Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Δένδιας (ΥΠΕΘΑ): Παραμένει το σενάριο για 4η φρεγάτα Belharra και νέες Κορβέτες

Δένδιας (ΥΠΕΘΑ): Παραμένει το σενάριο για 4η φρεγάτα Belharra και νέες Κορβέτες

«Υπαρξιακή ανάγκη η εκπλήρωση της Ατζέντας 2030»

Σχετικά Άρθρα

Για τις τελευταίες εξελίξεις στα καίρια ζητήματα που αφορούν τις Ένοπλες Δυνάμεις, μίλησε την Τετάρτη (15/05/2024) ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, στο Defea Conference.
Ο κ. Δένδιας τόνισε την ανάγκη η χώρα να βοηθήσει στην εξέλιξη της αμυντικής βιομηχανίας και της καινοτομίας, διευκρινίζοντας ότι στην κατεύθυνση αυτή έρχεται να συμβάλει το νομοσχέδιο για την ίδρυση του Ελληνικού Κέντρου Αμυντικής Καινοτομίας που κατατέθηκε στη Βουλή.
«Αυτό το νομοσχέδιο μας βάζει σε νέα εποχή.
Έρχεται να συνδέσει τις ανάγκες των Ενόπλων Δυνάμεων με την έρευνα και την καινοτομία, αξιοποιώντας το επιστημονικό κεφάλαιο της χώρας αλλά και των ίδιων των Ενόπλων Δυνάμεων.
Αν και κατατέθηκε λίγο πριν τις Ευρωεκλογές, δεν έχει να κάνει με την πολιτική ατζέντα αλλά με την κάλυψη υπαρξιακών αναγκών της χώρας».
Μιλώντας για την αμυντική βιομηχανία, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, υπογράμμισε ότι «το γεγονός ότι η εγχώρια αμυντική βιομηχανία συμμετέχει με ποσοστό μόλις 0,7% στο ΑΕΠ τη στιγμή που η χώρα δαπανά άνω του 3% για εξοπλιστικά προγράμματα είναι μία βασική ανακολουθία και ελπίζω ότι σύντομα θα έχουμε μεγαλύτερη συνεισφορά της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας στο ΑΕΠ» τόνισε.
«Έχουμε κληρονομήσει προβλήματα δεκαετιών.
Η ελληνική αμυντική βιομηχανία παρελήφθη σε τραγική κατάσταση.
Δεν γίνεται η Πολεμική Αεροπορία να υπάρξει χωρίς την ΕΑΒ.
Αυτή την πρόκληση θα την εξυγιάνουμε.
Τα ΕΑΣ είναι πάλι μια ιστορία πόνου.
Γίνεται μια προσπάθεια αλλά εκεί έχει μεγαλύτερο λόγο το υπουργείο Οικονομικών» τόνισε ο κ. Δένδιας.

Το νέο γεωπολιτικό περιβάλλον

Αναφερόμενος στο νέο γεωπολιτικό περιβάλλον, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας σημείωσε ότι «η χώρα καλείται να αντιμετωπίσει νέες προκλήσεις και σημαντική αλλαγή του γεωπολιτικού σκηνικού». Πρόσθεσε ακόμη ότι «έχουμε πόλεμο στα βορειοανατολικά, πόλεμο στα νοτιοανατολικά, έχουμε πτώση της έντασης στο Αιγαίο αλλά διεύρυνση της τουρκικής ατζέντας διεκδικήσεων.
Η χώρα πρέπει να ανταποκριθεί σε αυτή την πραγματικότητα» είπε, προσθέτοντας ότι «η βιομηχανία και το εγχώριο ανθρώπινο δυναμικό πρέπει να συμμετάσχει στην εθνική προσπάθεια για τη δημιουργία ισχυρής δύναμης αποτροπής».
Ο κ. Δένδιας αναφέρθηκε και στην Ατζέντα 2030, τονίζοντας ότι αφορά στην άμυνα της χώρας.
«Να φτάσουμε στο επίπεδο που θα είναι απολύτως εφικτό να ανταποκριθούμε στις προκλήσεις τους σύγχρονου πεδίου επιχειρήσεων» ενώ για τη δυναμική της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας στο πλαίσιο αυτό, είπε ότι «είναι απολύτως εφικτό ακόμη και πριν το 2030 η χώρα να παράγει έξυπνα συστήματα, πολλαπλασιαστές ισχύος.
Έχω αναφερθεί στον θόλο αντί-drone, σε μια νέα γενιά επικοινωνιακών συστημάτων και στη δημιουργία αυτόνομων συστημάτων στον αέρα, στη θάλασσα και κάτω από αυτή».
Σε ότι αφορά στα αιτήματα που δέχεται η Ελλάδα για τη μεταφορά αντιαεροπορικών όπλων στην Ουκρανία, ο κ. Δένδιας ξεκαθάρισε ότι «εάν έρθει μια πρόταση συμφέρουσα για τις Ένοπλες Δυνάμεις και την ελληνική κοινωνία, θα το συζητήσουμε και θα πάρουμε την εθνικά ορθή απόφαση.
Η ερώτηση που δέχομαι, όμως, είναι περί παραχωρήσεως αλλά όπως έχει πει ξεκάθαρα και ο πρωθυπουργός, αυτό δεν πρόκειται να γίνει».
Σχετικά με το πρόγραμμα ανανέωσης του στόλου του Πολεμικού Ναυτικού, ο κ. Δένδιας είπε ότι γίνονται προσπάθειες από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας και τη στρατιωτική ηγεσία για να αντιμετωπιστούν οι ελλείψεις.

Τι είπε για 4η Belharra

«Στο Ναυτικό δεν πρόκειται να έχουμε μόνο μια πηγή προμήθειας.
Δεν έχουμε βάλει στο ράφι ούτε την option για την 4η FDI Belharra, ούτε τις Κορβέτες.
Βεβαίως θα ενταχθούμε στο πρόγραμμα των Constellation γιατί δεν είναι μόνο η ναυπήγηση στην Ελλάδα αλλά και ο κοινός σχεδιασμός» είπε.
Τέλος, αναφερόμενος στη δημιουργία Σώματος Πληροφορικής στις Ένοπλες Δυνάμεις, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας ανέφερε ότι «είναι προφανές πως πρέπει να υπάρχει σώμα πληροφορικής και θα αναπτύξουμε αμυντικές και επιθετικές δυνατότητες κυβερνοπολέμου».
Κλείνοντας, ο κ. Δένδιας υπογράμμισε ότι «εάν η χώρα δεν καταφέρει να υλοποιήσει τις προβλέψεις της ατζέντας 2030, αντιμετωπίζει υπαρξιακό και όχι οικονομικό πρόβλημα.
Πρέπει να ξεχάσουμε το γεωπολιτικό περιβάλλον στο οποίο υπήρξαμε.
Για την πατρίδα μας, η εκπλήρωση της ατζέντας 2030 και άρα η ανάπτυξη του οικοσυστήματος καινοτομίας και της αμυντικής βιομηχανίας είναι υπαρξιακή ανάγκη».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης