Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Stratfor: Η οικονομική κρίση μπορεί να τελειώνει, αλλά η Ελλάδα δεν θα είναι ποτέ η ίδια - Τα 2 κρίσιμα ερωτήματα

Stratfor: Η οικονομική κρίση μπορεί να τελειώνει, αλλά η Ελλάδα δεν θα είναι ποτέ η ίδια - Τα 2 κρίσιμα ερωτήματα
Τα διαρθρωτικά προβλήματα της ελληνικής οικονομίας παραμένουν - Το βάρος του χρέους θα παραμείνει για δεκαετίες
Έπειτα από οκτώ χρόνια κρίσης, περισσότερα από 300 δισ. ευρώ σε διεθνή δάνεια και την αλλαγή έξι πρωθυπουργών η Ελλάδα κατάφερε να βγει από τα μνημόνια.
Πλέον προκύπτουν δύο βασικά ερωτήματα:
1. Άξιζε τον κόπο;
2. Η Ελλάδα ξέφυγε πραγματικά από τον κίνδυνο;
Σύμφωνα με ανάλυση του Stratfor, οι απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα δεν είναι εύκολες, καθώς η Ελλάδα -στη μεταμνημονιακή εποχή- είναι μια χώρα αντιθέσεων.
Δηλ. η οικονομία αναπτύσσεται ξανά, αλλά με πολύ αργό ρυθμό και παρ' όλο που η ανεργία υποχωρεί, πολλές νέες θέσεις εργασίας είναι προσωρινές, μερικής απασχόλησης ή χαμηλόμισθες.
Παράλληλα, έπειτα από αρκετά χρόνια ελλειμμάτων, η Ελλάδα παρουσιάζει πρωτογενές πλεόνασμα αλλά δεν είναι σίγουρο ότι οι μελλοντικές κυβερνήσεις θα συνεχίσουν στον ίδιο δρόμο.
Ο τουρισμός ενισχύεται αλλά η ελληνική οικονομία παραμένει μικρότερη από ό,τι ήταν πριν την κρίση.
Κι ενώ οι μεταρρυθμίσεις που εφαρμόστηκαν ήταν επώδυνες, επικεντρώθηκαν στις φορολογικές αυξήσεις και μείωση των δαπανών, και δεν σημειώθηκαν διαρθρωτικές αλλαγές ώστε η οικονομία να είναι πιο αποτελεσματική.
«Η Ελλάδα εξακολουθεί να επιβαρύνεται από ζητήματα όπως η φοροδιαφυγή, η γραφειοκρατία και το υψηλά μη εξυπηρετούμενα δάνεια, ενώ το βιοτικό επίπεδο πολλών ανθρώπων είναι σημαντικά χειρότερο από ό,τι πριν αρχίσει η κρίση» επισημαίνουν οι αναλυτές του Stratfor.

Τι μέλλει γενέσθαι στην Ελλάδα;

Ακόμα κι αν η Ελλάδα φαίνεται σχετικά σταθερή επί του παρόντος, η χώρα αντιμετωπίζει δύο βασικές προκλήσεις για το μέλλον.
Η πρώτη είναι το βάρος του ελληνικού χρέους, που παραμένει το υψηλότερο στην ευρωζώνη.
«Η Ελλάδα και οι Έλληνες θα πρέπει να ζήσουν με αυτό το πρόβλημα γα πολλές γενιές, ειδικά εάν η ΕΕ δεν ενδώσεις στις πιέσεις του ΔΝΤ» επισημαίνεται στην ανάλυση.
Η δεύτερη πρόκληση είναι η επίδραση του brain drain, καθώς την τελευταία δεκαετία περισσότεροι από 400.000 Έλληνες, εκ των οποίων οι περισσότεροι ήταν 20άρηδες, έφυγαν από την Ελλάδα.
«Η ελληνική κρίση έχει τελειώσει, τουλάχιστον από θεσμική άποψη.
Εκπρόσωποι του ΔΝΤ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα συνεχίσουν να επισκέπτονται την Αθήνα, αλλά θα έρχονται λιγότερο συχνά από πριν.
Η Ελλάδα θα αρχίσει να εκδίδει κρατικά χρέη στις χρηματοπιστωτικές αγορές, όπως μια "κανονική" χώρα ξανά.
Αλλά οι επιπτώσεις των προγραμμάτων διάσωσης μιας 10ετίας αλλά και των επώδυνων μέτρων θα είναι αισθητές για γενιές.
Εν τω μεταξύ, οι εσωτερικές ατέλειες της ευρωζώνης και οι πολιτικοί και οικονομικοί κίνδυνοι που συνδέονται με αυτήν δεν έχουν ξεθωριάσει, πράγμα που σημαίνει ότι η προοπτική μιας ακόμα κρίσης εξακολουθεί να υφίσταται» καταλήγει η ανάλυση του Stratfor.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης