Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Πηγές ΥΠΕΞ: Οι ελληνoαμερικανικές σχέσεις δεν ετεροκαθορίζονται – Πώς ερμηνεύεται η τακτική Biden για τα τουρκικά F -16

Πηγές ΥΠΕΞ: Οι ελληνoαμερικανικές σχέσεις δεν ετεροκαθορίζονται – Πώς ερμηνεύεται η τακτική Biden για τα τουρκικά F -16
«Oυδείς μπορεί να εμποδίσει τις Ηνωμένες Πολιτείες από τη χορήγηση στρατιωτικού εξοπλισμού» επισημαίνουν από το ΥΠΕΞ
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Joe Biden εκφράζει ατύπως τη βούλησή της κυβέρνησης να προχωρήσει τη διαδικασία για την αναβάθμιση των τουρκικών F-16 και καλεί το Κογκρέσο, να εγκρίνει την πώληση, αξίας 20 δισ. δολαρίων, στην Τουρκία.
Διπλωματικές πηγές από την Αθήνα επισημαίνουν ότι «ουδείς μπορεί να εμποδίσει τις Ηνωμένες Πολιτείες από τη χορήγηση στρατιωτικού εξοπλισμού».
Αυτό που πράττει η ελληνική πρωτεύουσα είναι να διασφαλιστεί ότι ο εξοπλισμός αυτός δεν θα χρησιμοποιηθεί εις βάρος της Ελλάδας. Το πώς θα γίνει αυτό παραμένει ένα ερώτημα καθώς μένει να προσδιοριστεί αν θα καταγραφούν ρητά κάποιοι όροι ως προς την αγοραπωλησία, κάτι που είναι μάλλον δύσκολο, ή αν θα επιλεγεί κάποια άλλη οδός.
Στην Αθήνα υπογραμμίζουν επίσης ότι οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις δεν ετεροκαθορίζονται, ενώ επισημαίνουν ότι εντός του επόμενου χρονικού διαστήματος θα προωθηθεί το ζήτημα των F-35, μια κίνηση που φέρνει αξιοσημείωτη αλλαγή ισορροπίας δυνάμεων.
«Θα υλοποιηθεί πλήρως το εξοπλιστικό πρόγραμμα» ήταν η χαρακτηριστική αναφορά του κυβερνητικού εκπροσώπου, Παύλου Μαρινάκη.
Τυπικά, ακολουθεί η επίσημη επιστολή του Αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών προς τα νομοθετικά σώματα ώστε να καθοριστεί αν, πότε και υπό ποιους όρους θα εγκριθεί το εξοπλιστικό πρόγραμμα.
Είναι φανερό ότι το ζήτημα είχε συνδεθεί από όλες τις πλευρές με την είσοδο της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, η οποία επικυρώθηκε μόλις πριν από λίγα 24ωρα από την τουρκική εθνοσυνέλευση.
Σύμφωνα δε με τον αμερικανό πρέσβη στην Τουρκία, η Ουάσινγκτον αναμένει και την υπογραφή του Τούρκου προέδρου για την επίσημη προσχώρηση της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ ώστε το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών να προωθήσει το αίτημα για τα F-16.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης