Aν οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Τουρκία μπορέσουν να επιλύσουν το θέμα των S-400, «οι ΗΠΑ θα ήταν ευτυχείς να καλωσορίσουν την Τουρκία πίσω στην οικογένεια των F-35», διαμήνυσε η υπηρεσιακή αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Victoria Nulland.
Η Αμερικανίδα αξιωματούχος, η οποία βρέθηκε τις προηγούμενες δύο ημέρες στην Άγκυρα για διαβουλεύσεις στο πλαίσιο του Στρατηγικού Μηχανισμού των δύο χωρών, υπενθύμισε ότι οι κυρώσεις CAATSA (Πράξη Αντιμετώπισης των Εχθρών της Αμερικής μέσω Κυρώσεων) σχετίζονταν με την απόφαση της τουρκικής κυβέρνησής να αγοράσει συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας S-400 από τη Ρωσία και τόνισε πως, «αν μπορέσουμε να τακτοποιήσουμε το θέμα των S-400, κάτι που θέλουμε να κάνουμε, οι ΗΠΑ θα ήταν ικανοποιημένες να δεχτούν την Τουρκία πίσω στην οικογένεια των F-35».
Η ίδια προσέθεσε επίσης ότι «πρώτα πρέπει να επιλύσουμε αυτό το άλλο ζήτημα και ταυτόχρονα πρέπει να διασφαλίσουμε ότι η Τουρκία θα έχει ισχυρή αντιαεροπορική άμυνα».
Δεν ήταν σύμπτωση...
Η Nulland, στη συνέντευξή της στο CNN Turk, παραδέχτηκε ότι δεν είναι σύμπτωση ότι βρέθηκε στην 'Αγκυρα αμέσως μετά την έγκριση της Τουρκίας για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.
«Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι που η Τουρκία είπε "ναι" στη Σουηδία προσχωρώντας σε εμάς. Όπως γνωρίζεις, όσο περιμέναμε να συμβεί αυτό, δεν θα πω ότι υπήρξε στασιμότητα, αλλά αυτό ήταν το πλέον κυρίαρχο θέμα στις σχέσεις μας. Έτσι, ένα από τα πράγματα, που μου ζήτησε ο υπουργός Εξωτερικών Blinken ήταν να αναζωογονήσουμε τις υπόλοιπες σχέσεις μας και να επιστρέψουμε στη συζήτηση για το τι πρέπει να κάνουμε το 2024, συμπεριλαμβανομένης της προετοιμασίας για τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουάσινγκτον τον Ιούλιο.
Έτσι, ήταν μια πολύ αισιόδοξη επίσκεψη για να σχεδιάσουμε τα πάντα όσον αφορά την οικονομία, την ασφάλεια και τις ανθρώπινες σχέσεις, καθώς όλοι μαζί επιστρέφουμε σε πλήρη συνεργασία σε αυτή την πολύ σημαντική σχέση», ανέφερε η Nulland.
Η ίδια είπε ακόμη ότι «ενώ εσείς (σ.σ. η Τουρκία) δουλεύατε στο δικό σας Κοινοβούλιο, εμείς προσπαθούσαμε να εξηγήσουμε στο Κογκρέσο μας ότι είναι πολύ σημαντικό για την αμερικανική ασφάλεια να αναπτύξει η Τουρκία τον στόλο των F-16, ότι είναι σημαντικό για την κατανομή των βαρών μεταξύ των συμμάχων να είναι (η Τουρκία) πλήρως ενεργή και να συμμετέχει σε αυτό το επίπεδο».
Καταλήγοντας η Nulland επιβεβαίωσε ότι το έγγραφο με την υπογραφή του Τούρκου προέδρου Recep Tayyip Erdogan μεταφέρθηκε με αγγελιοφόρο στην Ουάσινγκτον, προκειμένου να υποβληθεί το επίσημο αίτημα της αμερικανικής κυβέρνησης στο Κογκρέσο για την πώληση των F-16 στην Τουρκία: «Στην πραγματικότητα, ο πρόεδρός σας ήταν αρκετά ενθουσιασμένος τη στιγμή που υπέγραφε.
Ο κούριερ ανέβηκε στο αεροπλάνο, το παρέδωσε στο υπουργείο Εξωτερικών και εμείς διαβιβάσαμε την κοινοποίησή μας στο Κογκρέσο.
Σε 15 ημέρες από την Παρασκευή, η περίοδος κοινοποίησης θα λήξει και τότε θα ξεκινήσουμε την εφαρμογή».
Πως οι ΗΠΑ εγκλώβισαν την Ελλάδα
Τα τελευταία 24ωρα -και προκειμένου να καλυφθεί η διπλωματική επιτυχία του Τούρκου προέδρου Recep Tayyip Erdogan- η ελληνική κυβέρνηση «πανηγυρίζει» για τη συμφωνία τις ΗΠΑ όσον αφορά την αγορά των F-35. Τα… ψιλά γράμματα, όμως, στην ελληνική συμφωνία είναι πολλά…
Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από τα αρχή…
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Antony Blinken, πρότεινε μια πιθανή ανταλλαγή με την Ελλάδα, προσφέροντας τη διευκόλυνση της μεταφοράς ή πώλησης όπλων στην Ουκρανία με αντάλλαγμα το ενδεχόμενο της Ουάσιγκτον να παράσχει ένα δώρο προς την Αθήνα, μια πρόσθετη βοήθεια, ύψους 200 εκατ. δολαρίων. Τι σημαίνει όμως αυτό το δώρο; Υπάρχει δέσμευση για το που θα κατευθυνθούν ή είναι στη διακριτική ευχέρεια της Ελλάδας να τα χρησιμοποιήσει, π.χ. για να καλύψει τα έξοδα μεταφοράς, τη συντήρηση – επαναφορά ή τον επανεξοπλισμό τους;
Σε επιστολή του προς τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ο Blinken εξέφρασε ενδιαφέρον για τις αμυντικές δυνατότητες της Ελλάδας που θα μπορούσαν να είναι χρήσιμες για την Ουκρανία, ανάλογα με το συμφέρον της Ουκρανίας και μια μετέπειτα εκτίμηση της κατάστασης και του κατά προσέγγιση κόστους των προτεινόμενων περιουσιακών στοιχείων.
«Συνεχίζουμε να ενδιαφερόμαστε για το αμυντικό δυναμικό της Ελλάδας για μεταβίβαση ή πώληση στην Ουκρανία. Εάν αυτές οι ευκαιρίες ενδιαφέρουν την Ουκρανία και προτού η κυβέρνηση των ΗΠΑ αξιολογήσει την κατάστασή τους και το κατά προσέγγιση κόστος, μπορούμε να διερευνήσουμε ευκαιρίες για πιθανή κατανομή πρόσθετης ξένης στρατιωτικής χρηματοδότησης ύψους έως 200 εκατομμυρίων δολαρίων για την Ελλάδα» αναφέρεται στην επιστολή του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών προς τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.
Αυτή η πρόταση έρχεται μετά την τελευταία έγκριση του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ για μελλοντική πώληση μαχητικών αεροσκαφών F-35 και σχετικού εξοπλισμού 8,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Ελλάδα.
Σύμφωνα με το Πεντάγωνο, αυτή η συμφωνία θα μπορούσε να περιλαμβάνει την προμήθεια έως και 40 μαχητικών, 42 κινητήρων, συστημάτων καθοδήγησης, ανταλλακτικών και άλλου βοηθητικού εξοπλισμού, με διαβεβαιώσεις ότι τέτοιες συναλλαγές δεν θα υπονομεύσουν τη στρατιωτική ετοιμότητα των ΗΠΑ ούτε θα διαταράξουν την περιφερειακή στρατιωτική ισορροπία.
Τον Ιούνιο του 2022, η Ελλάδα υπέβαλε επίσημα αίτημα στις Ηνωμένες Πολιτείες ζητώντας έγκριση για την απόκτηση 20 μαχητικών αεροσκαφών F-35 της Lockheed Martin. Η έγκριση αυτού του αιτήματος αντιπροσωπεύει ένα κομβικό ορόσημο σε μια πολύπλοκη διαδικασία πολλαπλών σταδίων. Προβλέποντας ένα θετικό αποτέλεσμα, η Αθήνα αναμένει ότι τα μαχητικά αεροσκάφη θα αρχίσουν να παραδίδονται το 2027-2028.
Σε έναν αξιοσημείωτο παραλληλισμό, οι Ηνωμένες Πολιτείες εξέφρασαν επίσης μια χειρονομία εκτίμησης προς την Τουρκία για τον ρόλο της στη διευκόλυνση της προσχώρησης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, εγκρίνοντας την πώληση μαχητικών αεροσκαφών F-16 και σχετικού εξοπλισμού στην Άγκυρα. Αυτή η κίνηση αποτελεί μια στροφή 180 μοιρών για τις ΗΠΑ μετά την προηγούμενη απροθυμία της αμερικανικής κυβέρνησης να εγκρίνει τέτοιες προμήθειες.
Παρά το γεγονός ότι διαθέτει σημαντικά στρατιωτικά περιουσιακά στοιχεία, η Ελλάδα έχει μέχρι στιγμής επιδείξει απροθυμία να τα μεταβιβάσει ή να τα πουλήσει στην Ουκρανία. Αυτή η διστακτικότητα δεν υποκινείται πρωτίστως από την επιθυμία να αποφευχθεί η βαθύτερη εμπλοκή στη σύγκρουση. Αντίθετα, απορρέει από ανησυχίες για την ασφάλειά της, ιδιαίτερα λόγω των τεταμένων σχέσεων με τη γειτονική Τουρκία.
Ωστόσο, μετά την υποβολή της επίσημης ειδοποίησης από το State Department, το Κογκρέσο έχει προθεσμία 15 ημερών για να εγείρει αντιρρήσεις για την πώληση, μετά την οποία η συναλλαγή θεωρείται οριστική. Παρόλο που ορισμένα μέλη του Κογκρέσου εξέφρασαν κριτική για την Τουρκία, αξιωματούχοι των ΗΠΑ αναμένουν ότι το Κογκρέσο δεν θα παρέμβει για να εμποδίσει καμία από τις δύο πωλήσεις.
Τα όπλα είναι ξεπερασμένα
Εκτός από την προτεινόμενη πώληση αεροσκαφών F-35, οι Ηνωμένες Πολιτείες σκοπεύουν να προμηθεύσουν την Ελλάδα με δύο αεροσκάφη C-130H, 10 κινητήρες για αεροσκάφη P-3, 60 μαχητικά οχήματα πεζικού Bradley και τέσσερις φρεγάτες LCS από τα πλεονάζοντα αμυντικά είδη.
Ενώ ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Antony Blinken, έχει δηλώσει ότι αυτά θα παραδοθούν χωρίς κόστος, θεωρείται δεδομένο πως ο στόχος είναι… λίγο διαφορετικό και τελικά η ελληνική κυβέρνηση έχει… εγκλωβιστεί, καθώς θα πρέπει να μεταφέρει τα ρωσικής κατασκευής όπλα της (κυρίως S-300) στην Ουκρανία. Όπως προκύπτει, η Ελλάδα θα παραλάβει ξεπερασμένα όπλα από τις ΗΠΑ για να στείλει όπλα ρωσικής κατασκευής στην Ουκρανία.
Αυστηρή ρωσική προειδοποίηση στην Ελλάδα για τους S -300
Η Μόσχα έχει προειδοποιήσει σε αυστηρούς τόνους την Αθήνα να μην μεταφέρει τους S-300 στην Ουκρανία, λέγοντας ότι θα ήταν «παράλογη επίδειξη εχθρότητας προς τη Ρωσία».
«Μια τέτοια κίνηση της Αθήνας δεν θα ήταν μόνο μια παράλογη επίδειξη εχθρότητας προς τη Ρωσία, αλλά και ένα επικίνδυνο βήμα προς τα δικά της εθνικά συμφέροντα, καθώς η ελληνική κοινή γνώμη είναι ήδη ανήσυχη», έχει διαμηνύσει η ρωσική διπλωματία.
Το Ria Novosti εξήγησε ότι η μεταφορά όπλων ρωσικής κατασκευής στην Ουκρανία, υπό την πίεση των Ηνωμένων Πολιτειών, θα σήμαινε ότι η ελληνική αεράμυνα θα στερηθεί των δυνατοτήτων που η τουρκική πλευρά δεν γνωρίζει και δεν μπορεί να αντιμετωπίσει.
Μάλιστα φέρνει ως παράδειγμα μία αντικατάσταση των S-300 με τους Patriots που θα μείωνε την εμβέλεια της επίγειας αεράμυνας από 150 σε 75 χιλιόμετρα».
O Μητσοτάκης δέχθηκε το τελεσίγραφο Blinken
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Antony Blinken κατά την επίσκεψή του στην Κρήτη στις 6/1 απέσπασε την υπόσχεση της Ελλάδας να χορηγήσει περισσότερη βοήθεια στην Ουκρανία, όπως είχε αποκαλύψει το Sputnik.
Ο Blinken είχε παρουσιάσει στον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ένα ταπεινωτικό «τελεσίγραφο» όταν επισκέφθηκε τη χώρα.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης φέρεται να έλαβε μόλις λίγες ημέρες προθεσμία για να αποφασίσει για αποστολή νέων οπλικών συστημάτων στο καθεστώς του Κιέβου.
Σύμφωνα με τους Ρώσους, εν μέσω της αυξανόμενης δυσκολίας να εξασφαλίσουν περισσότερα πακέτα βοήθειας στο Κίεβο λόγω της «ουκρανικής κόπωσης» οι Αμερικανοί κατέφυγαν στον εκβιασμό.
Οι Ρώσοι υπενθυμίζουν με νόημα ότι η Ελλάδα ήταν από τις πρώτες χώρες που έστειλε στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία.
«Η Ελλάδα έχει ήδη δώσει τα πάντα, έχει υποβαθμίσει την εθνική της άμυνα, ειδικά στα νησιά, για να στηρίξει την Ουκρανία με αμυντικό υλικό», επισημαίνει η Μόσχα.
Τον Αύγουστο, ο Ουκρανός πρόεδρος Volodymyr Zelensky δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου στην Αθήνα με τον Μητσοτάκη ότι οι δύο πλευρές είχαν επίσης υιοθετήσει μια κοινή δήλωση στην οποία ο πρωθυπουργός δεσμεύει την Ελλάδα να συνεχίσει τη στρατιωτική υποστήριξη προς την Ουκρανία.
Επιπλέον, η Αθήνα δεσμεύτηκε να υποστηρίξει τις φιλοδοξίες του Κιέβου να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.
Η Μόσχα έχει επανειλημμένα καταδικάσει την προμήθεια όπλων στην Ουκρανία από δυτικές χώρες και κατηγόρησε τη Δύση υπό την ηγεσία των ΗΠΑ ότι προσπαθεί να παρατείνει τη σύγκρουση.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών