Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Business Insider: Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα αναγκαστεί να συμβιβαστεί με την τρόικα

Business Insider: Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα αναγκαστεί να συμβιβαστεί με την τρόικα
Σύμφωνα με το αμερικανικό δίκτυο ΣΥΡΙΖΑ και η ΕΕ θα συμφωνήσουν την τελευταία στιγμή σε κάποιας μορφής συμβιβασμό
Το τι «μέλλει γενέσθαι» μετά τις βουλευτικές εκλογές στην Ελλάδα, με μία ενδεχόμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, προσπαθεί να εκτιμήσει με άρθρο του το Business Ιnsider.
Ειδικότερα το αμερικανικό δίκτυο εκτιμά ότι μία ενδεχόμενη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ θα οδηγούσε σε τεταμένες διαπραγματεύσεις με τους δανειστές της χώρας αλλά και σε έντονη μεταβλητότητα στις αγορές ελληνικών ομολόγων.
Ωστόσο σημειώνεται ότι η αναμενόμενη εφαρμογή της ποσοτικής χαλάρωσης από την ΕΚΤ θα εμποδίσει την δημιουργία μίας νέας κρίσης τουλάχιστον στην υπόλοιπη ευρωπαϊκή περιφέρεια.
«Το πιο πιθανό αποτέλεσμα των εκλογών είναι μια νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, που διατηρεί το προβάδισμα στις δημοσκοπήσεις. Αν ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίσει, το πιθανότερο είναι ότι θα πρέπει να σχηματίσει κυβέρνηση συνασπισμού» αναφέρεται χαρακτηριστικά στο άρθρο.
Προσπαθώντας να περιγράψει τι θα μπορούσε να σημαίνει για την οικονομία μια κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, το αμερικανικό δίκτυο τονίζει ότι οι πολιτικοί αντίπαλοι του ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζουν ότι η νίκη του στις εκλογές θα σημαίνει πτώχευση για την Ελλάδα και έξοδό από την Ευρωζώνη.
«To αίσθημα του φόβου έχει ενισχυθεί από τις προειδοποιήσεις Γερμανών πολιτικών. Με το 74% των Ελλήνων υπέρ της παραμονής στο ευρώ, οι προειδοποιήσεις αυτές εμπεριέχουν εν μέρει μια τακτική εκστρατείας και εν μέρει, μια προειδοποίηση προς τον ΣΥΡΙΖΑ ότι δεν μπορεί να εφαρμόσει το πρόγραμμα του χωρίς επιπτώσεις» σημειώνεται, ενώ για τις προθέσεις του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρεται:
«Από τη δική του σκοπιά, ο ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε ότι επιθυμεί την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε πρόσφατα ότι το κόμμα του δεν αποτελεί «απειλή για την Ευρώπη», αλλά αντ 'αυτού μια ευκαιρία για την αλλαγή της ευρωπαϊκής πολιτικής».
Για τον ίδιο, η συζήτηση στην Ελλάδα δεν αφορά μόνο την Ελλάδα, αλλά αφορά περισσότερο τη μάχη για την αλλαγή κατεύθυνσης στην οικονομική πολιτική της ΕΕ, την ανατροπή της αυστηρής δημοσιονομικής πειθαρχίας και την απελευθέρωση της αγοράς στο πλαίσιο ενός πιο κεϋνσιανής πολτικής.
Το Business Insider προειδοποιεί ότι «η σύγκρουση μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ με την τρόικα φαίνεται αναπόφευκτη, αν το κόμμα γίνει κυβέρνηση».
Μάλιστα σημειώνει ότι μέχρι τα τέλη Ιουνίου η Ελλάδα θα πρέπει να έχει έρθει σε συμφωνία με την τρόικα ώστε να ξεκλειδώσει τη δόση των 7 δισ. ευρώ.
«Γύρω στα τέλη Ιουνίου πρέπει να ολοκληρωθούν και οι διαπραγματεύσεις για την προληπτική γραμμή στήριξης από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΔΝΤ, για να μην μείνει η Ελλάδα χωρίς οικονομική βοήθεια και για να μην τεθεί σε κίνδυνο η πρόσβαση των ελληνικών τραπεζών στη χρηματοδότηση από την ΕΚΤ» υπογραμμίζει ο αρθροράφος.
Σύμφωνα με το αμερικανικό δίκτυο το πιο πιθανό σενάριο είναι ότι την τελευταία στιγμή ο ΣΥΡΙΖΑ θα έρθει σε συμφωνία με την τρόικα και θα υπάρξει κάποιας μορφής συμβιβασμός ώστε οι δανειστές να επεκτείνουν τη βοήθεια για να αποφευχθεί η ελληνική χρεοκοπία.
Το αμερικανικό δίκτυο χαρακτηρίζει απίθανο το ενδεχόμενο μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, ιδιαίτερα σε ένα συνασπισμό με ένα πιο μετριοπαθές κόμμα, να διακινδυνεύσει μια άτακτη έξοδο από το ευρώ.
Παράλληλα τονίζει ότι θεωρείται απίθανο οι δανειστές από την πλευρά τους να μείνουν με σταυρωμένα τα χέρια ενώ η Ελλάδα χρεοκοπεί.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης