Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Αφόρητες πιέσεις από τη Γερμανία στην Κύπρο για πρόοδο στα ευρωτουρκικά - Οι όροι Χριστοδουλίδη στον Scholz

Αφόρητες πιέσεις από τη Γερμανία στην Κύπρο για πρόοδο στα ευρωτουρκικά - Οι όροι Χριστοδουλίδη στον Scholz
Τριμερής του Κύπριου ΠτΔ με Scholz και Michel με αντικείμενο το ενδεχόμενο προσθήκης παραγράφου για τα ευρωτουρκικά στα συμπεράσματα της συνόδου Κορυφής
Ξεχωριστή συνάντηση με τον ΓΓ του ΟΗΕ μετά το γεύμα με τους 27, καθώς και τριμερή συνάντηση με τον Γερμανό Καγκελάριο Olaf Scholz και τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel, με αντικείμενο το ενδεχόμενο προσθήκης παραγράφου για τις ευρωτουρκικές σχέσεις στα συμπεράσματα της συνόδου, ανακοίνωσε κατά την άφιξή του στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις Βρυξέλλες ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης.
Στη σημερινή σύνοδο κορυφής των 27 κυριαρχούν η προσπάθεια να υπάρξει κοινή προσέγγιση και συμπεράσματα για τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή, καθώς και η συζήτηση για την ενίσχυση της ασφάλειας και της άμυνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέσω μεταξύ άλλων της χρηματοδοτικής στήριξης της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας.
Οι ηγέτες επρόκειτο επίσης να έχουν ανταλλαγή απόψεων με τον ΓΓ του ΟΗΕ, κυρίως για την κατάσταση στη Γάζα και στην Ουκρανία.
Μιλώντας για τη συνάντηση που είχε προγραμματίσει με τον ΓΓ του ΟΗΕ μετά την κοινή συνάντηση με τους 27, ο κ. Χριστοδουλίδης σημείωσε πως «θα συζητήσουμε φυσικά την πρωτοβουλία της Κυπριακής Δημοκρατίας» την οποία τα Ηνωμένα Έθνη στήριξαν από την αρχή, με την εκπρόσωπο των ΗΕ για το θέμα να βρίσκεται στην Κύπρο από χθες για την επιχειρησιακή συνάντηση.
«Θα συζητήσουμε φυσικά και το Κυπριακό» πρόσθεσε, σημειώνοντας πως θα μιλήσουν για «τις μέχρι στιγμής εξελίξεις, τα αποτελέσματα των επαφών της κυρίας Olguin και τα επόμενα βήματα».
Ο ΠτΔ ανέφερε ακόμα πως βάσει της ενημέρωσης που είχε από τον κ. Michel το βράδυ της Τετάρτης, το Κυπριακό ήταν μεταξύ των θεμάτων συζήτησης στη συνάντηση του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου με τον ΓΓ του ΟΗΕ.
Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Χριστοδουλίδης ανακοίνωσε και πως «σε πολύ λίγο θα έχουμε μια κοινή συνάντηση με τον Kαγκελάριο της Γερμανίας και τον Πρόεδρο του Συμβουλίου για να συζητήσουμε το ενδεχόμενο υιοθέτησης και κάποιων συμπερασμάτων που αφορούν τις ευρωτουρκικές σχέσεις».
«Όπως γνωρίζετε, μέχρι στιγμής, στα σχέδια των συμπερασμάτων δεν υπάρχει σχετική αναφορά για τις ευρωτουρκικές σχέσεις. Είναι κάτι που θα συζητήσουμε αυτή τη στιγμή στο επίπεδο των τριών μας και αναλόγως των αποτελεσμάτων θα δούμε και αν θα γίνει συζήτηση και αν θα υπάρξουν συμπεράσματα» εξήγησε ο ΠτΔ της Κύπρου.
«Η θέση μας είναι πολύ καλά γνωστή, εμείς περισσότερο από οποιοδήποτε κράτος μέλος επιθυμούμε να υπάρξουν εξελίξεις στις ευρωτουρκικές σχέσεις. Οι εξελίξεις όμως περνούν και μέσα από συγκεκριμένη πρόοδο στο Κυπριακό» τόνισε.
«Δυστυχώς οι τελευταίες δηλώσεις που γίνονται δεν βοηθούν σε καμία απολύτως περίπτωση, αλλά είμαι εδώ να συζητήσω, συγκεκριμένα επαναλαμβάνω, πως μπορεί από τη μία να υπάρξει πρόοδος στο Κυπριακό, και όταν λέμε πρόοδος δεν μπορούμε να συζητήσουμε οτιδήποτε άλλο πέραν από την επανέναρξη των συνομιλιών στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου από εκεί που διακόπηκαν στο Κραν Μοντανά, και κατ’ επέκταση να υπάρξει και πρόοδος σε κάποια των θεμάτων των ευρωτουρκικών» όπως είπε.
«Αναλόγως των αποτελεσμάτων θα υπάρξει συζήτηση και στο επίπεδο των 27» διευκρίνισε.
Ερωτηθείς τι ζητά η κυπριακή πλευρά ώστε να υπάρξει παράγραφος για τα ευρωτουρκικά, κάτι το οποίο έχει ζητήσει η Γερμανία, ο κ. Χριστοδουλίδης τόνισε πως η επιθυμία της Κύπρου είναι οι συνομιλίες για την επίλυση του Κυπριακού να επαναρχίσουν στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου από εκεί που διακόπηκαν στο Κραν Μοντανά.
«Για να επαναρχίσει αυτός ο διάλογος, το είπα πολλές φορές, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει να διαδραματίσει ουσιαστικό ρόλο» σημείωσε, εκφράζοντας την ικανοποίησή του για το ότι όπως ενημερώθηκε το Κυπριακό ήταν ένα θέμα που συζητήθηκε στο δείπνο εργασίας του κ. Michel με τον κ. Guterres.
«Ήταν στις συζητήσεις (Michel-Guterres) ουσιαστική αναφορά στο πώς μπορεί να επαναρχίσει ο διάλογος, πώς μπορεί η Ευρωπαϊκή Ένωση, βάσει και των σχετικών συμπερασμάτων, αλλά και τις θέσεις μας, να διαδραματίσει έναν πιο ενεργό ρόλο» είπε ο ΠτΔ, επαναλαμβάνοντας πως «έχει τα εργαλεία η Ευρωπαϊκή Ένωση, έτσι ώστε να βοηθήσει σε επανέναρξη των συνομιλιών».
Κληθείς να σχολιάσει πού εντάσσεται σε αυτή η συζήτηση η κυπριακή πρόταση για διορισμό απεσταλμένου της ΕΕ για το Κυπριακό, ο κ. Χριστοδουλίδης επανέλαβε πως θέση της Κύπρου είναι ότι «ο διορισμός μιας πολιτικής προσωπικότητας από πλευράς Ευρωπαϊκής Ένωσης θα βοηθήσει την όλη διαδικασία», γιατί τα ευρωτουρκικά επηρεάζονται άμεσα από τις εξελίξεις στο Κυπριακό.
«Η Κυπριακή Δημοκρατία είναι κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συμμετέχουμε στις αποφάσεις, θέλουμε να δούμε πρόοδο, έχουμε μια πολύ θετική προσέγγιση. Δεν έρχομαι στις Βρυξέλλες με καμία αρνητική προδιάθεση. Αντιθέτως, την ίδια στιγμή επιθυμώ να δω και συγκεκριμένα βήματα στο Κυπριακό» υπογράμμισε.
Απαντώντας σε ερώτηση για την επιθυμία του κ. Scholz να υπάρξει θετικό μήνυμα προς την Τουρκία, ο κ. Χριστοδουλίδης απάντησε πως «εγώ θέλω περισσότερο από τον Kαγκελάριο της Γερμανίας να στείλω ένα θετικό μήνυμα στη Τουρκία».
«Η Τουρκία είναι ένα γειτονικό κράτος στην Κυπριακή Δημοκρατία, στην Κύπρο και επιθυμώ να έχω ένα γείτονα που είναι πιο κοντά στην Ευρωπαϊκή Ένωση που σέβεται τις αρχές και τις αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης» τόνισε.
«Την ίδια στιγμή, αυτό το θετικό μήνυμα προϋποθέτει κάποια συγκεκριμένα βήματα και ελπίζω αυτά τα βήματα να τα δω να καταγραφούν» συνέχισε, σημειώνοντας πως βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη συγκυρία μετά τον διορισμό της προσωπικής απεσταλμένης του ΓΓ του ΟΗΕ μετά την «αναγνώριση της θέλησής μας, της πολιτικής μας βούλησης».
Η απεσταλμένη, συνέχισε, «ξεκίνησε τη δουλειά, κάνει μια πολύ καλή δουλειά και αυτή την προσπάθεια θέλουμε να την ενισχύσουμε».
Ερωτηθείς αν η Κύπρος θα αποδεχθεί παράγραφο για τα ευρωτουρκικά χωρίς αναφορά σε ειδικό απεσταλμένο για το Κυπριακό, ο Κύπριος ΠτΔ απάντησε πως προτιμά να στέλνει θετικά μηνύματα.
«Να μιλήσουμε θετικά - εμείς θέλουμε να υπάρξουν θετικά συμπεράσματα, θετικές αναφορές για τα ευρωτουρκικά, θετικές αναφορές που περνούν μέσα από θετικές εξελίξεις στο Κυπριακό» όπως είπε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης