Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

«Λαβωμένος» στον Erdogan o Μητσοτάκης: Οι δύο νέες συμφωνίες για το... θεαθήναι - Εκτός ατζέντας τα κρίσιμα ζητήματα

«Λαβωμένος» στον Erdogan o Μητσοτάκης: Οι δύο νέες συμφωνίες για το... θεαθήναι - Εκτός ατζέντας τα κρίσιμα ζητήματα
Τα θέματα… αγκάθια αναμένεται να βρεθούν εκτός ατζέντας, ενώ και οι κοινές δηλώσεις θα πραγματοποιηθούν σε ένα απόλυτα προστατευμένο περιβάλλον, καθώς οι δύο ηγέτες δεν θα δεχθούν ερωτήσεις
Σχετικά Άρθρα
(upd 2) Έχοντας δεχθεί δύο αρκετά σοβαρά πλήγματα από Αλβανία και Σκόπια -και μάλιστα τη στιγμή που η Ελλάδα βρίσκεται στην τελική ευθεία για τις ευρωεκλογές- ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, συνάντησε στις 15:00 της Δευτέρας 13 Μαΐου στην Τουρκία τον πρόεδρο Recep Tayyip Erdogan.
Η συνάντηση ολοκληρώθηκε περί τις 17:15 ενώ σε εξέλιξη βρίσκονται διευρυμένες επαφές με τη συμμετοχή μεταξύ άλλων των Υφυπουργών Εξωτερικών, Αλεξάνδρας Παπαδοπούλου και Κώστα Φραγκογιάννη, αρμοδίων για τον πολιτικό διάλογο και τη «θετική» ατζέντα και του Burak Akcapar, του Διοικητή της ΕΥΠ, Θεμιστοκλή Δεμίρη και του Τούρκου ομολόγου του, Ibrahim Kalin, του Συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας, Αθανάσιου Ντόκου, της Συμβούλου Διεθνούς Στρατηγικού Σχεδιασμού, Αριστοτελίας Πελώνη, και της Διευθύντριας Επικοινωνίας του πρωθυπουργού, Κύρας Κάπη.
Σε κάθε περίπτωση, πρόκειται για μια συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε σε ένα απόλυτα… στεγανοποιημένο περιβάλλον σε μια προσπάθεια να αποφευχθούν δυσάρεστες… εξελίξεις.
Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων του, οι κ.κ. Μητσοτάκης και Erdogan δεν θα δεχθούν ούτε ερωτήσεις από τους παρευρισκόμενους δημοσιογράφους.
Αντιθέτως θα κάνουν τις δηλώσεις τους και θα αποχωρήσουν.

Τα θέματα αγκάθια -και κυρίως αυτό των θαλάσσιων ζωνών- αναμένεται να βρεθούν εκτός ατζέντας, αν και ο Erdogan έχει αποδείξει ότι είναι ένας... απρόβλεπτος ηγέτης.

Νέες συμφωνίες στη Διαχείριση Καταστροφών και Υγεία-Ιατρικές Επιστήμες

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές κατά τη σημερινή συνάντηση ανάμεσα στους δύο ηγέτες αναμένεται να υπογραφούν δύο νέες συμφωνίες: η πρώτη αφορά σε συμφωνία συνεργασίας, που αφορά στη Διαχείριση Καταστροφών και εκτάκτων αναγκών, που θέτει σε πιο δομημένη βάση την συνδρομή μεταξύ των δύο χωρών σε επείγουσες καταστάσεις. Η δεύτερη αφορά στην συνεργασία στον τομέα της Υγείας και των Ιατρικών Επιστημών. Οι ίδιες πηγές τονίζουν, εξάλλου, ότι θα ανακοινωθεί ακόμη η ίδρυση του Ελληνοτουρκικού Επιχειρηματικού Συμβουλίου, που υπενθυμίζεται ότι είχε συμφωνηθεί κατά την επίσκεψη του Erdogan στην Αθήνα τον περασμένο Δεκέμβριο.

Η λύση... πακέτο του Erdogan

Σημειωτέον ότι ο Τούρκος πρόεδρος σε συνέντευξη του στην Καθημερινή μίλησε και πάλι για λύση «πακέτο» στα ελληνοτουρκικά και υποστήριξε με αφορμή τα θαλάσσια πάρκα στο Αιγαίο ότι και τα θέματα κυριαρχίας θα πρέπει να τεθούν σε συζήτηση.
«Υποστηρίζουμε ότι τα προβλήματα πρέπει να επιλύονται ως πακέτο. Δεν πρέπει να αγνοούμε άλλα αμφιλεγόμενα σημεία εστιάζοντας σε μία και μόνο διαφορά. Όταν λέμε ότι καταλήξαμε σε μια συνολική λύση, δεν πρέπει να μεταφέρουμε προστριβές στις μελλοντικές γενιές», είπε ειδικότερα ο Erdogan. Ενώ όσον αφορά στα θαλάσσια πάρκα, δήλωσε ότι: «Η Τουρκία δεν θα δεχθεί de facto καταστάσεις».

Εκτός συζήτησης τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας

Η Αθήνα ωστόσο ξεκαθαρίζει ότι τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας δεν αποτελούν θέμα προς συζήτηση.
Εξάλλου, ο κ. Μητσοτάκης, στη συνέντευξή του στην τουρκική Miliyet, δήλωσε «πολύ απογοητευμένος από την πρόσφατη απόφαση των τουρκικών αρχών να λειτουργήσει η βυζαντινή Μονή της Χώρας ως τζαμί, καθώς και από την παλαιότερη σχετική απόφαση για την Αγία Σοφία», προσθέτοντας ότι «οι αποφάσεις αυτές έρχονται σε αντίθεση με τον οικουμενικό χαρακτήρα των μνημείων και την κοινή μας προσπάθεια να καλλιεργηθεί αμοιβαία κατανόηση. «Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να εργαστούμε προς την κατεύθυνση να χτίζουμε διαρκώς περισσότερες γέφυρες μεταξύ των λαών μας», σημειώνει ο κ. Μητσοτάκης.
Ο πρωθυπουργός χαρακτηρίζει τη συνάντησή του με τον Erdogan ως ευκαιρία αποτίμησης της προόδου στις σχέσεις Αθήνας-Άγκυρας, αλλά και επανάληψης της δέσμευσης για τη βελτίωσή τους, ενώ δείχνει και πάλι στην Τουρκία την οδό του διεθνούς δικαίου.
«Οι δίαυλοι επικοινωνίας μεταξύ των δύο χωρών πρέπει να παραμείνουν ανοιχτοί ακόμη και σε περιόδους έντασης. Ήμουν πάντα συνεπής σε αυτό και έχω προσωπικά υποστηρίξει αυτή την προσέγγιση από την αρχή της πρώτης μου θητείας. Θα συνεχίσω να το πράττω», επισημαίνει. «Πιστεύω ότι θα πρέπει να μιλάμε περισσότερο μεταξύ μας, αντί να μιλάμε ο ένας για τον άλλον. Η Ελλάδα πάντα έλυνε τις διαφορές μέσω του καλή τη πίστει διαλόγου και σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο και τις σχέσεις καλής γειτονίας. Η Ελλάδα δεν απειλεί κανέναν. Και θα ήθελα να επαναλάβω ότι είμαστε γείτονες, όχι εχθροί», προσθέτει.

Η ατζέντα της συνάντησης Μητσοτάκη - Erdogan

Η υποδοχή του κ. Μητσοτάκη στην Τουρκία -νωρίς το μεσημέρι (15:30)- αναμένεται να είναι θερμή. Ο πρωθυπουργός και ο Τούρκος πρόεδρος θα συνομιλήσουν κατ’ ιδίαν, μαζί με τέσσερις συνεργάτες τους, με τον κ. Μητσοτάκη να συνοδεύεται από τον Γιώργο Γεραπετρίτη και τη διπλωματική του σύμβουλο Άννα Μαρία Μπούρα. Το ραντεβού αναμένεται να διαρκέσει περίπου 1,5 ώρα, πριν οι ηγέτες περάσουν στις διευρυμένες συζητήσεις με το σύνολο των αντιπροσωπειών, ενώ θα ακολουθήσουν δηλώσεις (στις 18:00) και δείπνο, με τον κ. Μητσοτάκη να αναχωρεί ως τις 21:00 από την Τουρκία.
Η μετατροπή της Μονής της Χώρας σε τζαμί λίγες μέρες πριν την έλευση του Κυριάκου Μητσοτάκη ενόχλησε ιδιαίτερα και έκανε ορισμένους να αναρωτιούνται, για ποιον λόγο πηγαίνει ο πρωθυπουργός στο τουρκικό Προεδρικό Μέγαρο. Από τουρκικής μεριάς, τίθεται ως «αγκάθι» το ζήτημα των θαλασσίων πάρκων, με την Αθήνα να απαντά ότι η χωροθέτηση γίνεται με περιβαλλοντικά κριτήρια και πάντα σύμφωνα με τις αρχές του διεθνούς δικαίου και διεθνούς δικαίου της θάλασσας.

Τα προεκλογικά... χαστούκια από Αλβανία και Σκόπια

Σε κάθε περίπτωση, ο Μητσοτάκης μεταβαίνει στην Τουρκία έχουν δεχθεί ηχηρά... χαστούκια: το ένα από Αλβανό πρωθυπουργό, Edi Rama -ο οποίος απηύθυνε ομιλία στο κατάμεσο γήπεδο Γαλατσίου- και το δεύτερο από τη νέα πρόεδρο της Βόρειας Μακεδονίας, Gordana Siljanovska-Davkova, η οποία πέταξε στον κάλαθο των αχρήστων τη Συμφωνία των Πρεσπών και ορκίστηκε στο όνομα της... Μακεδονίας.
Το «μέτωπο» με τη Βόρεια Μακεδονία, μάλιστα, προβληματίζει πολύ, καθώς άπαντες περιμένουν κλιμάκωση από τη νέα ηγεσία της χώρας, η οποία, για τους περισσότερους θα «πατήσει» και πάνω στην αδράνεια που επέδειξε τα τελευταία χρόνια η κυβέρνηση για την κύρωση των τριών μνημονίων συνεργασίας με τη γειτονική χώρα, υπό την απειλή «ξεσηκωμού» της δεξιάς πτέρυγας της ΝΔ αλλά και των παραδοσιακών ψηφοφόρων του κόμματος, ιδιαίτερα στη Βόρεια Ελλάδα.
Υπενθυμίζεται ότι, προεκλογικά το 2018, ο κ. Μητσοτάκης διεμήνυε πως ως κυβέρνηση, δεν θα κυρώσει ποτέ τη Συμφωνία των Πρεσπών. Εκείνη την περίοδο, οι τόνοι είχαν ανέβει, με τη ΝΔ να ασκεί σκληρή κριτική στην τότε κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Τελικά, αφού η ΝΔ εκλέχθηκε οι τόνοι έπεσαν, και φτάσαμε στο 2024, όπου η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη δεν έχει κυρώσει τη Συμφωνία, έβλεπε το εθνικιστικό VMRO να ανεβαίνει στην κυβέρνηση, να κάνει… κουρελόχαρτο τη Συμφωνία των Πρεσπών και να μην... αντιδρά. Για τους καλά γνωρίζοντες, η στάση της νέας κυβέρνησης στη Βόρεια Μακεδονία όσον αφορά το όνομα ήταν κάτι περισσότερο από… αναμενόμενη. Και τα ερψτήματα που τίθενται είναι γιατί η κυβέρνηση της ΝΔ επέτρεψε η κατάσταση να εξελιχθεί κατά αυτόν τον τρόπο; Γιατί η κυβέρνηση εδώ και πέντε χρόνια δεν έχει κάνει το παραμικρό για να διεκδικήσει την πιστή εφαρμογής της Συμφωνίας των Πρεσπών από τη γείτονα χώρα;
Για την ιστορία επισημαίνεται ότι ο πρωθυπουργός -σε συνέντευξη στον Alpha το Σάββατο (11/5/2024) δήλωσε: «Προσωπικά είχα διαφωνήσει με τη Συμφωνία των Πρεσπών και ειδικά με τον επιθετικό προσδιορισμό του μακεδονικού έθνους και της μακεδονικής γλώσσας. Δέχθηκα όμως τη συμφωνία στα πλαίσια της συνέχειας του κράτους και αναγνώρισα ότι παρά τη διαφωνία μου με τη συμφωνία, οφείλω να τη σεβαστώ. Οι ίδιες απαιτήσεις υπάρχουν και τώρα από τη νέα ηγεσία της Βόρειας Μακεδονίας. Θέλω να ελπίζω ότι αυτά που ακούστηκαν προεκλογικά, δεν θα αποτελέσουν και την επίσημη θέση της νέας κυβέρνησης μετεκλογικά γιατί αν συμβεί αυτό, θα έχουμε ζητήματα». Κι αυτό πριν την ορκωμοσία της νέας προέδρου...

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης