Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Κουρελόχαρτο και επισήμως η επαίσχυντη Συμφωνία των Πρεσπών – Τρεις φορές αποκάλεσε τα Σκόπια «Μακεδονία» ο πρωθυπουργός Mickoski

Κουρελόχαρτο και επισήμως η επαίσχυντη Συμφωνία των Πρεσπών – Τρεις φορές αποκάλεσε τα Σκόπια «Μακεδονία» ο πρωθυπουργός Mickoski
Ο Mickoski δήλωσε πρόσφατα ότι στην ορκωμοσία της κυβέρνησής του θα χρησιμοποιήσει τη συνταγματική ονομασία της χώρας (σ.σ.Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας)
(upd) Στον κάλαθο των αχρήστων πέταξε για μία ακόμη φορά την επαίσχυντη Συμφωνία των Πρεσπών ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας και αρχηγός του δεξιού κόμματος VMRO-DPMNE, Hristijan Mickoski.
Το μεσημέρι του Σαββάτου (22/6/2024) ξεκίνησε στη Βουλή των Σκοπίων η διήμερη συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων της νέας κυβέρνησης, της οποίας θα ηγηθεί το VMRO-DPMNE.
Ο Mickoski κατά την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης της οποίας θα ηγηθεί αποκάλεσε και μάλιστα τρεις φορές τη χώρα «Μακεδονία», χωρίς να χρησιμοποιήσει τη συνταγματική ονομασία της χώρας.
Περιέγραψε τη χώρα με τα πιο μελανά χρώματα, κατηγορώντας την απερχόμενη κυβέρνηση ως υπεύθυνη γι΄αυτό και σημείωσε ότι η νέα κυβέρνηση θα δώσει έμφαση στην ανόρθωση της οικονομίας της χώρας και στην ανάπτυξη.
Στα θέματα εξωτερικής πολιτικής, ο Mickoski επανέλαβε τη στήριξη της χώρας του στην Ουκρανία, ενώ ανέφερε ότι η κυβέρνησή του θα καλλιεργήσει σχέσεις συνεργασίας με τις γειτονικές χώρες.
Η συνεδρίαση αυτή της Βουλής θα ολοκληρωθεί το αργότερο μέχρι τα μεσάνυχτα της Κυριακής (23/06) με την ονομαστική ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.
Ο Mickoski δήλωσε πρόσφατα ότι στην ορκωμοσία της κυβέρνησής του θα χρησιμοποιήσει τη συνταγματική ονομασία της χώρας (σ.σ.Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας).

«Δεν κάνω κανένα συμβιβασμό»

Ο εντολοδόχος πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας έχει δηλώσει πως θα χρησιμοποιεί τη συνταγματική ονομασία της χώρας του και στις επαφές του στο εξωτερικό.
Παρ' όλα αυτά, στο εσωτερικό της χώρας, τόσο στις δημόσιες εμφανίσεις του όσο και στις δηλώσεις του θα χρησιμοποιεί το όνομα «Μακεδονία», διότι – όπως είπε – γι' αυτόν το όνομα της χώρας και της πατρίδας του είναι «Μακεδονία».
«Όπως έχω πει επανειλημμένως, στις δηλώσεις μου και στις ομιλίες μου εδώ στη χώρα θα χρησιμοποιώ πάντα το όνομα "Μακεδονία", διότι για εμένα αυτό είναι το όνομα της χώρας και της πατρίδας μου και επ' αυτού δεν πρέπει να υπάρξει η παραμικρή αμφιβολία», ανέφερε ο Mickoski και πρόσθεσε: «Για το θέμα αυτό δεν προτίθεμαι να προβώ σε κανένα συμβιβασμό στο μέλλον.
Εξάλλου, αυτό συνιστά το κατοχυρωμένο ανθρώπινο δικαίωμά μου».

ΣΥΡΙΖΑ: Επιτέλους ο Μητσοτάκης να κάνει κάτι, παραβιάζεται συνεχώς η Συμφωνία των Πρεσπών


Ο ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ καταδικάζει απερίφραστα την νέα παραβίαση της Συμφωνίας των Πρεσπών από τον πρόεδρο του VMRO και εντολοδόχου πρωθυπουργού της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας, Mickoski και καλεί την κυβέρνηση Μητσοτάκη να προβεί επιτέλους στις προβλεπόμενες ενέργειες, αναφέρει η αξιωματική αντιπολίτευση σε ανακοίνωσή της.
«Θα θέλαμε να υπενθυμίσουμε στο VMRO ότι οι συνεχείς παραβιάσεις της Συμφωνίας των Πρεσπών στις οποίες προβαίνει, επιφέρουν και προβλεπόμενες κυρώσεις οι οποίες απορρέουν από το διεθνές και το κοινοτικό δίκαιο.
Η Συμφωνία των Πρεσπών αποτελεί ευρωπαϊκό κεκτημένο και η πλήρης συμμόρφωση με αυτήν αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση για την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στην ΕΕ. Υπενθυμίζουμε παράλληλα την αμερικανική νομοθεσία του 2021 η οποία προβλέπει κυρώσεις σε περίπτωση παραβίασης της Συμφωνίας.
Η κυβέρνηση Μητσοτάκη αντί να επιχειρεί να υποβαθμίσει και αυτήν την αποτυχία της ΙΧ εξωτερικής πολιτικής του, να διεθνοποιήσει άμεσα το ζήτημα φέρνοντας την νέα ηγεσία της Βόρειας Μακεδονίας αντιμέτωπη με τις ευθύνες της ενώπιον της διεθνούς κοινότητας από τη στιγμή που συνεχίσει να παραβιάζει τη Συμφωνία.
Είναι πραγματικά θλιβερό το γεγονός ότι Νέα Δημοκρατία και VMRO, τα δύο αδελφά κόμματα στο ΕΛΚ, προσπαθούν να τορπιλίσουν μια συμφωνία η οποία αποτελεί σταθμό για όλους τους λαούς των Βαλκανίων, προκειμένου να προσελκύουν εθνικιστικά ακροατήρια » αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ και υπογραμμίζει πως «η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας φέρει βαρύτατες ευθύνες για την νέα αυτή ζημία που προκαλεί στα εθνικά συμφέροντα, στο όνομα της ανεύθυνης εξωτερικής πολιτικής της, αποφεύγοντας όλα αυτά τα χρόνια οποιαδήποτε ενεργητική εμπλοκή με τη Συμφωνία για να διατηρήσει τις εσωκομματικές της ισορροπίες».


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης