Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Moody’s – Υποβάθμισε σε «Caa1» την αξιολόγηση της Αργεντινής αλλά… αναβάθμισε το outlook σε «σταθερό»

Moody’s – Υποβάθμισε σε «Caa1» την αξιολόγηση της Αργεντινής αλλά… αναβάθμισε το outlook σε «σταθερό»
Η εκροή κεφαλαίων κύρια αιτία της υποβάθμισης
Σε «Caa1» από «Β3» προηγουμένως, υποβάθμισε την αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας της Αργεντινής, ο οίκος Moody’s.
Παρά την υποβάθμιση της Αργεντινής, ο αμερικανικός οίκος αναβάθμισε σε «σταθερό» από «αρνητικό» προηγουμένως, το outlook!
Σύμφωνα με την Moody’s, η υποβάθμιση της αξιολόγησης της λατινοαμερικανικής χώρας αντανακλά τους εξής παράγοντες:
1. Τη δραματική συρρίκνωση των επίσημων συναλλαγματικών αποθεμάτων, τα οποία υποχώρησαν στα 27,5 δισ. δολ. από τα 52,7 δισ. το 2011
2. Την ασυνεπή νομισματική πολιτική, η οποία αυξάνει την πιθανότητα τα αποθέματα συναλλάγματος να βρεθούν ενώπιον νέων πιέσεων το 2014 ή το 2015
Ο συνδυασμός εκροής κεφαλαίων και συρρίκνωσης του εμπορικού πλεονάσματος θέτει νέες πιέσεις στα αποθέματα συναλλάγματος της κεντρικής τράπεζας της χώρας. Όπως εξηγεί η Moody’s, ενώ τα αποθέματα σταθεροποιήθηκαν τον προηγούμενο μήνα, η δυστοκία της Αργεντινής να δανειστεί από τις αγορές, την ανάγκασαν να χρησιμοποιήσει τα αποθέματα προκειμένου να αντεπεξέλθει στην αποπληρωμή του χρέους.
Η Αργεντινή συνιστά τη μοναδική λατινοαμερικανική χώρα, όπου καταγράφεται έλλειμμα κεφαλαίων, εξαιτίας τόσο των εκροών όσο και της δυσκολίας πρόσβασης στις διεθνείς αγορές. Το εμπορικό πλεόνασμα, μέχρι πριν από λίγα χρόνια, συνιστούσε σημαίνον στήριγμα της οικονομίας. Όμως το 2013 καταγράφηκε μία ραγδαία πτώση της τάξης του 27%, Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με την ελλιπή εμπιστοσύνη στην νομισματική πολιτική της κεντρικής τράπεζας, καθιστά δύσκολη την ανακοπή των κεφαλαιακών εκροών.
Όσον αφορά το outlook, το οποίο αναβαθμίστηκε σε «σταθερό», η Moody’s τονίζει πως δεν αναμένονται αλλαγές στην αξιολόγηση της χώρας το επόμενο διάστημα. Παράλληλα, η κατάσταση δύσκολα θα επιδεινωθεί, καθώς η Moody’s δεν «βλέπει» περαιτέρω «βουτιά» στα συναλλαγματικά αποθέματα της κεντρικής τράπεζας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης