Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

MacroPolis: Πού διοχετεύτηκαν τα 26 δισ. ευρώ που «έφυγαν» από τις ελληνικές τράπεζες;

MacroPolis: Πού διοχετεύτηκαν τα 26 δισ. ευρώ που «έφυγαν» από τις ελληνικές τράπεζες;
Yπάρχουν ελπίδες πως οι εκροές θα επιστρέψουν στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, μόλις επιτευχθεί η συμφωνία
Από τον Δεκέμβριο του 2014 έως τον Μάρτιο του 2015, το ελληνικό τραπεζικό σύστημα έχει υποστεί εκροές κεφαλαίων, συνολικού ύψους 26,78 δισ. ευρώ.
Όμως, αναπάντητο παραμένει το ερώτημα πού πηγαίνουν αυτά τα χρήματα…
Το συγκεκριμένο «γρίφο» επιχειρεί να λύσει το MacroPolis, προσπαθώντας να δώσει μία πειστική απάντηση.
Όπως εξηγεί, το 90% των εκροών προήλθε από τις προθεσμιακές καταθέσεις, καθώς μόλις 600 εκ. ευρώ προήλθαν από τις καταθέσεις ταμιευτηρίου.
Κλειδί για τη λύση του μυστηρίου των εκροών αποτελεί η εξέλιξη του δείκτη των εν κυκλοφορία νομισμάτων, ο οποίος ανανεώνεται μηνιαίως από την Τράπεζα της Ελλάδας.
Σύμφωνα λοιπόν με τα διαθέσιμα στοιχεία, ο συγκεκριμένος δείκτης αυξήθηκε από τα χαμηλά των 30,1 δισ. ευρώ το Νοέμβριο στα 41 δισ. ευρώ τον Μάρτιο.
Μάλιστα, τραπεζικές πηγές σημειώνουν πως ο συγκεκριμένος δείκτες κατέγραψε ανοδικές τάσεις και τον Απρίλιο.

Επομένως, εξηγεί το MacroPolis, το 4μηνο όπου καταγράφηκαν εκροές 26,8 δισ. ευρώ, τα 10,9 δισ. ευρώ διοχετεύτηκαν στην πραγματική οικονομία – ήτοι το 40,6% των συνολικών εκροών.
Ένα αξιοσημείωτο ποσό των εκροών, σύμφωνα με το think tank, καταλήγει σε μαξιλάρια και άλλα ασφαλή καταφύγια, καθώς οι φόβοι περί επιβολής κεφαλαιακών περιορισμών (capital controls) ή κατάρρευσης των τραπεζών τρομοκρατούν τους καταθέτες.




Παράλληλα, τραπεζικές πηγές αναφέρουν πως το 1/3 των εκροών διοχετεύεται σε διεθνή market funds, ενώ το εναπομείναν ¼ μεταφέρεται στο εξωτερικό.
Η αύξηση της κυκλοφορίας χρημάτων το προηγούμενο 4μηνο συνιστά τη μεγαλύτερη από την έναρξη της ελληνικής κρίσης, ενώ ο Ιανουάριος ήταν ο καλύτερος μήνας των τελευταίων 5 ετών.




Τα χαρακτηριστικά των πρόσφατων στοιχείων για τα εν κυκλοφορία χρήματα, αποφαίνεται το MacroPolis, δημιουργούν ελπίδες πως οι εκροές θα επιστρέψουν στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, μόλις επιτευχθεί η συμφωνία και απαλείφουν οι φόβοι περί capital controls.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης