Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Aποκάλυψη Reuters: Η ΕΕ επεμβαίνει στην Ερυθρά Θάλασσα κατά των Houthis - Έτοιμη για άμεση εμπλοκή και η Ελλάδα

Aποκάλυψη Reuters: Η ΕΕ επεμβαίνει στην Ερυθρά Θάλασσα κατά των Houthis - Έτοιμη για άμεση εμπλοκή και η Ελλάδα
Στόχος είναι η συγκρότηση και αποστολή της ναυτικής δύναμης το αργότερο μέχρι τις 19 Φεβρουαρίου
Σχετικά Άρθρα
Σύμφωνα με Ευρωπαίους διπλωμάτες, τα κράτη-μέλη της ΕΕ έδωσαν την αρχική τους έγκριση για τη δημιουργία μιας ευρωπαϊκής, ναυτικής αποστολής για την προστασία των πλοίων από επιθέσεις των ανταρτών Houthis στην Ερυθρά Θάλασσα, αναφέρει το Reuters.
Οι διπλωμάτες μετέφεραν, ότι στόχος είναι η συγκρότηση και αποστολή της ναυτικής δύναμης το αργότερο μέχρι τις 19 Φεβρουαρίου, ενώ θα τεθεί σε λειτουργία γρήγορα στη συνέχεια και θα εργαστεί σε συντονισμό με άλλους εταίρους στην περιοχή ως μέρος των προσπαθειών να σταματήσουν οι διακοπές στον βασικό εμπορικό δρόμο. 
Πάντως, η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης (ΕΥΕΔ) αρνήθηκε να κάνει κάποιο σχόλιο για τις εμπιστευτικές συζητήσεις γύρω από το θέμα.
Επισημαίνεται, ότι μεταξύ των «πρόθυμων» κρατών-μελών της ΕΕ βρίσκεται και η Ελλάδα, με την κυβέρνηση να ξεκαθαρίζει σε όλους τους τόνους ότι το ναυτικό μας θα ενταχθεί στον πολυεθνικό στόλο με τουλάχιστον ένα πολεμικό πλοίο.
Άλλωστε, αρχής γενομένης από τον Υπουργό Ναυτιλίας Χρήστο Στυλιανίδη, τα στελέχη της κυβέρνησης δήλωναν ότι Ελλάδα είναι έτοιμη εάν της ζητηθεί να συμμετάσχει πιο ενεργά στην προστασία της ναυσιπλοΐας στην Ερυθρά Θάλασσα.
Η ενεργός εμπλοκή του ελληνικού πολεμικού ναυτικού στην κλιμάκωση μεταξύ των ανταρτών Houthis και των δυτικών δυνάμεων που προσπαθούν να διασφαλίσουν την ασφαλή διέλευση των πλοίων τους αποτελούσε εξ αρχής στρατηγική επιλογή της ελλληνικής ηγεσίας.
Όπως τόνισε για το σχετικό ζήτημα προ εβδομάδων ο κ. Στυλιανίδης, «είμαστε πολύ κοντά στην πρωτοβουλία που έχουν αναπτύξει οι Αμερικάνοι με δέκα χώρες για την διαφύλαξη της ελεύθερης ναυσιπλοΐας στον Κόλπο του Άντεν».
Μάλιστα, ο κ. Στυλιανίδης υποστήριζε την ελληνική εμπλοκή με πρωταγωνιστικό ρόλο, διότι η Ελλάδα «είναι πρωταγωνίστρια στη ναυτιλία».
Για το λόγο αυτό, Υπουργός Ναυτιλίας είχε, τότε, προαναγγείλει για πρώτη φορά την αποστολή φρεγάτας στην Ερυθρά Θάλασσα, ενώ μερικές ημέρες αργότερα ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας, επιβεβαίωνε αυτή τη στρατηγική επιλογή.
Σημειώνεται ότι ο αρχηγός των μαχητών της Υεμενης, Al Houthi είχε δηλώσει σε συνέντευξή του, ότι οποιαδήποτε χώρα εμπλακεί στρατιωτικά στην ευρύτερη περιοχή θα μπει αυτομάτως στο στόχαστρο της οργάνωσής του.

www.bankingews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης