Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Πολωνία: Στα ύψη οι αμυντικές δαπάνες, θα ξεπεράσουν το 4% του ΑΕΠ το 2024

Πολωνία: Στα ύψη οι αμυντικές δαπάνες, θα ξεπεράσουν το 4% του ΑΕΠ το 2024
Στα ύψη οι αμυντικές δαπάνες της Πολωνίας
Σχετικά Άρθρα
Η Πολωνία πρόκειται να αυξήσει τις αμυντικές της δαπάνες σε πάνω από 4% του ΑΕΠ το 2024, όπως γνωστοποίησε σήμερα 5/9 ο Πολωνός πρόεδρος Αντρέι Ντούντα.
«Την επόμενη χρονιά προβλέπεται ότι θα δαπανήσουμε 137 δισεκ. ζλότι (περίπου 35 δισεκ. ευρώ) για την Άμυνα», είπε ο Ντούντα.
«Δεν υπάρχει κάποιο τίμημα που να μην αξίζει να το πληρώσουμε ώστε η Πολωνία να είναι ελεύθερη, εθνικά κυρίαρχη και ανεξάρτητη, ώστε οι Πολωνοί να ζουν με ασφάλεια», πρόσθεσε.
Η Πολωνία, που είναι μέλος του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, αποφάσισε να αυξήσει τον αμυντικό προϋπολογισμό της μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Πρόσφατα, σήμανε συναγερμό για τον κίνδυνο που αποτελεί για αυτήν και μια άλλη γειτονική χώρα, η Λευκορωσία.
Από την αρχή του πολέμου στην Ουκρανία, η Βαρσοβία υπέγραψε πολλές εξοπλιστικές συμβάσεις, κατά κύριο λόγο με τις ΗΠΑ και τη Νότια Κορέα. Στα τέλη Αυγούστου η Ουάσινγκτον ενέκρινε μια σύμβαση για την πώληση 96 ελικοπτέρων Apache, συνολικής αξίας 12 δισ. δολαρίων. Η Βαρσοβία θα αγοράσει επίσης από τις ΗΠΑ 32 μαχητικά F-35, 366 άρματα Abrams και αντιπυραυλικά συστήματα Patriot. Από τη Νότια Κορέα έχει συμφωνήσει να αγοράσει περίπου χίλια άρματα Κ2, 50 μαχητικά αεροσκάφη FA-50, 288 συστήματα πολλαπλής εκτόξευσης ρουκετών Κ239 ενώ από τη βρετανική θυγατρική της ευρωπαϊκής εταιρείας MBDA θα πάρει αντιαεροπορικούς πυραύλους αξίας περίπου 2,5 δισ. ευρώ. Σήμερα, ανακοινώθηκε επίσης ότι θα αγοράσει από τη Νορβηγία τέσσερα νορβηγικά αντιπλοϊκά συστήματα και πυραύλους NSM, βεληνεκούς 185 χλμ. και αξίας 1,4 δισ. ευρώ, όπως έγινε γνωστό από την κατασκευάστρια εταιρεία Kongsber.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης