Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Barroso: Μπορεί να μην είμαστε σε πόλεμο, αλλά βιώνουμε την τρίτη μεγαλύτερη διένεξη από τους δύο παγκόσμιους πολέμους

Barroso: Μπορεί να μην είμαστε σε πόλεμο, αλλά βιώνουμε την τρίτη μεγαλύτερη διένεξη από τους δύο παγκόσμιους πολέμους
O πρώην Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είπε ότι η Ευρώπη μπορεί να μην έχει ωριμάσει γεωπολιτικά ακόμη, αλλά σίγουρα βήμα-βήμα προχωρά προς αυτή την κατεύθυνση
O πρώην πρωθυπουργός της Πορτογαλίας και πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Jose Manuel Barroso συνομίλησε με τον US Managing Editor των Financial Times, κ. Peter Spiegel, στo πλαίσιo του 9ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών που πραγματοποιείται στους Δελφούς 10-13 Απριλίου.
Ο κ. Barroso είχε την ευκαιρία ως πρόεδρος της ΕΕ να συναντηθεί με τον Ρώσο πρόεδρο, κ. Vladimir Putin, 25 φορές.
"Σίγουρα είναι μία προσωπικότητα που αν ήμουν παιδί η μητέρα μου δεν θα με άφηνε να παίξω μαζί του", είπε χαριτολογώντας και συμπλήρωσε ότι ο Putin είναι ένας απολυταρχικός ηγέτης που δεν έχει σκεφτεί τι θα κάνει αν χάσει την εξουσία.
"Είναι όμως ειλικρινής για το πως νιώθει για την κατάρρευση της ΕΣΣΔ" και αυτό που νιώθει είναι νοσταλγία και πικρία και συμπλήρωσε ότι ο Putin ουδέποτε αποδέχθηκε την Ουκρανία ως μία οντότητα.
Σε ερώτηση γιατί ο Ρώσος πρόεδρος προχωράει τώρα (από το 2022 με την έναρξη του πολέμου) όσα ξεκίνησε με την προσάρτηση της Κριμαίας το 2014, ο κ. Barroso είπε, διότι τώρα νιώθει πιο δυνατός.
"Τώρα έχει καλύτερο έλεγχο του στρατού, έχει στείλει στη φυλακή τους πολιτικούς του αντιπάλους, έχει καλύτερο έλεγχο της κοινωνίας και έχει προετοιμάσει καλύτερα τη Ρωσία σε στρατιωτικό επίπεδο και ειδικότερα την έχει καταστήσει μία μεγάλη πυρηνική δύναμη" εξήγησε.
"Μπορεί να μην είμαστε σε πόλεμο (ευτυχώς) αλλά βιώνουμε την τρίτη μεγαλύτερη διένεξη από τους δύο παγκόσμιους πολέμους", είπε ο κ. Barroso.
Αναφερόμενος στην εποχή που ήταν Πρόεδρος της ΕΕ και την κριτική που δέχεται ότι ήταν αυτός που με τις συζητήσεις για ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ "πυροδότησε" την σημερινή πολεμική αντίδραση Putin, απάντησε ότι τότε -ως Πρόεδρος της ΕΕ- είχε εκθέσει ανοικτά τις δυσκολίες για την ένταξη της Ουκρανίας ως κράτος-μέλος αντιπροτείνοντας να είναι συνεργαζόμενη χώρα.
Τέλος, ο πρώην Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είπε ότι η Ευρώπη μπορεί να μην έχει ωριμάσει γεωπολιτικά ακόμη, αλλά σίγουρα βήμα-βήμα προχωρά προς αυτή την κατεύθυνση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης