Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Economist - Tα οικονομικά και γεωπολιτικά «όπλα» Ρωσίας και Δύσης στον εν εξελίξει «Ψυχρό Πόλεμο»

Economist - Tα οικονομικά και γεωπολιτικά «όπλα» Ρωσίας και Δύσης στον εν εξελίξει «Ψυχρό Πόλεμο»
Πως διαμορφώνεται η σκακιέρα του Ψυχρού Πολέμου...
Η έκταση των κυρώσεων της Δύσης έναντι της Ρωσίας και η απάντηση του Vladimir Putin, είναι τα δύο μεγάλα ερωτήματα που καλούνται να αποκρυπτογραφήσουν οι επενδυτές διεθνώς.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του βρετανικού περιοδικού Economist, τα πρόσφατα στοιχεία της Fed υποδεικνύουν πως η καλύτερη άμυνα για τη Ρωσία, είναι η επίθεση! Την προηγούμενη εβδομάδα, η ρωσική έκθεση στο αμερικανικό δολάριο συρρικνώθηκα κατά 104 δισ. δολάρια, συνιστώντας την μεγαλύτερη εβδομαδιαία μεταβολή των τελευταίων ετών….
Όπως υπερθεματίζει ο Alan Ruskin της Deutsche Bank, η έκθεση της Ρωσίας στις ΗΠΑ έχει συρρικνωθεί σημαντικά το τελευταίο διάστημα. Από το 37% το 2010 έχει υποχωρήσει στο… 28%. Το ευρώ συνιστά την εναλλακτική επιλογή της Ρωσίας. Ωστόσο, η επιβολή κυρώσεων εκ μέρους της Ε.Ε. σχεδόν σίγουρα θα αποτρέψει ένα τέτοιο ενδεχόμενο.
Επομένως, οι Ρώσοι ολιγάρχες στρέφονται στο… χρυσό!
Στον αντίποδα, σύμφωνα με την Capital Economics, από την αρχή του έτους, οι κεφαλαιακές εκροές στη Ρωσία ανέρχονται στα 50 δισ. δολάρια ήτοι στο 2,5% του ΑΕΠ. Οι αυξανόμενες εκροές έχουν ασκήσει σοβαρές πιέσεις στο ρούβλι και υπό συγκεκριμένες συνθήκες δύναται να δημιουργήσουν μία τεχνική ύφεση.
Ένα ακόμη πεδίο κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας συνιστά η εισαγωγή φυσικού αερίου στην Ευρώπη. Σύμφωνα με την ING, η Ευρώπη εισήγαγε το 2012 περίπου 130 κυβικά μέτρα φυσικού αερίου από τη Ρωσία. Αυτό το ποσό αντιστοιχεί στο 30% της συνολικής ευρωπαϊκής ζήτησης. Η μεγαλύτερη εξάρτηση σε ρωσικό αέριο εντοπίζεται στην Ουγγαρία, τη Σλοβακία και την Τουρκία. Ο περασμένος ήπιος χειμώνας σηματοδοτεί την διατήρηση υψηλών αποθεμάτων αερίου για την Ευρώπη.  Επομένως, η Ε.Ε. δύναται να «μποϊκοτάρει» για ορισμένο διάστημα το ρωσικό αέριο, ασκώντας σοβαρές οικονομικές πιέσεις στη Μόσχα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης