Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Straw (Βρετανός πρώην ΥΠΕΞ): Μόνη λύση τα δύο κράτη για το Κυπριακό - Η Κύπρος δεν έπρεπε να ενταχθεί στην ΕΕ εξαρχής

Straw (Βρετανός πρώην ΥΠΕΞ): Μόνη λύση τα δύο κράτη για το Κυπριακό - Η Κύπρος δεν έπρεπε να ενταχθεί στην ΕΕ εξαρχής
«Μόνο ένας τρόπος για να ξεπεραστεί το αδιέξοδο στο Κυπριακό. Και αυτό είναι η διεθνής κοινότητα να δεσμευτεί για μια λύση δύο κρατών» σύμφωνα με τον πρώην ΥΠΕΞ της Μ. Βρετανίας
Σε σημερινό (7/9)  του άρθρο στο Politico, ο πρώην Υπουργός Εξωτερικών της Μεγάλης Βρετανίας Jack Straw υποστηρίζει πως η διεθνής κοινότητα δεν έπρεπε να επιτρέψει στην Κύπρο να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση ευθύς εξαρχής.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα έπρεπε να είχε βάλει παγώσει την ένταξη της Κύπρου και να καταστήσει σαφές τόσο σε ελληνοκύπριους όσο και σε τουρκοκύπριους πως μόνο ένα ενωμένο νησί θα επιτρεπόταν να ενταχθεί, στηρίζει στο σχετικό άρθρο ο πρώην επικεφαλής της βρετανικής διπλωματίας.
Το ίδιο, λέει, ισχύει και για την στάση που όφειλε να ακολουθήσει τότε το Ηνωμένο Βασίλειο.
Ειδικότερα, σχετικά με την ενταξιακή ιστορία της Κύπρου ανέφερε: «Πολλοί εξ ημών που είχαμε γίνει μάρτυρες αυτής της διαδικασίας πιστεύαμε ότι υπήρξε σοβαρή διπροσωπία από την πλευρά των Ελληνοκυπρίων διαπραγματευτών. Εκ των υστέρων, θα μπορούσαμε -και θα έπρεπε- να βάλουμε στον πάγο την ένταξη της Κύπρου σε αυτό το στάδιο και να καταστήσουμε σαφές και στις δύο πλευρές ότι μόνο ένα ενωμένο νησί θα επιτρέπεται να ενταχθεί στην ΕΕ».
Ωστόσο, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η θέση του για τη λύση του Κυπριακού, όπου υποστηρίζει ανοιχτά την εκδοχή των δύο κρατών.
«Μόνο ένας τρόπος για να ξεπεραστεί το αδιέξοδο στο Κυπριακό. Και αυτό είναι η διεθνής κοινότητα να δεσμευτεί για μια λύση δύο κρατών, εάν οι διαπραγματεύσεις για ένα νέο σύνταγμα για ένα ενωμένο νησί αποτύχουν και πάλι» επισημαίνει χαρακτηριστικά.
Ενώ λαμβάνοντας άλλα παραδείγματα διχοτόμησης από τον ευρωπαϊκό χώρο τονίζει: «Υπάρχουν πολλά παραδείγματα όπου ο διαχωρισμός των κρατών ήταν η λιγότερο χειρότερη διαθέσιμη επιλογή. Η Τσεχοσλοβακία διαλύθηκε ειρηνικά σε δύο κράτη το 1993. Στα Βαλκάνια, η διάλυση της Γιουγκοσλαβίας ήταν κάθε άλλο παρά ειρηνική, ωστόσο οι περισσότερες από τις νέες δημοκρατίες έχουν ένα καλύτερο μέλλον μπροστά τους τώρα από ό,τι είχαν ποτέ όταν ήταν σε ένα μόνο έθνος».
Τέλος, ο άλλοτε Υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου αναλύει το ρόλο της χώρας του στην Κύπρο, αλλά και στο ρόλο που θα έπρεπε να παίξει κατά τον ίδιο.
«Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι μία από τις τρεις «εγγυήτριες δυνάμεις» της Κύπρου, μαζί με την Τουρκία και την Ελλάδα. Διαθέτει επίσης βασικά αμυντικά περιουσιακά στοιχεία στην Κυπριακή Δημοκρατία, με δύο "Περιοχές Κυρίαρχων Βάσεων" (που ήταν επίσημα μέρος του Η.Β.). Φυσικά, η Βρετανία δεν μπορεί να επηρεάσει από μόνη της τη λύση δύο κρατών για την Κύπρο. Αλλά αυτό που θα μπορούσε και θα έπρεπε να κάνει, είναι να σπάσει το ξόρκι για την Κύπρο, να βάλει τη λύση των δύο κρατών στο τραπέζι και να επιδιώξει να πείσει άλλους εταίρους ότι αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος για να ξεπαγώσει αυτή η σύγκρουση» υποστηρίζει κλείνοντας το άρθρο του.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης