Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Credit Suisse: Η συζήτηση για το «θάνατο της ζήτησης πετρελαίου» ήταν σε μεγάλο βαθμό υπερβολική

Credit Suisse: Η συζήτηση για το «θάνατο της ζήτησης πετρελαίου» ήταν σε μεγάλο βαθμό υπερβολική
Σύμφωνα με τη δεύτερη μεγαλύτερη ελβετική τράπεζα, ο μαύρος χρυσός μπορεί να ανέβει έως και τα 50 δολ./βαρέλι μέχρι το Μάιο
Ακόμη και καθώς η παραγωγή πετρελαίου των ΗΠΑ άρχισε να υποχωρεί κατά το Β' εξάμηνο του 2015, ο κίνδυνος περαιτέρω υποχώρησης των τιμών του πετρελαίου εξακολουθούσε να είναι το κυρίαρχο στοιχείο στην αγορά.
Στο Γ' τρίμηνο, η ευρέως ήπια πορεία της μεταποίησης και η αναταραχή στις χρηματοπιστωτικές αγορές απείλησε να εκτροχιάσει την ανάπτυξη στις ανεπτυγμένες αγορές, φέρνοντας και πάλι στο επίκεντρο την πραγματική ζήτηση.
Ο ετήσιος ρυθμός αύξησης της ζήτησης πετρελαίου υποχώρησε στο Δ' τρίμηνο από πάνω από 2% σε 1,2%, κυρίως λόγω προβλημάτων στην Κίνα και τις προηγμένες οικονομίες, φαινομενικά επιβεβαιώνοντας τους χειρότερους φόβους των αναλυτών.
Αλλά ο οικονομολόγος της ελβετικής τράπεζας Credit Suisse, Jan Stuart, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η ανάπτυξη της ζήτησης του πετρελαίου «φαίνεται να επιταχύνει και πάλι» το 2016, με την πρόσφατη «ήπια» περίοδο να αποδίδεται στο ζεστό χειμώνα, την υποτονική δραστηριότητα στις εξορυκτικές βιομηχανίες και την επίμονη αδυναμία σε ορισμένες αναδυόμενες αγορές, όπως η Ρωσία και η Βραζιλία.
«Η αύξηση της ζήτησης πετρελαίου είναι υπαρκτή», γράφει σε πρόσφατό του σημείωμα.
«Πιστεύουμε ότι, εκ των υστέρων, αυτός ο χειμώνας θα μοιάζει απλά με μια βουτιά σε μια περίοδο που κατά τα άλλα εξακολουθεί να βρίσκεται σε εξέλιξη μία ισχυρή αυξητική τάση, η οποία εν μέρει τροφοδοτείται από τη συνεχιζόμενη οικονομική ανάκαμψη στη Βόρεια Αμερική και την Ευρώπη, αλλά και τις συνεχιζόμενες τάσεις σε όλες τις σημαντικές αναδυόμενες οικονομίες».
Ενώ υπάρχουν ανησυχίες για την παγκόσμια ανάπτυξη, η ζήτηση για το αργό πετρέλαιο δεν φαίνεται να δείχνει ότι μια παγκόσμια ύφεση βρίσκεται προ των πυλών.
Πιο συγκεκριμένα, για δύο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου, τις ΗΠΑ και την Κίνα, ο Stuart σημειώνει ότι η αύξηση της ζήτησης πετρελαίου ανέκαμψε μετά από ένα υποτονικό τέταρτο τρίμηνο.
«Ενώ η αύξηση της ζήτησης πετρελαίου εξακολουθεί να φαίνεται σχετικά υποτονική στο Α' τρίμηνο του 2016, τα στοιχεία του Φεβρουαρίου είτε βελτιώθηκαν σε σχέση με τον Ιανουάριο (π.χ. Βραζιλία, ΗΠΑ) είτε δείχνουν παράταση της ισχυρής ανάπτυξης (π.χ. σε Ινδία και Νότια Κορέα), ενώ η ζήτηση στην Κίνα επίσης φαίνεται να έχει ανακάμψει«, γράφει.
Η ζήτηση για πετρέλαιο αποδίδεται όλο και περισσότερο στην κατανάλωση των επιβατικών οχημάτων και όχι στη χρήση του στην παραγωγική διαδικασία, καθώς η μεσαία τάξη στις αναδυόμενες αγορές έχει διογκωθεί σημαντικά.



Υπό αυτό το πρίσμα, η Credit Suisse αναμένει ότι η ζήτηση για αργό πετρέλαιο θα συνεχίσει να τρέχει ταχύτερα από ότι στη βιομηχανική παραγωγή.



«Προβλέπουμε μία ήπια εκ νέου επιτάχυνση της ανάπτυξης της ζήτησης κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους, εφόσον εξακολουθούμε να αποφεύγουμε την ύφεση», σημειώνει ο Stuart.
«Μάλιστα, προβλέπουμε ότι η ζήτηση του πετρελαίου θα συνεχίσει να ξεπερνά την ιστορική συσχέτιση με τη βιομηχανική παραγωγή».
Αυτές οι προοπτικές για τη ζήτηση ενισχύουν την πεποίθηση των αναλυτών ότι οι τιμές του πετρελαίου θα μπορούσαν να ανέβουν μέχρι τα 50 δολ./βαρέλι το Μάιο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης