Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Bolton (πρώην σύμβουλος Λευκού Οίκου): H Τουρκία πρέπει να τεθεί εκτός ΝΑΤΟ, αποσταθεροποιεί τη συμμαχία

Bolton (πρώην σύμβουλος Λευκού Οίκου): H Τουρκία πρέπει να τεθεί εκτός ΝΑΤΟ, αποσταθεροποιεί τη συμμαχία
«Η Τουρκία υπό τον Πρόεδρο Erdogan σίγουρα αποσταθεροποιεί τη συμμαχία»
Έκκληση, για άλλη μία φορά, να τεθεί εκτός ΝΑΤΟ η Τουρκία απηύθυνε μέσω ελληνικού τηλεοπτικού σταθμού ο πρώην σύμβουλος Λευκού Οίκου John Bolton…

Αναλυτικά η συνέντευξη

Κ. Πρέσβη, ο Πρόεδρος Εrdogan κατέστησε σαφές ότι θα εμποδίσει την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.
Σε ένα από τα άρθρα σας υποστηρίζεται ότι "η συμμαχία θα πρέπει να πρέπει να αφαιρέσει την ιδιότητα του μέλους από την Άγκυρα στο τετράγωνο, εξετάζοντας την αποβολή της.
Πιστεύετε ότι η Τουρκία αποσταθεροποιεί τη Συμμαχία;


Πιστεύω ότι η Τουρκία υπό τον Πρόεδρο Erdogan σίγουρα αποσταθεροποιεί τη συμμαχία.
Και υπάρχει μια μακρά λίστα με κινήσεις που έχει κάνει η κυβέρνηση Erdogan, ξεκινώντας, κατά την άποψή μου, με την αγορά του ρωσικού συστήματος αεράμυνας S-400.
Οι S-400 εξουδετερώνουν τα άλλα συστήματα αεράμυνας του ΝΑΤΟ.
Αδρανοποιούν την ικανότητα των F-35 να είναι αόρατα, μέρος του οποίου είχαμε στην πραγματικότητα συμφωνήσει ότι θα κατασκευάσει η Τουρκία.
Τώρα αυτό δεν ισχύει.
Αλλά όταν προσθέτεις σε αυτές τις καταστάσεις το απαράδεκτο μπλοκάρισμα της αίτησης ένταξης της Σουηδίας και την παρεμπόδιση της αίτησης της Φινλανδίας, και το συνδυάζεις με τις προσπάθειες του Erdogan να αποτρέψει τη λαϊκή ψήφο στην Τουρκία ώστε να γίνει με ελεύθερο και δίκαιο τρόπο, νομίζω ότι όλο αυτό καταδεικνύει μία συμπεριφορά που δεν συνάδει με το να είσαι σύμμαχος του ΝΑΤΟ.
Aν ο Erdogan προσπαθήσει να νοθεύσει τις εκλογές, τότε νομίζω ότι πρέπει να εξετάσουμε την απομάκρυσνη της Τουρκίας ή τουλάχιστον την αναστολή της ιδιότητας μέλους.
Απλά, ένα μέλος του ΝΑΤΟ δεν μπορεί να συμπεριφέρεται έτσι.

Υπάρχει τέτοιο άρθρο στην Ιδρυτική Συνθήκη του ΝΑΤΟ, που προβλέπει την απομάκρυνση μέλους;
Aκούγονται τέτοιες φωνές μεταξύ των κρατών μελών;
Ποιος πρέπει να πάρει την πρωτοβουλία να ενεργοποιήσει ένα τέτοιο άρθρο;


Νομίζω ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα μπορούσαν να αναλάβουν την πρωτοβουλία.
Δεν υπάρχει συγκεκριμένη διάταξη στο καταστατικό.
Όμως, σύμφωνα με το υπάρχον δόγμα του διεθνούς δικαίου, είναι εφικτό να αποβληθεί ή να ανασταλεί η ιδιότητα μέλους της Τουκίας.
Υπάρχει και ένας άλλος τρόπος για να γίνει, ο οποίος είναι να διαλυθεί η Συμμαχία και μετά να δημιουργηθεί ξανά μετά από ένα δευτερόλεπτο, με όλα τα μέλη εκτός της Τουρκίας.

Η αμφισβήτηση της εθνικής κυριαρχίας της Ελλάδας είναι θεμελιώδης στόχος της Άγκυρας, απειλώντας ακόμη και με εισβολή στα νησιά του Αιγαίου.
Είναι οι αντιδράσεις των μελών του ΝΑΤΟ αντίστοιχες αυτών των απειλών;

Αυτή είναι δυστυχώς μία συμπεριφορά που έχουμε δει στο παρελθόν από την Τουρκία.
Είναι πολύ χειρότερα, πιστεύω, υπό τον Erdogan από ό,τι ήταν τα προηγούμενα χρόνια.
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τα μέλη του ΝΑΤΟ έχουν διαφωνίες μεταξύ τους για κάποια θέματα, αλλά είναι ασυνεπές με το να είσαι σωστό μέλος της Συμμαχίας να απειλείς άλλα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ.

Θα έπρεπε η κυβέρνηση Biden να εγκρίνει την πώληση μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην Τουρκία, εάν η Άγκυρα δώσει το πράσινο φως για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ;

Νομίζω ότι αυτό που πρέπει να κάνουμε αυτή τη στιγμή είναι να αναβάλουμε οποιεσδήποτε σημαντικές αποφάσεις για θέματα όπως η πώληση των F-16 για μετά τις τουρκικές εκλογές τον Μάιο.
Πιστεύω ότι εν μέρει ο Εrdogan παίζει πολιτικά παιχνίδια με το φονταμενταλιστικό στοιχείο στην Τουρκία, βάζοντας την Σουηδία απέναντι.
Εκτιμώ ότι είναι μέρος της γενικής του αντικουρδικής του εκστρατείας.
Επομένως, βλέπω ότι αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να αποφύγουμε να δώσουμε στον Εrdogan ή σε οποιονδήποτε από τους Τούρκους υποψηφίους τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουν το ζήτημα της NATO προς δικό τους πολιτικό όφελος.

Η Τουρκία όπως είπατε και νωρίτερα, εκβιάζει τη Σουηδία και τη Φινλανδία, απειλεί να εισβάλει στην Ελλάδα, αγοράζει ρωσικό στρατιωτικό εξοπλισμό και αρνείται να επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία. Υπάρχει κόκκινη γραμμή σε όλες αυτές τις προκλήσεις;

Όταν τα προσθέτουμε όλα αυτά μαζί, αντιλαμβανόμαστε ότι υπάρχουν πολλοί λόγοι για να αποβληθεί η Τουρκία αυτή τη στιγμή.
Αλλά επειδή κατά την κρίση μου το πραγματικό πρόβλημα δεν είναι ο λαός της Τουρκίας, το πραγματικό πρόβλημα είναι ο Εrdogan και οι νεο-οθωμανικές του φιλοδοξίες.
Θέλει να αναγεννήσει την Τουρκία, όπως ήταν πριν από το τέλος του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου και την διάλυση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.
Η Τουρκία είναι ένα σημαντικό μέρος της συμμαχίας του ΝΑΤΟ και ήλπιζα ότι θα μπορούσαμε να επιστρέψουμε σε αυτό.
Αλλά δεν το βλέπω εφικτό, αν ο Εrdogan νοθεύσει τις εκλογές και νικήσει ξανά.

Ο Υπουργός Soylu είπε πριν από λίγο ότι ''όλοι οι Αμερικανοί πρέσβεις που υπηρετούν στην Τουρκία βοηθούν στην οργάνωση στρατιωτικού πραξικοπήματος κατά του Ερντογάν'', πώς το σχολιάζετε;

Αυτό είναι γελοίο.
Και δείχνει, νομίζω, το πόσο απελπισμένος είναι ο Erdogan.
Είναι πολύ ανήσυχος, δεδομένου του τι συνέβη στις δημοτικές εκλογές του 2019 και στην Κωνσταντινούπολη και στην Άγκυρα και στη Σμύρνη και σε άλλες πόλεις της Τουρκίας, όπου το κόμμα του ηττήθηκε. Νομίζω ότι ανησυχεί πως μπορεί να γίνει ξανά, γι' αυτό ανησυχώ ότι θα προσπαθήσει να υφαρπάξει τις εκλογές και αυτό πρέπει να αποτραπεί.
Πιστεύω ότι η Τουρκία υπό τον Πρόεδρο Ερντογάν σίγουρα αποσταθεροποιεί τη συμμαχία.
Υπάρχει, μια μακρά λίστα με κινήσεις που έχει κάνει η κυβέρνηση Erdogan, ξεκινώντας, κατά την άποψή μου, με την αγορά του ρωσικού συστήματος αεράμυνας S-400.
Οι S-400 εξουδετερώνουν τα άλλα συστήματα αεράμυνας του ΝΑΤΟ. Αδρανοποιούν την ικανότητα των F-35 να είναι αόρατα, μέρος του οποίου είχαμε στην πραγματικότητα συμφωνήσει ότι θα κατασκευάσει η Τουρκία. Τώρα αυτό δεν ισχύει.
Αλλά όταν προσθέτεις σε αυτές τις καταστάσεις το απαράδεκτο μπλοκάρισμα της αίτησης ένταξης της Σουηδίας και την παρεμπόδιση της αίτησης της Φινλανδίας, και το συνδυάζεις με τις προσπάθειες του Ερντογάν να αποτρέψει τη λαϊκή ψήφο στην Τουρκία ώστε να γίνει με ελεύθερο και δίκαιο τρόπο, νομίζω ότι όλο αυτό καταδεικνύει μία συμπεριφορά που δεν συνάδει με το να είσαι σύμμαχος του ΝΑΤΟ.
Aν ο Erdogan προσπαθήσει να νοθεύσει τις εκλογές, τότε νομίζω ότι πρέπει να εξετάσουμε την απομάκρυνση της Τουρκίας ή τουλάχιστον την αναστολή της ιδιότητας μέλους. Απλά, ένα μέλος του ΝΑΤΟ δεν μπορεί να συμπεριφέρεται έτσι.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης