Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Pimco: Τι συμβαίνει με τις μετοχές των ευρωπαϊκών τραπεζών; - Οι Ιταλικές τράπεζες θέλουν 30 δισ

Pimco: Τι συμβαίνει με τις μετοχές των ευρωπαϊκών τραπεζών; - Οι Ιταλικές τράπεζες θέλουν 30 δισ
Το υψηλόβαθμο στέλεχος της Pimco Philippe Bodereau μιλάει για τη λύση τύπου TARP που εφαρμόστηκε στην περίπτωση της Lehman Brothers
Οι μετοχές των ευρωπαϊκών τραπεζών έχουν υποχωρήσει -30% το 2016 και όλοι οι ειδικοί θεωρούν ότι αποτελεί το ευρωπαικό banking μία νέα Lehman Brothers.
Επίσης τονίζεται ότι είναι απαραίτητο ένα ευρωπαϊκό σχέδιο τύπου TARP (σσ. το πρόγραμμα των ΗΠΑ που εφαρμόστηκε το 2008 για την περίπτωση της Lehman).

Αυτί που χρειάζεται περισσότερο είναι η... προοπτική.
Σύμφωνα με άρθρο στους Financial Times του υψηλόβαθμου στελέχους της Pimco Philippe Bodereau, η χαμηλής ποιότητας στοιχείων ενεργητικού στην Ιταλία, καθώς και τα παρωχημένα επιχειρηματικά μοντέλα στη Γερμανία, θα πρέπει να αντιμετωπιστούν.
Γενικότερα, όμως, η πτώση στις ευρωπαϊκές τραπεζικές μετοχές αντικατοπτρίζει τη μείωση των προσδοκιών για τα κέρδη.
Τα αναθεωρημένα κέρδη αντανακλούν την επίδραση των ιστορικά χαμηλών επιτοκίων για τα έσοδα και των ολοένα υψηλότερων κεφαλαιακών απαιτήσεων για τις αποδόσεις και όχι τα προβλήματα φερεγγυότητας που υπάρχουν σε όλη την Ευρώπη.
Με άλλα λόγια, αυτό είναι πρωτίστως μια κρίση στα κέρδη, όχι μια κρίση φερεγγυότητας.
Οι τράπεζες της ΕΕ έχουν αυξήσει τα κεφάλαια πάνω από 800 δισ. ευρώ τα τελευταία 6 χρόνια μέσω της κερδοφορίας και πώλησης περιουσιακών στοιχείων.
Στις χειρότερες τραπεζικές κρίσεις, οι αρχές εφάρμοσαν επιτυχία λύσεις τύπου TARP το μοντέλο που χρησιμοποίησαν οι ΗΠΑ για να αντιμετωπίσουν τα τοξικά subprime και να θωρακίσουν κεφαλαιακά τις τράπεζες τους. 
Οι δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας έχουν επίσης βελτιωθεί κατά πολύ και η αύξηση των χορηγήσεων σε περισσότερες χώρες της ΕΕ δεν αποτελούν ένδειξη ότι τα κεφάλαια των τραπεζών περιορίζονται.
Η απλή ένεση ιδίων κεφαλαίων μέσω προγραμμάτων TARP δεν θα λύσει το σημερινό πρόβλημα στην κερδοφορία των τραπεζών.
Αυτό δεν είναι για να πούμε ότι οι συνεχιζόμενες προκλήσεις δεν θα πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη.
Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει μια συγκεκριμένη χώρα μπορούν εύκολα να εξαπλωθούν στους γείτονες της με τη μορφή των υψηλών ασφάλιστρων κινδύνων.
Οι χαμηλές αποτιμήσεις μετοχών μπορούν επίσης να διαβρώσουν γρήγορα την εμπιστοσύνη σε όλη τη δομή μιας τράπεζας.
Οι ανησυχίες σχετικά με την Deutsche Bank τον Φεβρουάριο του 2016 έδωσε μια πρώιμη γεύση του πώς η μεταβλητότητα των ιδίων κεφαλαίων μπορεί να αποσταθεροποιήσουν προσωρινά ένα μεγάλο ίδρυμα, με προφανείς συστημικές επιπτώσεις.
Για να αποφευχθεί μια ευρύτερη επανάληψη εκείνου του επεισοδίου, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πρέπει να πείσει την κεφαλαιαγορά ότι οι τιμές δεν θα πέσουν περαιτέρω, ότι δεν θα προκύψουν νέες κεφαλαιακές απαιτήσεις, αλλά και ότι οι ρυθμιστικές αρχές δεν θα θέσουν θέμα ποιότητας του ενεργητικού και πάλι.
Οι τράπεζες πρέπει να προσαρμόσουν τα επιχειρηματικά μοντέλα τους στην πραγματικότητα των χαμηλών τιμών, πράγμα που σημαίνει μείωση του κόστους και ενοποίηση, ενώ την ίδια στιγμή οι μέτοχοι των τραπεζών πρέπει να δεχθούν χαμηλά κέρδη.

Το ιταλικό... φαινόμενο

Αναφερόμενος στις ιταλικές τράπεζες, το υψηλόβαθμο στέλεχος της Pimco Philippe Bodereau, επισημαίνει ότι τα ζητήματα ποιότητας του ενεργητικού είναι απλά: οι ρυθμιστικές αρχές και οι ομάδες διαχείρισης έπρεπε να έχουν καθαρίσει τους ισολογισμούς των τραπεζών και να αντιμετωπιστούν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, πριν από χρόνια.
Οι τρέχουσες αποσπασματικές λύσεις, όπως το ταμείο Atlante, αυξάνουν το κόστος για το σύστημα επιμερίζοντας τις ζημιές.
Μια φυσική λύση θα ήταν η ιταλική κυβέρνηση να αγοράσει τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, χρηματοδοτώντας τα με επιτόκια που βρίσκονται σε ιστορικά φθηνά επίπεδα (οι αγορές αυτές θα ήταν πιθανόν να δημιουργήσει κέρδη την πάροδο του χρόνου).
Ευτυχώς οι κεφαλαιακές ανάγκες στην Ιταλία είναι μέτριες: νομίζουμε ότι ο τραπεζικός τομέας θα πρέπει να αυξήσει κατα περίπου 30 δισ. ευρώ τα ίδια κεφάλαια.
Αυτό θα επιτρέψει στις τράπεζες να διατηρούν επαρκείς κεφαλαιακούς δείκτες ενώ την ίδια στιγμή μειώνουν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια σε επίπεδα στα οποία θα μπορούσαν να πωληθούν στην αγορά.
Ωστόσο τα επιτυχημένα ιρλανδικά και ισπανικά προγράμματα ανακεφαλαιοποίησης παρέχουν ένα πρότυπο.
Η επιπλοκή είναι ότι οι κανόνες για τις κρατικές ενισχύσεις είναι διαφορετικοί σήμερα.
Εάν η ιταλική κυβέρνηση παρέχει κεφάλαια για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, δεν θα ενεργοποιήσει τους κανόνες «bail-in».
Σε αυτή την περίπτωση, το bail-in είναι γεμάτο με κινδύνους.
Πολιτικά όμως ένα γενικό bail-in θα μπορούσε να ανατρέψει ιταλική κυβέρνηση υπέρ ενός κόμματος που είναι κατά του ευρώ.

(Πρώτη Ενημέρωση: 21:07, Δευτέρα 18 Ιουλίου)  
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης