Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Το διάταγμα του Erdogan που προκαλεί... ανησυχία: Ο ίδιος θα αποφασίζει για πόλεμο και επιστράτευση

Το διάταγμα του Erdogan που προκαλεί... ανησυχία: Ο ίδιος θα αποφασίζει για πόλεμο και επιστράτευση

Ο Τούρκος πρόεδρος υπέγραψε νέο διάταγμα και πλέον οι εξουσίες για επιστράτευση και κήρυξη πολέμου «φεύγουν» από το υπουργικό συμβούλιο και περνάνε… στον ίδιο

Ανησυχία προκαλεί το νέο διάταγμα που υπέγραψε ο Τούρκος πρόεδρος, Recep Tayyip Erdogan, καθώς μεταφέρονται στον ίδιο οι εξουσίες για την κήρυξη πολέμου και επιστράτευση.
Το διάταγμα δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης, προκαλώντας ερωτήματα στα τουρκικά μέσα ενημέρωσης για το αν η Τουρκία προετοιμάζεται για πόλεμο.
Στην εισαγωγή του κανονισμού 52 σελίδων που υπέγραψε ο πρόεδρος Erdogan, αναφέρεται ότι «ο "Κανονισμός Κινητοποίησης και Κατάστασης Πολέμου" που τέθηκε σε ισχύ με την υπ' αριθμ. 90/500 απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου της 24/5/1990, καταργείται και τίθεται σε ισχύ ο "Κανονισμός Κινητοποίησης και Κατάστασης Πολέμου"».
Diatagma.jpeg

Ο νέος κανονισμός 52 σελίδων στοχεύει στη θέσπιση διαδικασιών και αρχών για την ταχεία και αποτελεσματική μετάβαση όλων των κρατικών εξουσιών και πόρων από την εποχή της ειρήνης σε μια κατάσταση επιστράτευσης ή/και πολέμου. Αυτή η μετάβαση μπορεί επίσης να ισχύει για καταστάσεις έντασης και κρίσης που θα μπορούσαν να απαιτήσουν πόλεμο, ακόμη και αν ένα τέτοιο κράτος δεν έχει κηρυχθεί επίσημα.
Με αυτή την αλλαγή, η εξουσία για την επιστράτευση και την κήρυξη πολέμου μεταφέρεται από το υπουργικό συμβούλιο στον ίδιο τον πρόεδρο της χώρας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης