Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Αλλάζει τακτική o Erdogan με τις... πλάτες του ΝΑΤΟ: Οι Έλληνες κατέστρεψαν και έκαψαν τη Σμύρνη

Αλλάζει τακτική o Erdogan με τις... πλάτες του ΝΑΤΟ: Οι Έλληνες κατέστρεψαν και έκαψαν τη Σμύρνη
Σε νέες προκλητικές δηλώσεις κατά της Ελλάδας προέβη ο πρόεδρος της Τουρκίας
Σχετικά Άρθρα
(upd) Τη στιγμή που το Μέγαρο Μαξίμου διατυμπανίζει τη νέα σελίδα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και τη θετική ατζέντα ενόψει και της συνάντησης των ηγετών Ελλάδας και Τουρκίας στα μέσα Σεπτεμβρίου στο περιθώριο της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ, ο Recep Tayyip Erdogan επιστρέφει στην... παλιά τακτική, εκείνη των προκλήσεων και της επίδειξης ισχύος.
Και για ακόμα μία φορά έχει τις... πλάτες του ΝΑΤΟ, το Στρατηγείο χερσαίων δυνάμεων της Συμμαχίας, που εδρεύει στη Σμύρνη, συνεχάρη την Τουρκία για τη νίκη του τουρκικού στρατού, στις 30 Αυγούστου 1922, επί των ελληνικών δυνάμεων στη μάχη του Ντουμπλουπινάρ στη Μικρά, με αφορμή την επέτειο της Μικρασιατικής Καταστροφής του 1922.

Οι προκλητικές δηλώσεις Erdogan

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του σε εκδήλωση για την 101η επέτειο της νίκης των Τούρκων κατά των Ελλήνων και των συμμαχικών δυνάμεων το 1922, ο Τούρκος πρόεδρος προέβη σε νέες προκλητικές δηλώσεις.
Αναφέροντας ότι «ο Αύγουστος έκλεισε με την επέτειο μιας μεγάλης νίκης που άνοιξε το δρόμο για την ίδρυση του τελευταίου κράτους στην Ανατολία», της Δημοκρατίας, ο Erdogan είπε ότι «ο στρατός ξεκίνησε τη μεγάλη επίθεση στις 26 Αυγούστου 1922, με την εντολή που έδωσε ο Γκαζί Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ.
Ο Erdogan είπε ότι ο ηρωικός στρατός, ο οποίος κατέστρεψε μία προς μία τις εχθρικές γραμμές, άνοιξε το δρόμο προς τη Σμύρνη καταστρέφοντας σημαντικό μέρος των ελληνικών κατοχικών δυνάμεων στη μάχη της πλατείας Αρχιστράτηγου στις 30 Αυγούστου.
Αναφέροντας ότι «οι τουρκικές σημαίες κυμάτιζαν στον ουρανό της Σμύρνης, η οποία καταστράφηκε από τον εχθρό που τράπηκε σε φυγή 15 ημέρες μετά την έναρξη της μεγάλης επίθεσης», ο Erdogan σημείωσε ότι «ο πόλεμος στο πεδίο της μάχης κερδήθηκε εναντίον του εχθρού που μόλυνε την αιώνια πατρίδα της Ανατολίας με τις προδοτικές φιλοδοξίες και τις βρώμικες μπότες του για σχεδόν 3,5 χρόνια».

Δεν είναι η πρώτη φορά…

Ωστόσο, δεν είναι η πρώτη φορά που το ΝΑΤΟ συγχαίρει την Τουρκία για τη νίκη υπέρ των Ελλήνων. Παρόμοιο μήνυμα είχε αναρτηθεί και πέρυσι την ίδια μέρα, προκαλώντας την εντονότατη αντίδραση της Ελλάδας, που έκανε διάβημα στο ΝΑΤΟ και ζήτησε εξηγήσεις και πέτυχε τη διαγραφή της ανάρτησης.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στις 30 Αυγούστου, η Τουρκία γιορτάζει τη λεγόμενη «Ημέρα της Νίκης», την επέτειο της νίκης του τουρκικού στρατού επί των ελληνικών δυνάμεων στη μάχη του Ντουμπλουπινάρ το 1922 στη Μικρά Ασία.

Η απάντηση του ΥΠΕΞ

Την αντίδραση του υπουργείου Εξωτερικών προκάλεσαν οι δημόσιες δηλώσεις του Recep Tayyip Erdogan ότι «οι Έλληνες κατέστρεψαν και έκαψαν τη Σμύρνη», με αφορμή την ημέρα των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων.
Όπως αναφέρει το ΥΠΕΞ, χωρίς να κατονομάζει τον Tούρκο πρόεδρο, «εχθροπαθείς δηλώσεις είναι αντιπαραγωγικές και δεν συμβάλλουν στην εμπέδωση του κλίματος ηρεμίας, συνεργασίας και διαλόγου που επιχειρείται να οικοδομηθεί στις σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας την τρέχουσα περίοδο».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης