Άμυνα – Διπλωματία

Παραδοχή ΕΕ: Έχει αυξηθεί πολύ η γεωπολιτική σημασία της Τουρκίας - Απαραίτητη η παρέμβασή της για την επίλυση του Κυπριακού

Παραδοχή ΕΕ: Έχει αυξηθεί πολύ η γεωπολιτική σημασία της Τουρκίας - Απαραίτητη η παρέμβασή της για την επίλυση του Κυπριακού
«Είναι μία υποψήφια χώρα “της οποίας η γεωπολιτική σημασία έχει αυξηθεί πολύ περισσότερο» τονίζει για την Τουρκία ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ
Η Τουρκία είναι υποψήφια χώρα και βασικός εταίρος για την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ωστόσο, οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με τη χώρα παραμένουν σε αδιέξοδο από το 2018, σύμφωνα με την απόφαση του Συμβουλίου, αναφέρει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο ετήσιο διευρυνσιακό πακέτο ταξιολόγηση της κατάστασης και της προόδου που σημείωσαν η Αλβανία, η Βοσνία-Ερζεγοβίνη, το Κοσσυφοπέδιο, το Μαυροβούνιο, η Βόρεια Μακεδονία, η Σερβία, η Γεωργία, η Δημοκρατία της Μολδαβίας, η Ουκρανία και η Τουρκία.
Η Κομισιόν υπογραμμίζει ότι, αναφορικά με την Τουρκία, παραμένουν σοβαρές ανησυχίες στους τομείς των θεμελιωδών δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου, συμπεριλαμβανομένης της ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης. Ο διάλογος για το κράτος δικαίου και τα θεμελιώδη δικαιώματα παραμένει αναπόσπαστο μέρος της σχέσης ΕΕ-Τουρκίας.
Μετά τη στρατηγική καθοδήγηση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Απριλίου 2024, οι σχέσεις με την Τουρκία σημαδεύτηκαν από σταδιακή επαναδέσμευση και έγιναν συγκεκριμένα βήματα προς εποικοδομητικές ανταλλαγές σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος.
Σημειώνεται ότι, είναι η τελευταία δέσμη μέτρων που παρουσιάζει η παρούσα σύνθεση της Επιτροπής.
Και ο Ύπατος Εκπρόσωπος Josep Borrell, στη συνέντευξη Τύπου έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην ευθυγράμμιση των υποψηφίων προς ένταξη χωρών με την εξωτερική πολιτική της ΕΕ.
«Δεν μπορείς να διατηρείς δεσμούς με τη Ρωσία ή να κάνεις business as usual και να περιμένεις η χώρα σου να γίνει μέρος της ΕΕ, ή το ένα ή το άλλο», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Βόρεια Μακεδονία, Αλβανία, Μαυροβούνιο, Βοσνία Ερζεγοβίνη και το Κοσσυφοπέδιο «εθελοντικά» είναι πλήρως ευθυγραμμισμένες χώρες με τις αξίες της ΕΕ.
Μολδανία και Ουκρανία έχουν σημειώσει σημαντική πρόοδο.
Για τη Γεωργία επανέλαβε τις ανησυχίες για πολλές σημαντικές παρατυπίες στις πρόσφατες εκλογές.
Ενώ, για την Τουρκία σημείωσε ότι εργάστηκε πολύ για να αντιστρέψει το «αρνητικό σπιράλ» στις ευρωτουρκικές σχέσεις, “τα πράγματα ήταν πολύ πιο δύσκολα στην αρχή από ο,τι σήμερα”.
Είναι μία υποψήφια χώρα “της οποίας η γεωπολιτική σημασία έχει αυξηθεί πολύ περισσότερο, και στις τρέχουσες περιστάσεις η Τουρκία είναι απαραίτητη”, δήλωσε, διότι το γεωπολιτικό πλαίσιο παρουσιάζει περισσότερες προκλήσεις.
Η ευθυγράμμιση παραμένει κεντρική στην γεωπολιτική μας προσέγγιση, πρόσθεσε.

«Το Κυπριακό δεν μπορεί να λυθεί χωρίς τη συμμετοχή της Τουρκίας»

Σε ερώτηση για το ποιες είναι οι προσδοκίες από ένα Συμβούλιο υψηλού επιπέδου ΕΕ-Τουρκίας, τη στιγμή που αναγνωρίζεται χαμηλό επίπεδο ευθυγράμμισης και συμμόρφωσης με την Κοινή Δήλωση του 2016 για τη Μετανάστευση, ο Ύπατος Εκπρόσωπος αναγνώρισε ότι “είναι σαφές ότι υπάρχει ένα πολύ χαμηλό επίπεδο ευθυγράμμισης με την ενωσιακή εξωτερική πολιτική”, το οποίο μάλιστα μειώνεται.
Τόνισε ότι υπάρχουν τομείς στους οποίους δεν υπήρξε καμία πρόοδος, αναφέροντας ειδικότερα την προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων, αλλά και τομείς στους οποίους αναγνωρίζονται οι προσπάθειες της Τουρκίας, όπως στο εμπόριο, στην αντιμετώπιση του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος, στην έρευνα και στην καινοτομία.
«Για το λόγο αυτό θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε με την Τουρκία, σημείωσε, παραπέμποντας στα σχετικά συμπεράσματα των ηγετών στη Σύνοδο του Απριλίου 2024 για μία συνεργατική και αμοιβαία επωφελή σχέση με την Τουρκία, στρατηγικά, πολιτικά και οικονομικά. Στο πλαίσιο αυτό αναφέρθηκε στην επανεκκίνηση και σε συγκεκριμένα βήματα. Αυτό θα συνεχίσουμε να προσπαθούμε να κάνουμε, σημείωσε, ελπίζοντας πως η Τουρκία θα υποστηρίξει ενεργά τις διαπραγματεύσεις για μια δίκαιη, συνολική και βιώσιμη διευθέτηση του Κυπριακού στο πλαίσιο του ΟΗΕ, «κάτι που δεν μπορεί να λυθεί χωρίς τη συμμετοχή της Τουρκίας».
Αυτός είναι άλλος ένας λόγος να συνεχίσουμε τη συνεργασία με την Τουρκία, παρά τη χαμηλή ευθυγράμμιση με την εξωτερική μας πολιτική, κατέληξε.
Τέλος, σε ερώτηση για την επίσκεψη του Ούγγρου Πρωθυπουργού στη Γεωργία, ο Ύπατος Εκπρόσωπος τόνισε ότι γίνεται αποκλειστικά στο πλαίσιο της διμερούς σχέσης.
Η ΕΕ δεν αποτρέπει τα κράτη μέλη από το να έχουν τη δική τους εξωτερική πολιτική, κάτι που αποτυπώνεται συχνά, και συχνά δεν έχουν την ίδια προσέγγιση ή άποψη, υπογράμμισε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης