Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

JP Morgan: Σε 3 δισ. ευρώ ανήλθαν οι εκροές καταθέσεων στην Ελλάδα την περασμένη εβδομάδα

JP Morgan: Σε 3 δισ. ευρώ ανήλθαν οι εκροές καταθέσεων στην Ελλάδα την περασμένη εβδομάδα
Μέχρι τώρα το 2015 έχουν καταγραφεί εκροές καταθέσεων ύψους 25 δισ. ευρώ, ήτοι 3 δισ. εβδομαδιαίως
Αυξήθηκαν στα περίπου 3 δισ. ευρώ οι εκροές καταθέσεων στην Ελλάδα την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με εκτιμήσεις της JP Morgan, πριν από την τελευταίας στιγμής συμφωνία που επιτεύχθηκε στο Eurogroup της Παρασκευής σχετικά με την παράταση του προγράμματος διάσωσης της χώρας.
Η κατά 50% αύξηση στον ρυθμό εκροών έναντι των 2 δισ. της αμέσως προηγούμενης εβδομάδας σημαίνει ότι οι ελληνικές τράπεζες ήταν σε καλό δρόμο για να μείνουν από εγγυήσεις για νέα δάνεια σε διάστημα οκτώ εβδομάδων, έναντι 14 την προηγούμενη εβδομάδα, σημειώνει η JP Morgan.
Αυτό βασίζεται στον υπολογισμό της τράπεζας ότι από το από την κατά ανώτατο όριο χρηματοδότηση 108 δισ. ευρώ από την ΕΚΤ και την κεντρική τράπεζα της Ελλάδας, τα ελληνικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα έχουν ήδη χρησιμοποιήσει μέχρι 85 δισ. ευρώ και πλέον μένουν 23 δισ. για να χρησιμοποιήσουν όποτε αυτό καταστεί αναγκαίο.
Η εκροή καταθέσεων σημειώνεται, επιταχύνθηκε κατά τη διάρκεια της περασμένης εβδομάδας, φθάνοντας πάνω από το 1 δισ. ευρώ την Τετάρτη και την Πέμπτη, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Reuters σε ελληνικές τράπεζες και περί το 1 δισ. μόνον την Παρασκευή.
Οι συνολικές εκροές φέτος, σύμφωνα με την JP Morgan, φθάνουν στα περίπου 25 δισ. ευρώ, που ισοδυναμεί με περισσότερα από 3 δισ. ανά εβδομάδα.
Οι εκροές αυξήθηκαν την περίοδο μέχρι την 25η Ιανουαρίου, οπότε διεξήχθησαν οι εκλογές, αυξανόμενες εκ νέου καθώς πλησίασε η προθεσμία για την επίτευξη μιας συμφωνίας σχετικά με το ελληνικό χρέος.

www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης