Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Στη λάθος πλευρά της Ιστορίας: Χρυσός χορηγός του ΝΑΤΟ η υπερχρεωμένη Ελλάδα – Δίνει περισσότερα χρήματα από Βρετανία, Γαλλία και Γερμανία

Στη λάθος πλευρά της Ιστορίας: Χρυσός χορηγός του ΝΑΤΟ η υπερχρεωμένη Ελλάδα – Δίνει περισσότερα χρήματα από Βρετανία, Γαλλία και Γερμανία
H Ελλάδα σε ποσοστό επί του ΑΕΠ καταβάλλει περισσότερα χρήματα σε εξοπλιστικές νατοϊκές δαπάνες από τη Βρετανία, τη Γαλλία και τη Γερμανία
Σχετικά Άρθρα
Η υπερχρεωμένη Ελλάδα με δημόσιο χρέος που έχει εκτοξευτεί στα 405 δισεκ. ευρώ είναι ο χρυσός χορηγός του ΝΑΤΟ.
Μπορεί να μην είναι μία εξέλιξη της τελευταίας στιγμής αλλά επιβεβαιώνει ότι η χώρα με σοβαρά δομικά οικονομικά και αναπτυξιακά προβλήματα είναι δέσμια της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας. 
Μάλιστα σύμφωνα με αδιάψευστα στοιχεία, η Ελλάδα σε ποσοστό επί του ΑΕΠ καταβάλλει περισσότερα χρήματα σε εξοπλιστικές νατοϊκές δαπάνες από τη Βρετανία, τη Γαλλία και τη Γερμανία.
Υπερβαίνοντας το όριο του 2% που είχε τεθεί από το ΝΑΤΟ η Ελλάδα δίνει το 3,1% του ΑΕΠ για εξοπλιστικές δαπάνες αρκετά πάνω από Ηνωμένο Βασίλειο (2,7%), Γαλλία (1,9%) και Γερμανία (1,57%).
Το δόγμα ότι τα κράτη – μέλη του ΝΑΤΟ πρέπει να κατευθύνουν το 2% του ΑΕΠ σε εξοπλιστικές δαπάνες εισήχθη το 2014 και μέχρι το 2024 οι χώρες της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας όχι μόνο όφειλαν να συμμορφωθούν με τον στόχο αλλά και να προχωρήσουν πέρα από αυτό.
Ενώ ο ορισμός όπως συμφωνήθηκε κατά τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουαλία πριν από 10 χρόνια είναι ασαφής, ο στόχος του 2% θεωρείται σημείο διαμάχης εντός του Βορειοατλαντικού Συμφώνου.


Μόνο 11 κράτη υπερβαίνουν το στόχο του 2% και φυσικά η Ελλάδα


Δεν είναι τυχαίο ότι ο αριθμός των χωρών του ΝΑΤΟ που έχουν φτάσει ή υπερβεί το επίπεδο δαπανών είναι μόνο 11 από τα 30 μέλη.
Για του λόγου το αληθές ο κατάλογος των 11 περιλαμβάνει τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Πολωνία, την Ελλάδα, τη Ρουμανία, την Ουγγαρία, τη Σλοβακία, την Εσθονία, τη Λετονία και τη Λιθουανία καθώς και το νέο μέλος της Φινλανδίας.

pinakas.jpeg
Συνάγεται αβίαστα το συμπέρασμα ότι με τον στόχο που είχαν θέσει ΗΠΑ - Βρετανία, εναρμονίστηκαν μόνο η υπερχρεωμένη Ελλάδα και οι χώρες της Ανατολικής Ευρώπης.
Αν και αυτό σημαίνει ότι μόνο το 1/3 περίπου των μελών επιτυγχάνει τον στόχο του 2024, ο αριθμός αυξήθηκε από 9 στα μέσα του 2022.
Νέες προσθήκες είναι η Ρουμανία και η Ουγγαρία, όπου οι στρατιωτικές δαπάνες σε σύγκριση με το ΑΕΠ αυξήθηκαν σημαντικά το 2023 έναντι του 2022.
Επίσης δεν είναι τυχαίο ότι μεγαλύτερα και πλουσιότερα κράτη δεν συμμορφώνονται με αυτό τον στόχο.
Μάλιστα μένουν αρκετά πίσω.

Πλουσιότερες χώρες κάτω από το όριο του 2%

Πρόκειται για χώρες όπως η Γερμανία, ο Καναδάς, η Ιταλία και η Ισπανία.
Η Κροατία και η Γαλλία, που είχαν πετύχει προηγουμένως τον στόχο του 2%, παρέμειναν ελαφρώς χαμηλότερα το 2023.
Οι επόμενες πλησιέστερες στο να φτάσουν το όριο ήταν περισσότερα από τα νεότερα μέλη του ΝΑΤΟ, το Μαυροβούνιο και η Βόρεια Μακεδονία με 1,87% του ΑΕΠ σε αμυντικές δαπάνες το καθένα, ακολουθούμενα από Βουλγαρία, Λουξεμβούργο και Ολλανδία.
Σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα του Οργανισμού Jens Stoltenberg, το ΝΑΤΟ υφίσταται αυτή τη στιγμή «τη μεγαλύτερη αναθεώρηση συλλογικής άμυνας και αποτροπής από τον Ψυχρό Πόλεμο», αφού το Βορειοατλαντικό Σύμφωνο αναδείχθηκε ως ο κύριος υποστηρικτής της Ουκρανίας στην στρατιωτικής προσπάθεια έναντι της ρωσικής ειδικής επιχείρησης.
Αλλά ακόμη και πριν ο πόλεμος γίνει ξανά πραγματικότητα το 2022 για την Ευρώπη, οι εντάσεις είχαν αυξηθεί σχετικά με την κατάσταση της στρατιωτικής υποδομής του ΝΑΤΟ, καθώς τα περισσότερα ευρωπαϊκά κράτη είχαν υιοθετήσει μια «απείθαρχη» προσέγγιση για τις αμυντικές δαπάνες σε περιόδους ειρήνης.
Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Donald Trump έφερε το θέμα στο προσκήνιο το 2018 οπότε και επέκρινε ορισμένα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ, ιδιαίτερα τη Γερμανία, ότι δεν κατέβαλαν αρκετή προσπάθεια για να εκπληρώσουν το όριο δαπανών του 2% του ΑΕΠ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης