Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Πρόκληση Erdogan: Η Κωνσταντινούπολη είναι και θα παραμείνει τουρκική - Σπάσαμε τις αλυσίδες της Αγίας Σοφίας

Πρόκληση Erdogan: Η Κωνσταντινούπολη είναι και θα παραμείνει τουρκική - Σπάσαμε τις αλυσίδες της Αγίας Σοφίας
Ο Τούρκος πρόεδρος συνεχίζει την εμπρηστική ρητορική
Σχετικά Άρθρα
Σε αντίθεση με το θετικό κλίμα που προσπαθεί να καλλιεργεί η ελληνική κυβέρνηση όσον αφορά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ο Τούρκος πρόεδρος, Recep Tayyip Erdogan, συνεχίζει την εμπρηστική ρητορική και ανήμερα της 571ης επετείου της Άλωσης, δηλώνει ότι «η Κωνσταντινούπολη είναι και θα παραμείνει τουρκική» ενώ αναφέρεται και στη μετατροπή της Αγιάς Σοφιάς σε τζαμί, επισημαίνοντας ότι «έσπασαν τις αλυσίδες».
«Αν και κάποιοι δεν μπορούν ακόμη να το αποδεχτούν, η Κωνσταντινούπολη είναι τουρκική, η Κωνσταντινούπολη είναι μουσουλμανική και θα παραμείνει έτσι για πάντα», δήλωσε -μεταξύ άλλων- ο Τούρκος πρόεδρος, μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ). Αναφερόμενος, δε, στη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί είπε: «Σπάσαμε τις αλυσίδες της Αγίας Σοφίας και την ανοίξαμε πάλι εκπληρώνοντας τη διαθήκη (σ.σ. του Μωάμεθ) του Πορθητή».
Ο Erdogan έστρεψε τα βέλη του και σε όσους έχουν αντίθετη άποψη για τη Άλωση λέγοντας: «Αυτοί που αποκαλούν την κατάκτηση της Κωνσταντινούπολης κατοχή, που γράφουν στους τοίχους ότι "η καταπίεση άρχισε το 1453", δεν διαφέρουν από τις ορδές των Σταυροφόρων που λεηλατούσαν γυναίκες και πόλεις 250 χρόνια πριν από την κατάκτηση».
Σύμφωνα με τον ίδιο, «χωρίς την κατανόηση της κατάκτησης δεν μπορεί κανείς να κατανοήσει το ιδανικό του έθνους μας για την "Κόκκινη Μηλιά". Χωρίς την κατανόηση της κατάκτησης, δεν μπορεί κανείς να κατανοήσει την πίστη, την αποφασιστικότητα, τον ορίζοντα και τη στρατηγική που οδήγησαν τα πλοία από την ξηρά. H κατάκτηση σημαίνει μετατροπή της σκοτεινής μοίρας της Κωνσταντινούπολης σε φως. Η κατάκτηση σημαίνει να φέρεις ευημερία, να κάνεις ευημερούσα όχι μόνο τη γη και τις πόλεις αλλά να ευφραίνεις και τις καρδιές».
Ολοκληρώνοντας την αναφορά του στην επέτειο της Άλωσης της Πόλης, ο Τούρκος πρόεδρος είπε: «Εμείς δεν είδαμε την Κωνσταντινούπολη ως μια πόλη ανάμεσα σε άλλες. Μας την κληροδότησαν οι στρατιώτες του ευλογημένου εκείνου στρατού. Προσέχουμε την Κωνσταντινούπολη ως κόρην οφθαλμού. Σπάσαμε τις αλυσίδες της Αγίας Σοφίας και την ανοίξαμε πάλι εκπληρώνοντας τη διαθήκη του Πορθητή. Αφήνουμε τη σφραγίδα μας με τα έργα και τις υπηρεσίες μας. Θεού θέλοντος θα συνεχίσουμε να προστατεύουμε, να διαφυλάττουμε και να ομορφαίνουμε την αγαπημένη μας Κωνσταντινούπολη».

Οι δηλώσεις Erdogan… διαψεύδουν το Μέγαρο Μαξίμου

Παρά την προσπάθεια του Μεγάρου Μαξίμου να καλλιεργήσει στην κοινή γνώμη ότι γίνονται βήματα εξομάλυνσης των σχέσεων με την Τουρκία, οι κινήσεις της γειτονικής χώρας ισοδυναμούν με… κατηγορηματική διάψευση.
Οι σημερινές δηλώσεις Erdogan αποτελούν μόνο το τελευταίο επεισόδιο στην τουρκική προκλητικότητα. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι έχουν προηγηθεί πληροφορίες από τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, σύμφωνα με τις οποίες η Τουρκία ετοιμάζει τα δικά της θαλάσσια πάρκα στο Αιγαίο με Τούρκους αξιωματούχους να διαμηνύουν ότι η χώρα δεν θα δεχθεί τετελεσμένα στην περιοχή. Η αντίδραση της Άγκυρας ήρθε μετά την ανακοίνωση από την Ελλάδα ότι θα δημιουργηθούν θαλάσσια πάρκα σε Αιγαίο και Ιόνιο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης