Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Εξοπλιστικά: Η Ελλάδα δίνει 8,6 δισ. δολ. παίρνει 40 F - 35, η Τουρκία δίνει 23 δισ. παίρνει 40 νέα F - 16 και την αναβάθμιση 79 παλαιών

Εξοπλιστικά: Η Ελλάδα δίνει 8,6 δισ. δολ. παίρνει 40 F - 35, η Τουρκία δίνει 23 δισ. παίρνει 40 νέα F - 16 και την αναβάθμιση 79 παλαιών
Η Ελλάδα παίρνει πιο προηγμένα αεροσκάφη από την Τουρκία
Σχετικά Άρθρα
Τα ξημερώματα του Σαββάτου 27/1 το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι ενέκρινε δύο παράλληλα εξοπλιστικά προγράμματα για την Τουρκία και την Ελλάδα που εκκρεμούσαν από καιρό και διαβίβασε τα σχετικά έγγραφα προς έγκριση στο Κογκρέσο.
Βάσει των εγγράφων που δόθηκαν στη δημοσιότητα, η συμφωνία με την Τουρκία που ενέκριναν οι ΗΠΑ ανέρχεται σε 23 δισ. δολάρια και αφορά την πώληση 40 νέων μαχητικών jet F-16 και του εξοπλισμού για την αναβάθμιση των υπολοίπων 79 F-16 του υπάρχοντος στόλου της σε επί πεδο Viper.
Η συμφωνία με την Ελλάδα ανέρχεται σε 8,6 δισ. δολάρια και περιλαμβάνει 40 F-35 Lightning II Joint Strike Fighters και σχετικό εξοπλισμό.

Με τα F-35 διατηρεί η Ελλάδα την υπεροχή στο Αιγαίο

Στρατιωτικοί αναλυτές αναφέρουν ότι αν και σε πρώτη ματιά οι συγκεκριμένες συμφωνίες δείχνουν ότι οδηγούν σε αναλογικά μεγαλύτερη ενίσχυση της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας συγκριτικά με την ελληνική πολεμική αεροπορία, δεν αναμένεται να επιφέρουν ανατροπή των ισορροπιών στο Αιγαίο, λόγω των ιδιαιτέρως προηγμένων χαρακτηριστικών του αεροσκάφους F - 35  που θα προμηθευτούν οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις.
Σύμφωνα με τις πηγές αυτές, τα μαχητικά αεροσκάφη F-35 θεωρούνται ως ένα από τα πιο πολύτιμα στρατιωτικά περιουσιακά στοιχεία του αμερικανικού στρατού και συχνά αναφέρονται ως κρίσιμος εξοπλισμός για την εκτέλεση αεροπορικών επιχειρήσεων.
Η υπεροχή της ελληνικής αεροπορίας διασφαλίζεται με την προμήθεια των F - 35, γιατί:
Το F-35 είναι μαχητικό τζετ 5η γενιάς, με χαρακτηριστικά που ενισχύουν τις επιχειρησιακές του δυνατότητες.
Διαθέτει τεχνολογία Stealth, δηλαδή είναι αόρατο στα εχθρικά ραντάρ - κατά συνέπεια, μπορεί αθόρυβα να πλήττει επίγειους στρατηγικούς στόχους και να αιφνιδιάζει τον εχθρό.
Αναπτύσσει μεγαλύτερη ταχύτητα και υπάρχει δυνατότητα για περισσότερους ελιγμούς σε σχέση με τα F-16.
Δίνει στον χειριστή του τη δυνατότητα να έχει σημαντικό πλεονέκτημα στις μάχες στον αέρα, καθώς διαθέτουν μεγαλύτερη εμβέλεια και επιχειρησιακή ικανότητα.

Μειονέκτημα για τα F - 35 οι επιχεiρησιακές δυσκολίες

Πάντως δεν είναι όλα ρόδινα με το F-35, καθώς αντιμετωπίζει επιχειρησιακές δυσκολίες λόγω των προβλημάτων που συνδέονται με τον κινητήρα του.
Aνώτατος αξιωματούχος των ΗΠΑ έχει αποκαλύψει  ότι οι κινητήρες Pratt & Whitney F135 που τροφοδοτούν τα μαχητικά αεροσκάφη F-35 παρουσιάζουν πρόβλημα, έγραψε ο εξειδικευμένος ιστότοπος Eurasian Times.
Η συνεχής λειτουργία των κινητήρων σε υψηλότερες από τις αναμενόμενες θερμοκρασίες και οι αυξημένες δραστηριότητες συντήρησης και υλικοτεχνικής στήριξης υποβαθμίζουν τα συνολικά ποσοστά ετοιμότητας του F-35.
Ως αποτέλεσμα, ο αμερικανικός στρατός θεωρεί τις προτεινόμενες βελτιώσεις κινητήρα για όλους τους τύπους F-35 Joint Strike Fighter ως κρίσιμες, πρόσθεσε ο αξιωματούχος.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης