Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Bloomberg: Οι Έλληνες πράγματι κρύβουν τα χρήματά τους στα στρώματα και στο… μπάνιο!

Bloomberg: Οι Έλληνες πράγματι κρύβουν τα χρήματά τους στα στρώματα και στο… μπάνιο!
«Είναι κοινό μυστικό πως οι ελληνικές τράπεζες έχουν απολέσει μεγάλο μέρος των καταθέσεων τους τελευταίους μήνες» 
Οι Έλληνες κρύβουν τα χρήματά τους κάτω από τα στρώματα, αποστραγγίζοντας τη ρευστότητα των τραπεζών…
Τα άνωθεν επισημαίνει το πρακτορείο Bloomberg, αναφερόμενο στη δυσμενή κατάσταση, στην οποία έχει περιέλθει το ελληνικό τραπεζικό σύστημα.
«Είναι κοινό μυστικό πως οι ελληνικές τράπεζες έχουν απολέσει μεγάλο μέρος των καταθέσεων τους τελευταίους μήνες» σημειώνει το αμερικανικό πρακτορείο.
Όμως, συνεχίζει, το ερώτημα έγκειται πού τοποθετούν αυτά τα χρήματα οι Έλληνες.
«Τα μεταφέρουν σε άλλες τράπεζες ή τα κρύβουν κάτω από τα στρώματα και τα πλακάκια των μπάνιων;» διερωτάται χαρακτηριστικά.
Το μόνο σίγουρο είναι πως τα συγκεκριμένα χρήματα δεν διοχετεύονται στην αγορά, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας, ο αριθμός των χαρτονομισμάτων που βρίσκεται σε κυκλοφορία παραμένει σχεδόν αμετάβλητος το τελευταίο διάστημα.





Βέβαια, σύμφωνα με το Bloomberg, ο συγκεκριμένο πίνακας δεν αποτυπώνει την πάσα αλήθεια, καθώς υπάρχει και ένα άλλος δείκτης, ο οποίος φανερώνει ορισμένα «κρυφά» χρήματα, τα οποία αφορούν το «καθαρό παθητικό που συνδέεται με τη διανομή των χαρτονομισμάτων στο ευρωσύστημα» (net liabilities related to the allocation of euro banknotes within the Eurosystem).





Τα συγκεκριμένα επιπλέον χρήματα ήταν σχεδόν μηδενικά το 2009.
Όμως, το 2012, στην κορύφωση της ελληνικής κρίσης, αυξήθηκαν άνω των 22 δισ. ευρώ.
Άρα, για να αποτυπωθεί επακριβώς ο αριθμός των συνολικών χαρτονομισμάτων απαιτείται ο συνδυασμός και των δύο γραφημάτων:





Σύμφωνα με το Bloomberg, βάσει του τελευταίου πίνακα, το τελευταίο 3μηνο έχει καταγραφεί μία αύξηση της ρευστότητας της αγοράς στα 10 δισ. ευρώ, τα οποία αποκαλύπτουν πως όντως οι Έλληνες κρύβουν τα χρήματά τους…

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης