Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

JP Morgan: Οι εκροές καταθέσεων στην Ελλάδα ζήτημα ψυχολογίας - Δεν συγκρίνονται με το 2012

JP Morgan: Οι εκροές καταθέσεων στην Ελλάδα ζήτημα ψυχολογίας - Δεν συγκρίνονται με το 2012
Δεν προτείνει οποιαδήποτε έκθεση στις ελληνικές τράπεζες η J P Morgan
Ως ζήτημα… ψυχολογίας χαρακτηρίζει η JP Morgan τις εκροές των τραπεζικών καταθέσεων στην Ελλάδα, βάζοντας «φρένο» στην κινδυνολογία περί bank – run.
Ειδικότερα, μιλώντας στο CNBC, ο ειδικός αναλυτής της JP Morgan επί των τραπεζικών ζητημάτων, Κian Abouhossein, ανάγει σε… ψυχολογικά αίτια την συντελεσθείσα εκροή καταθέσεων από τις ελληνικές τράπεζες.
Ας σημειωθεί πως οι εκροές στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα για τον Δεκέμβριο κυμάνθηκαν μεταξύ 2,5 και 3 δισ. ευρώ, ενώ για τις πρώτες ημέρες του 2015, η ζημιά στις εγχώριες τράπεζες, σύμφωνα με πληροφορίες του bankingnews.gr εκτιμάται στα 7 δισ. ευρώ.
«Το προεκλογικό κλίμα και η αναζωπύρωση των σεναρίων περί Grexit, λόγω πιθανής νίκης του ΣΥΡΙΖΑ, έχει επηρεάσει ψυχολογικά τους Έλληνες καταθέτες» εξηγεί χαρακτηριστικά, ο Κian Abouhossein.
Παρ’ όλα αυτά, ο αναλυτής της JP Morgan επισημαίνει πως οι τρέχουσες εκροές είναι σαφώς ηπιότερες έναντι των κρίσιμων μηνών του 2012.
«Οι εκροές είναι σημαντικά ηπιότερες εν συγκρίσει με την περίοδο της ελληνικής κρίσης του 2012» υπογραμμίζει χαρακτηριστικά.
Άλλωστε, σε πρότερη ανάλυσή της, η JP Morgan είχε επισημαίνει πως «ο παράγοντας φόβος - το μεγαλύτερο όπλο της Νέας Δημοκρατίας κατά την εκλογική αναμέτρηση του 2012 - είναι πολύ πιο ήπιος σήμερα».
Ας σημειωθεί πως κατά την περίοδο Μαΐου - Ιουνίου 2015, περί τα 7,5 δισ. ευρώ καταθέσεων έκαναν φτερά - σε μηνιαία βάση - από τις ελληνικές τράπεζες.
Παρά τον καθησυχαστικό τόνο, καταλήγοντας ο Κian Abouhossein προτείνει στους επενδυτές να μειώσουν την έκθεσή τους στις τέσσερις συστημικές τράπεζες της Ελλάδας.
«Δεν προτείνω οποιαδήποτε έκθεση στις ελληνικές τράπεζες» υπερθεματίζει χαρακτηριστικά!

www.bankignews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης