Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Βίζα σε Τούρκους πολίτες για νησιά του Αιγαίου παραχωρεί η Ελλάδα - Η «παρέκκλιση» από τη Σένγκεν

Βίζα σε Τούρκους πολίτες για νησιά του Αιγαίου παραχωρεί η Ελλάδα - Η «παρέκκλιση» από τη Σένγκεν
Όπως είπε ο κ. Καιρίδης, αυτή η διευκόλυνση δεν θα αφορά μόνο τη θερινή σεζόν, θα είναι για όλο το χρόνο για πρώτη φορά.
Μία ημέρα πριν από την επίσκεψη του Erdogan στην Αθήνα, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Δημήτρης Καιρίδης αποκάλυψε ότι αύριο, Πέμπτη (7/12) Ελλάδα και Τουρκία αναμένεται να υπογράψουν συμφωνία για ταχεία χορήγηση βίζας προς Τούρκους πολίτες σε 10 νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.
«Είναι ένα μέτρο που φέρνει τους δύο λαούς κοντά. Είναι κάτι που το θέλουν πάρα πολύ οι ακρίτες μας, οι οποίοι έχουν σηκώσει τόσο μεγάλο βάρος στη διαχείριση του μεταναστευτικού» επισήμανε στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 ο Δημήτρης Καιρίδης, προσθέτοντας ότι πρόκειται για συμφωνία η οποία γίνεται με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η Ελλάδα ζητάει παρέκκλιση από τη Σένγκεν για χάρη της Τουρκίας

«Η Ελλάδα είναι χώρα του Σένγκεν και ζητάει μια “παρέκκλιση” από το Σένγκεν, ώστε να μπορούν πιο εύκολα Τούρκοι πολίτες να επισκέπτονται τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Χάρη στην πολύ καλή συνεργασία που έχουμε με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή μετά τα προβλήματα που είχαμε αντιμετωπίσει, λόγω Πύλου, (…) η γραμμή ήταν να τα αντιμετωπίσουμε και να εμβαθύνουμε αυτή τη συνεργασία, η οποία εκφράζεται και με περισσότερο ευρωπαϊκό προσωπικό εδώ, στη Frontex, την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Ασύλου (…) και με πρόσθετη χρηματοδότηση και βεβαίως με το ζήτημα της βίζας. Να θυμίσω ότι τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου θα είναι η μοναδική εξαίρεση στη ζώνη Σένγκεν, δεν υπάρχει πουθενά αλλού τέτοια διευκόλυνση. Είναι κάτι το οποίο το θέλουν πολύ οι Τούρκοι βεβαίως και το θέλουνε πάρα πολύ οι νησιώτες μας» είπε χαρακτηριστικά ο κ Καιρίδης.

Τα 10 νησιά που αφορά η βίζα για Τούρκους πολίτες

Όπως είπε ο κ. Καιρίδης, αυτή η διευκόλυνση δεν θα αφορά μόνο τη θερινή σεζόν, θα είναι για όλο το χρόνο για πρώτη φορά.
«Αφορά νησιά τα οποία δεν έχουν τον τουρισμό της Ρόδου. Και η Ρόδος θα συμπεριλαμβάνεται, αλλά νησιά που δεν έχουν τα τσάρτερς, που δεν έχουν τις διεθνείς πτήσεις, που δεν έχουν παρά μόνο έναν μικρό οικογενειακό τουρισμό τον Αύγουστο, όπως η Λέσβος για παράδειγμα, έχουν πάρα πολλά να ωφεληθούν» επισήμανε ο κ. Καιρίδης, αναφέροντας ονομαστικά τα νησιά που αφορά η συμφωνία. Πρόκειται -όπως είπε- για τη Λήμνο, τη Λέσβο, τη Χίο, τη Σάμο, τη Λέρο, την Κάλυμνο, την Κω, τη Ρόδο, τη Σύμη και το Καστελόριζο.
Η Ελλάδα έχει διαβεβαιώσει για την ορθή εφαρμογή του μέτρου από την Ελληνική Αστυνομία, διότι, όπως εξήγησε, πάλι θα δίνεται βίζα, πάλι θα γίνεται έλεγχος, απλώς θα γίνεται επιτόπου στα ελληνικά νησιά.

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης