Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Rosatom - Ρωσία: Στα παράλια της Μαύρης Θάλασσας αντί της Μεσογείου ο τρίτος πυρηνικός σταθμός της Τουρκίας

Rosatom - Ρωσία: Στα παράλια της Μαύρης Θάλασσας αντί της Μεσογείου ο τρίτος πυρηνικός σταθμός της Τουρκίας
Στα παράλια της Σινώπης, στη Μαύρη Θάλασσα, και όχι στη Μεσόγειο ο δέυτερος πυρηνικός σταθμός της Τουρκίας υπό ρωσική κατασκευή
Η Τουρκία θα διαθέσει σύντομα και τη δεύτερη τοποθεσία για την κατασκευή πυρηνικού σταθμού στη χώρα, δήλωσε ο Alexey Likhachev, CEO της ρωσικής εταιρείας ατομικής ενέργειας (Rosatom) που έχει αναλάβει να φέρει εις πέρας το έργο.
«Ο πρόεδρος της Τουρκίας Recep Tayyip Erdogan δήλωσε δημόσια ότι είχε ληφθεί η πολιτική απόφαση να μας παραχωρηθεί μια ακόμη τοποθεσία. Αυτή τη στιγμή μελετάμε τις λεπτομέρειες. Πιθανότατα αυτή θα είναι μια τοποθεσία στα παράλια της Σινώπης στη Μαύρη Θάλασσα και όχι στη Μεσόγειο» αποκάλυψε ο Likhachev της Rosatom.

sinop.JPG

Επισημαίνεται ότι ο πρώτος πυρηνικός σταθμός που έχουν αναλάβει να οικοδομήσουν οι Ρώσοι στην Τουρκία, το Akkuyu, θα παράγει περίπου 35 δις kWh μετά την πλήρη ανάπτυξη των δυνατοτήτων του.

Ο πυρηνικός σταθμός του Akkuyu άνοιξε το δρόμο της ρωσοτουρκικής συνέργειας

Η Τουρκία είχε ήδη χορηγήσει άδεια στην ρωσική εταιρεία για την κατασκευή του πρώτου σταθμού στην τοποθεσία Akkuyu.
Σε ανακοίνωσή της η εταιρεία ανέφερε ότι είχε υποβάλει στην τουρκική ρυθμιστική αρχή πυρηνικής ενέργειας την πρώτη δέσμη εγγράφων στις 17 Μαρτίου και τη δεύτερη στις 24 Αυγούστου για να λάβει άδεια λειτουργίας.
Τη χορήγηση της άδειας ακολουθούν οι διαδικασίες εκκίνησης, ρύθμισης και παραγωγής, οι οποίες αποτελούν τις τελικές φάσεις της κατασκευής του πυρηνικού σταθμού για την ασφαλή λειτουργία του.

13369_2022_6938_Fig1_HTML_1.png


«Η απόφαση της Τουρκικής Ρυθμιστικής Αρχής Πυρηνικών Εγκαταστάσεων (NDK) να χορηγήσει άδεια για τη λειτουργία της πρώτης μονάδας του πυρηνικού σταθμού Akkuyu επιβεβαιώνει ότι έχουμε εκπληρώσει όλες τις απαιτήσεις της τουρκικής νομοθεσίας και των διεθνών προτύπων για την κατασκευή πυρηνικών εργοστασίων και είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε» ανέφερε η Anastasia Zoteeva, γενική διευθύντρια της εταιρείας του έργου, Akkuyu Nuclear Company, σε ανακοίνωση της ρωσικής κρατικής υπηρεσίας ατομικής ενέργειας Rosatom που δημοιεύτηκε στο Telegram.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης