας για την ασφάλεια της χώρας μας», σημείωσε.
«Η Ευρώπη χρειάζεται την Τουρκία»
Παράλληλα, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε την ισχύ της Τουρκίας υπογραμμίζοντας ότι «η Τουρκία είναι η χώρα που θα ήθελες να έχεις μαζί σου σε κάθε κρίση. Η Τουρκία είναι ένας ισχυρός εταίρος».
Σε άλλο σημείο των δηλώσεων του, ο Cavusoglu υποστήριξε πως «η Τουρκία είναι Ευρώπη και η Ευρώπη χρειάζεται την Τουρκία», ενώ συμπλήρωσε πως «η ευρωπαϊκή ασφάλεια χρειάζεται την Τουρκία».
«Δεν είναι σωστό η Ε.Ε να είναι όμηρος και να παραδίδεται στα στείρα συμφέροντα κάποιων μελών του υπό το πρίσμα της αλληλεγγύης και αυτό να γίνεται εναντίον της Τουρκίας που είναι υποψήφιο μέλος της Ε.Ε και μέλος του ΝΑΤΟ» τόνισε μεταξύ άλλων ο Cavusoglu. Τέλος, ο Τούρκος υπουργός επεσήμανε πως η ουκρανική κρίση «απέδειξε την αξία της Τουρκίας».
Παραβίαση ελληνικού εναέριου χώρου
Τουρκικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος (UAV), που εισήλθε στο FIR Αθηνών χωρίς να καταθέσει σχέδιο πτήσης, παραβίασε τον εθνικό εναέριο χώρο και στη συνέχεια πέταξε πάνω από την Κανδελιούσσα, δυτικά της Νισύρου, στα 21.000 πόδια, στις 08:21.
Το τουρκικό UAV αναγνωρίστηκε και αναχαιτίστηκε σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες κατά πάγια τακτική.
Το 4ο πλοίο γεωτρήσεων της Τουρκίας Abdülhamid Han είναι ένα από τα 5 πλοία γεωτρήσεων στον κόσμο με τεχνολογία 7ης γενιάς.
Το ειδικό πλοίο, που τραβά την προσοχή με τις γιγάντιες διαστάσεις του, έχει μήκος 238 μέτρα, πλάτος 42 μέτρα και βάρος 52 χιλιάδες τόνους.
Το πλοίο 9 ορόφων διαθέτει διπλά γεωτρύπανα και πλήρωμα 200 ατόμων.
Έχει επίσης τη δυνατότητα να τρυπήσει σε βάθος 12.200 μέτρων.
Το 4ο πλοίο γεωτρήσεων στο λιμάνι Τασούκου της Μερσίνας ολοκλήρωσε τη διαδικασία δοκιμών πριν από την αποστολή.
Δοκιμάστηκαν οι δυνατότητες γεώτρησης.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών