Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Τρόμος στη νησιωτική Ελλάδα – Φονικά drones Kizilelma οργώνουν το Αιγαίο – Bayraktar: Έτσι θα διαλύσουμε τα ελληνικά Rafale

Τρόμος στη νησιωτική Ελλάδα – Φονικά drones Kizilelma οργώνουν το Αιγαίο – Bayraktar: Έτσι θα διαλύσουμε τα ελληνικά Rafale
Ο Bayraktar συντάχθηκε με την άποψη του Elon Musk, δηλώνοντας ότι το μέλλον της αεροπορικής ισχύος ανήκει σε μη επανδρωμένα συστήματα
Δηλώσεις, που σκοπό είχαν να προκαλέσουν αίσθηση, έκανε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Baykar και γαμπρός του Erdogan, Haluk Bayraktar, αναφορικά με το Kızılelma.
Είναι το νέο μη επανδρωμένο μαχητικό αεροσκάφος της εταιρείας του.

BAYRAKTAR-KIZILELMA.jpg

Ο Haluk υποστήριξε ότι το Kızılelma δεν είναι απλώς ένα συμπληρωματικό σε σύστημα αεροσκαφών, αλλά αναμένεται να αντικαταστήσει πλήρως τα επανδρωμένα αεροσκάφη στο μέλλον.
Αυτή η πλατφόρμα UCAV (Unmanned Combat Aerial Vehicle) έχει σχεδιαστεί για να λειτουργεί αυτόνομα και να εντάσσεται σε δικτυοκεντρικά συστήματα ελέγχου στόλου, που σημαίνει ότι τα ελληνικά Rafale υστερούν στο κομμάτι αυτό.
Ο επικεφαλής της Baykar επιβεβαίωσε την πρώτη πτήση του Kızılelma το 2022 και υπογράμμισε ότι το άρμα μπορεί να επιχειρεί ακόμα και από αεροπλανοφόρα με σύντομο διάδρομο απογείωσης.
Χάρη στην τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης, αφαιρείται η ανάγκη εκπαίδευσης πιλότων, προδιαγράφοντας έτσι την παρακμή των επανδρωμένων μαχητικών.

thumbs_b_c_485ce448a16959e2c4c5ef4d0ac99f65.jpg

Η Baykar, αναγνωρισμένη διεθνώς ως ηγέτης στον τομέα των UAVs, επεκτείνει τη δραστηριότητά της μέσω συνεργασίας με την ιταλική Leonardo για την είσοδό της στην ευρωπαϊκή αγορά.
Η παραγωγή περιλαμβάνει 250 αεροσκάφη TB2 και 50 Akıncı ετησίως, με σχέδια επέκτασης καθώς τα νέα μοντέλα TB3 και Kızılelma προχωρούν σε μαζική παραγωγή.
Ο Bayraktar συντάχθηκε με την άποψη του Elon Musk, δηλώνοντας ότι το μέλλον της αεροπορικής ισχύος ανήκει σε μη επανδρωμένα συστήματα.

Στο μεταξύ, όπως ήδη έχουμε γράψει, η Τουρκία ξεκίνησε τις δοκιμές του drone καμικάζι επιφανείας Arida-M, το οποίο έχει σχεδιαστεί για την καταπολέμηση παρόμοιων εχθρικών αεροσκαφών, όπως αναφέρει η ιστοσελίδα Naval News.
Το έργο υλοποιείται από την Anadolu Robotik και τη Sekizaltmış Technology.
Το σύστημα Arida-M παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στην έκθεση SAHA EXPO 2024.
Ο κύριος σκοπός του είναι η ανίχνευση και η αναχαίτιση θαλάσσιων drones που αποτελούν απειλή για πλοία και κρίσιμες υποδομές στη θάλασσα.
Η βάση του συγκροτήματος είναι τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη Muhafız - μικρές πλατφόρμες επιφάνειας μήκους 4,5 μέτρων, πλάτους 1,3 μέτρων, με εκτόπισμα περίπου 1 τόνου.
Παρά το συμπαγές της μέγεθος, κάθε συσκευή είναι ικανή να μεταφέρει έως και 30 κιλά ωφέλιμου φορτίου, γεγονός που ανοίγει ευκαιρίες.
arida-m-counter-kamikaze-usv-scaled.jpg.webp

Το Arida-M θα λειτουργεί σε συνδυασμό με το σκάφος ανίχνευσης Arida-T, το οποίο παρέχει ανίχνευση επιφανειακών και υποβρύχιων απειλών σε ακτίνα έως και 10 χιλιομέτρων.
Το σύστημα σχεδιάστηκε για να λειτουργεί σε δύσκολες συνθήκες - τα κύματα της θάλασσας έως και 5 βαθμών δεν επηρεάζουν τη λειτουργία του.
Λόγω της υψηλής πολυπλοκότητας της αρχιτεκτονικής του συστήματος και της χρήσης μιας σειράς καινοτόμων λύσεων, η υλοποίηση του έργου χωρίζεται σε τρία κύρια στάδια.
Μετά την ολοκλήρωση καθεμίας από αυτές, σχεδιάζονται δοκιμές επίδειξης, οι οποίες θα επιτρέψουν τη σταδιακή προσαρμογή της τεχνολογίας σε χρήση σε συνθήκες μάχης.
Τον Ιανουάριο του 2024, αναφέρθηκε ότι το Τουρκικό Ναυτικό είχε παραλάβει σε υπηρεσία το μη επανδρωμένο σκάφος επιφανείας TCB 1101.
Η πλατφόρμα αναπτύχθηκε σε συνεργασία μεταξύ της κορυφαίας αμυντικής εταιρείας Aselsan και του ναυπηγείου Sefine.

arida-m-counter-kamikaze-usv-1-ink-2-1536x864.jpeg.webp

Το TCB 1101 έχει μήκος 15 μέτρα και εμβέλεια έως και 400 ναυτικά μίλια.
Το drone είναι οπλισμένο με ένα πολυβόλο 12,7 χιλιοστών και εξοπλισμένο με συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου, επιτρέποντάς του να εκτελεί αποστολές μάχης και αναγνώρισης σε αυτόνομη λειτουργία.

1.000 νέα άρματα

Τέλος, η Τουρκία σκοπεύει να εντάξει το Altay στο στρατό της έως το τέλος του 2025, με στόχο την παραγωγή 1.000 αρμάτων, παρά τις τεχνικές προκλήσεις που το καθιστούν ανίσχυρο απέναντι στα ελληνικά Leopard.
Η τουρκική κυβέρνηση προωθεί το Altay, ένα νέο άρμα μάχης που υποστηρίζει ότι θα ανατρέψει τις γεωπολιτικές ισορροπίες στην περιοχή. Αν και έχει αναγγελθεί η μαζική παραγωγή του, αυτή αναμένεται να ξεκινήσει το 2025, με παραδόσεις 41 τεμαχίων για το 2026 και 40 για το 2027. Ο τελικός στόχος είναι 1.000 μονάδες.
Ωστόσο, η πραγματικότητα αποδεικνύεται πιο περίπλοκη. Το Altay βασίζεται σε ξένες τεχνολογίες, ειδικότερα σε νοτιοκορεατική (Hyundai Rotem – K2 Black Panther), διαθέτει σύστημα ενεργής προστασίας AKKOR κατασκευής Aselsan, και είναι εφοδιασμένο με ενισχυμένη θωράκιση από κεραμικά υλικά της Roketsan.
Η κινητήρια μονάδα του Altay έχει αλλάξει πολλές φορές, με την τρέχουσα να είναι ο BMC Power BATU V12, που παρέχει 1.500 ίππους.
Παρά τις προδιαγραφές, υπάρχουν αμφιβολίες για την ανθεκτικότητα και την αξιοπιστία του συγκεκριμένου κινητήρα, καθώς δεν έχει δοκιμαστεί σε εκστρατευτικές συνθήκες.
Το όπλο του είναι το L55 των 120 χλστ., αντίγραφο του γερμανικού Rheinmetall, με πυρομαχικά που αναπτύχθηκαν εσωτερικά από την MKE.
Ο πυργίσκος περιλαμβάνει τηλεχειριζόμενα πολυβόλα των 7,62 και 12,7 χλστ., με σύγχρονα σκοπευτικά να υποστηρίζουν το πλήρωμα.
Η θωράκιση υποτίθεται ότι είναι ικανή να αντέχει σε RPG και εκρήξεις IED, αν και οι δοκιμές παραμένουν περιορισμένες και χωρίς δημόσια αναγνώριση από πραγματικές μάχες.
Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι το Altay είναι βαρύ και τεχνολογικά υποδεέστερο σε σύγκριση με τα Leopard 2HEL, ιδίως όσον αφορά τη ψηφιακή διαχείριση και την αλληλεπίδραση με UAV, πυροβολικό και άλλες πλατφόρμες.
Επιπλέον, σημαντικό είναι ότι το πλήρωμα του Altay παραμένει πιο ευάλωτο, καθώς δεν διαθέτει ένα σύστημα ενεργής προστασίας, όπως το TROPHY ή αντίστοιχο.
Αντίθετα, το Leopard 2HEL είναι προετοιμασμένο να ενσωματώσει τέτοιες τεχνολογίες, ενώ εξετάζεται και η αναβάθμισή του στον τύπο Leopard 2A7.

Turkey_Begins_Mass_Production_of_Altay_Main_Battle_Tanks_001.jpg

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης