Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Η Ολλανδία εντάσσεται στον συνασπισμό που θα προμηθεύει με προηγμένα drones την Ουκρανία

Η Ολλανδία εντάσσεται στον συνασπισμό που θα προμηθεύει με προηγμένα drones την Ουκρανία
Εκτός από drones, έχει δεσμευθεί να στείλει στην Ουκρανία και δεκάδες μαχητικά αεροσκάφη F-16
Σχετικά Άρθρα
Η Ολλανδία εντάσσεται στον συμμαχικό συνασπισμό που θα προμηθεύσει την Ουκρανία με προηγμένη τεχνολογία για μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones) και θα ενισχύσει τις επιθετικές της ικανότητες στον πόλεμο κατά της Ρωσίας, όπως γνωστοποίησε η υπουργός Άμυνας της χώρας.
Η Ολλανδία, εκτός από drones, έχει δεσμευθεί να στείλει στην Ουκρανία και δεκάδες μαχητικά αεροσκάφη F-16, ενώ έχει ήδη ενισχύσει το Κίεβο με πυρομαχικά και συστήματα πυροβολικού και αεράμυνας.
Για την Ολλανδία, ενδέχεται να υπάρξουν πρόσθετες δαπάνες πέρα των 2 δισ. ευρώ που έχουν ήδη προβλεφθεί για το 2024, δήλωσε στο Reuters η υπουργός Άμυνας, Kasja Ollongren.
«Γνωρίζουμε φυσικά ότι τα drones είναι πολύ σημαντικά σε αυτόν τον πόλεμο», είπε. «Γι’ αυτό, εντασσόμαστε στον συνασπισμό που ξεκίνησε η Ουκρανία μαζί με τη Λετονία, μαζί με άλλες χώρες, για να διασφαλίσουμε ότι θα κάνουμε ακριβώς αυτό – να αυξήσουμε την παραγωγή, να χρησιμοποιήσουμε την τελευταία λέξη της τεχνολογίας και να παρέχουμε ακριβώς αυτό που χρειάζεται η Ουκρανία, drones». Τον περασμένο μήνα, η Βρετανία ανακοίνωσε και αυτή από τη μεριά της τη συμμετοχή της στον συνασπισμό.
Τα drones έχουν γίνει ένα κρίσιμο μέρος των στρατηγικών τόσο της Ουκρανίας όσο και της Ρωσία, τόσο για αναγνωριστικές όσο και για επιθετικές επιχειρήσεις, ενώ μεγάλο ρόλο παίζει και το χαμηλό κόστος τους.
Και οι δύο πλευρές χρησιμοποιούν τώρα χιλιάδες μικρά, φθηνά drones για να διεξάγουν επιτήρηση και επιθέσεις στο πεδίο της μάχης, ενώ αυξάνουν επίσης τους στόλους τους από μεγαλύτερα μη επανδρωμένα συστήματα μεγαλύτερης εμβέλειας που μπορούν να πετάξουν πολύ πιο μακριά και να φέρουν βαρύτερες κάμερες ή περισσότερα εκρηκτικά.
Τόσο η Βρετανία όσο και η Ολλανδία είχαν ήδη βοηθήσει την Ουκρανία να δημιουργήσει έναν ικανοποιητικό στόλο από drones.
«Πλέον, όσα κάναμε ο καθένας ξεχωριστά, θα γίνονται στο πλαίσιο του συνασπισμού. Έτσι, θα είμαστε σε θέση να ανταποκριθούμε στις νέες απαιτήσεις της Ουκρανίας», τόνισε η Ολλανδή ΥΠΑΜ.
Η Ουκρανία σκοπεύει να κατασκευάσει χιλιάδες μη επανδρωμένα αεροσκάφη μεγάλης εμβέλειας ικανά να χτυπήσουν βαθιά στη Ρωσία το 2024 και έχει ήδη έως και 10 εταιρείες που εργάζονται στην παραγωγή.
H κ. Ollongren είπε ότι η Ολλανδία θα προσφέρει τεχνογνωσία από τον εμπορικό τομέα, αλλά αρνήθηκε να παράσχει τεχνικές ή οικονομικές λεπτομέρειες.
Από την μεριά του, ο Καναδάς ανακοίνωσε ότι θα χορηγήσει βοήθεια ύψους 44 εκατ. δολαρίων στην Ουκρανία για να την βοηθήσει στον πόλεμο που διεξάγει κατά της Ρωσίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης