Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Westpac: Πιθανοί νέοι κλυδωνισμοί στις αγορές λόγω Κίνας – Αυξάνεται ο κίνδυνος έντονης αποδυνάμωσης του γουάν

Westpac: Πιθανοί νέοι κλυδωνισμοί στις αγορές λόγω Κίνας – Αυξάνεται ο κίνδυνος έντονης αποδυνάμωσης του γουάν
Αν και η σύγχυση σχετικά με τις πράξεις των κινεζικών αρχών συνεχίζει να υπονομεύει την εμπιστοσύνη, ο κίνδυνος μιας έντονης αποδυνάμωσης του γουάν αυξάνεται, σημειώνεται
Η 7η Ιανουαρίου 2016 θα είναι μια ημέρα που θα θυμούνται για πολύ καιρό οι χρηματοπιστωτικές αγορές.
Ήταν η ημέρα που η χρηματιστηριακή αγορά της Κίνας συνετρίβη κατά 7% σε μόλις 867 δευτερόλεπτα διαπραγμάτευσης!
Αν και υπάρχουν πολλές υποθέσεις σχετικά με τον χρόνο ρεκόρ διακοπής της συνεδρίασης, ένας είναι ο παράγοντας που είναι πιο σημαντικός όλων: η συνεχιζόμενη αδυναμία του κινεζικού νομίσματος, του γουάν.
Ο Sean Callow, στρατηγικός αναλυτής νομισμάτων της Westpac, είναι ένας εκ των αναλυτών που εκτιμά ότι η επίμονη αδυναμία του γουάν συνέβαλε στην πτώση αυτή.
Όπως σημειώνει, την ημέρα εκείνη η κεντρική τράπεζα της Κίνας καθόρισε την ισοτιμία δολαρίου/ γουάν στο 6,5646, στο υψηλότερο επίπεδο από το 2011 και το υψηλότερο βάσει των προσδοκιών εκείνη την ημέρα, συμβάλλοντας στην ένταση της επενδυτικής νευρικότητας που είχε ως αποτέλεσμα την βουτιά του δείκτη Shanghai Composite σε λιγότερα από 30 λεπτά συνεδρίασης.
Από εκείνη την ημέρα, η κεντρική τράπεζα της Κίνας καθορίζει τη συναλλαγματική ισοτιμία δολαρίου/γουάν οριακά χαμηλότερα τις περισσότερες ημέρες, συμβάλλοντας στο να ηρεμήσουν οι αγορές τις τελευταίες δύο εβδομάδες.
Ωστόσο, παρά τη σχετική σταθερότητα στον καθορισμό της συναλλαγματικής ισοτιμίας από τις 7 Ιανουαρίου, o αναλυτής της Westpac δηλώνει ανήσυχος αν αυτή θα διατηρηθεί, επισημαίνοντας ότι η ισοτιμία δολαρίου/γουάν συνεχίζει να διαπραγματεύεται στο υψηλότερο σημείο του ήμισυ του εύρους των ημερήσιων συναλλαγών που έχει θέσει η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας.
Στο παρακάτω γράφημα της Westpac παρουσιάζεται το κενό μεταξύ του πού είχε καθοριστεί η συναλλαγματική ισοτιμία και πού διαπραγματεύεται η τιμή spot.

Westpac USDCNY Fix

O Callow σημειώνει ότι μια παρόμοια κατάσταση είχε προκύψει στην πορεία για την εφάπαξ υποτίμηση του γουάν τον Αύγουστο του 2015, ένα γεγονός που κλόνισε τις αγορές σε μια στιγμή που η κεντρική τράπεζα της Κίνας ανακοίνωσε ότι αλλάζει τον μηχανισμό καθορισμού της ισοτιμίας προκειμένου να επιτρέψει στις δυνάμεις της αγοράς να έχουν μεγαλύτερο ρόλο στον καθορισμό του επιπέδου της ισοτιμίας δολαρίου/γουάν.
Αν και η σύγχυση σχετικά με τις πράξεις των κινεζικών αρχών συνεχίζει να υπονομεύει την εμπιστοσύνη, ο αναλυτής της Westpac εκτιμά ότι ο κίνδυνος μιας έντονης αποδυνάμωσης του γουάν αυξάνεται, ειδικά δεδομένων των ενδείξεων ότι οι αρχές συνεχίζουν να αγωνίζονται να αποτρέψουν τις εκροές κεφαλαίου, πουλώντας μεγάλες ποσότητες συναλλαγματικών αποθεμάτων.
«Βραχυπρόθεσμα, είναι λογικό να αναμένουμε ότι ο καθορισμός της ισοτιμίας δολαρίου/γουάν θα κυμανθεί περίπου στα 6,56», σημειώνει ο Callow.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης