Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Guggenheim: Καταρρέει η ελεύθερη αγορά - Οι κεντρικές τράπεζες δημιούργησαν νέο ηθικό κίνδυνο κοινωνικοποιώντας τον πιστωτικό κίνδυνο

Guggenheim: Καταρρέει η ελεύθερη αγορά - Οι κεντρικές τράπεζες δημιούργησαν νέο ηθικό κίνδυνο κοινωνικοποιώντας τον πιστωτικό κίνδυνο
Η Fed και το Υπουργείο Οικονομικών στην Αμερική και στην Ευρώπη η ΕΚΤ δημιούργησαν ουσιαστικά έναν νέο ηθικό κίνδυνο κοινωνικοποιώντας τον πιστωτικό κίνδυνο αναφέρει η Guggenheim Investments
Δεν θα επιστρέψουμε ποτέ στον καπιταλισμό της ελεύθερης αγοράς προειδοποιεί η  Guggenheim τονίζοντας ότι οι κεντρικές τράπεζες στον πλανήτη δεν θα μπορέσουν να καταργήσουν την ποσοτική χαλάρωση.
Η Guggenheim Investments, προειδοποιεί ότι οι κανόνες της ελεύθερης αγοράς δεν λειτουργούν και ο πλανήτης χειραγωγείται από τις κεντρικές τράπεζες.
Στην τελευταία έκθεση της, η Guggenheim Investments γράφει ότι "αν πάμε 10 χρόνια πίσω όταν η Fed άρχισε την ποσοτική χαλάρωση (QE), η συζήτηση ήταν για το πόσο θα διαρκέσει και πότε θα ξεκινήσει μια στρατηγική εξόδου από την ποσοτική χαλάρωση.
Τότε υποστηρίζαμε ότι η Fed δεν θα μπορέσει ποτέ να τερματίσει την ποσοτική χαλάρωση, θα είναι εδώ για πάντα».
Και τώρα με την νέα παρέμβαση της FED η ποσοτική χαλάρωση θα είναι για πάντα στην Αμερική.
Είναι αστείο, γιατί είπαμε το ίδιο ακριβώς πράγμα εκείνη την μοιραία ημέρα του Μαρτίου 2009, όταν η Fed ανακοίνωσε το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης QE1.
Αυτό το λάθος πολιτικής θα έχει μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην κοινωνία μας.
Η Fed και το Υπουργείο Οικονομικών στην Αμερική και στην Ευρώπη η ΕΚΤ δημιούργησαν ουσιαστικά έναν νέο ηθικό κίνδυνο κοινωνικοποιώντας τον πιστωτικό κίνδυνο.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα μπορέσουν ποτέ να επιστρέψουν στο να λειτουργήσει ξανά ο καπιταλισμός της ελεύθερης αγοράς όπως το γνωρίζαμε πριν τεθούν σε εφαρμογή όλες αυτές οι πολιτικές.
Οι ΗΠΑ είναι τώρα (και ήταν για την τελευταία δεκαετία) μόνο μια πιο αξιοπρεπής μορφή κεντρικού σχεδιασμού τύπου ΕΣΣΔ, εκεί όπου οι τιμές καθορίζονται με διάταγμα και η μείωση των επιπέδων περιουσιακών στοιχείων απαγορεύεται για έναν απλό λόγο με χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία άνω του 6 φορές το παγκόσμιο ΑΕΠ, οποιαδήποτε πτώση στις αγορές θα είχε ως αποτέλεσμα μια οικονομική ύφεση που θα οδηγούσε αμέσως στην κοινωνική κατάρρευση.
Η Guggenheim Investments προβαίνει σε μια ζοφερή πρόβλεψή ότι θα απαιτηθούν 4  χρόνια από τώρα ώστε η οικονομία των ΗΠΑ και διεθνώς να ανακάμψουν πιθανότατα στο ίδιο επίπεδο δραστηριότητας που ήταν τέλη του 2019, προσθέτοντας ότι δεν θα υπάρξει ανάκαμψη τύπου V ούτε στις ΗΠΑ, ούτε διεθνώς.
Καθώς αυτή η προσέγγιση γίνεται όλο και πιο πειστική ότι η οικονομία των ΗΠΑ θα χρειαστεί πολλά χρόνια πριν να ανακάμψει… οι νομισματικές αρχές και οι πολιτικοί με δημοσιονομικά κίνητρα κάνουν πολλές υπερβάσεις με στόχο να βγούμε από την κρίση ... αλλά τελικά πιθανότατα θα ανακαλύψουμε ότι είναι ανεπαρκείς, υιοθετούν εσφαλμένες κατευθύνσεις οι οποίες είναι γεμάτες ακούσιες συνέπειες.
Κατά την Guggenheim Investments οι πολιτικές αποκρίσεις - συμπεριλαμβανομένων των τρισεκατομμυρίων δολαρίων δανεισμού έκτακτης ανάγκης και αγορών χρέους από τις κεντρικές τράπεζες, άμεσες πληρωμές σε ιδιώτες, επιχορηγήσεις και χαριστικά δάνεια - θα αποτύχουν επειδή οι οικονομικοί περιορισμοί στην οικονομία δεν θα διαρκέσουν πέραν από το 2022.
Και ενώ οι άνθρωποι κατηγορούν ο ένας τον άλλον για το ποιος ευθύνεται για την οικονομία, το ποσοστό ανεργίας θα μπορούσε να ανέλθει στο 30% σε βάθος χρόνου και θα μπορούσε ακόμη να είναι διψήφιο έως το τέλος του έτους.
Χρειάστηκαν σχεδόν 10 χρόνια ώστε η ανεργία να επιστρέψει στα επίπεδα που είδαμε πριν από την Παγκόσμια Χρηματοπιστωτική Κρίση, και αυτό το σοκ στην αγορά εργασίας θα είναι πιθανότατα 3 έως 5 φορές πιο σοβαρό.
Η εμπιστοσύνη των καταναλωτών, εν τω μεταξύ, αναμένεται να καταρρεύσει καθώς οι μισοί από τους Αμερικανούς δεν είναι προετοιμασμένοι να αντέξουν την καταιγίδα, με λιγότερα από 500 δολάρια τον μήνα.
Ως αποτέλεσμα, "λίγοι άνθρωποι θα βγουν αμέσως και θα αγοράσουν αυτοκίνητα και θα επιστρέψουν σε κινηματογράφους.
Η ζημιά στον οικιακό τομέα είναι τόσο σοβαρή που θα πλήξει το βιοτικό επίπεδο για πολλά χρόνια.
Οι προσπάθειες για να βοηθήσουν τις μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις θα αποτύχουν επίσης, επειδή δεν λαμβάνουν υπόψη την πιθανότητα ότι ο κορωνοϊός και η αρνητική του επίδραση στην οικονομία θα είναι εδώ έως ότου υπάρξει εμβόλιο.
Δεν μπορούμε να κατηγορήσουμε την Fed ή την ΕΚΤ για τις καλές προθέσεις να προσπαθήσουν δηλαδή να κάνουν σχεδόν ότι είναι δυνατό σε μια εποχή κρίσης, αλλά οι ακούσιες συνέπειες των πολιτικών της είναι σημαντικές, συμπεριλαμβανομένων της στήριξης εταιρειών ζόμπι που δεν είναι οικονομικά βιώσιμες και πλήττοντας την λειτουργία του καπιταλισμού.
Εν τω μεταξύ, η ζημιά στον τομέα των νοικοκυριών είναι τόσο σοβαρή που θα πλήξει το βιοτικό επίπεδο για το μεγαλύτερο μέρος της δεκαετίας.
Αυτό το πρόβλημα επιδεινώνεται από το γεγονός ότι τα πιο ευάλωτα νοικοκυριά αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο της ανεργίας.
Οι νέοι, εργαζόμενοι σε θέσεις εργασίας με χαμηλότερες αμοιβές στον κλάδο των υπηρεσιών φέρουν το βάρος του οικονομικού σοκ και αυτοί είναι οι άνθρωποι που θα υποστούν τις συνέπειες της αύξησης της ανεργίας.
Θα υπάρξουν λίγα θετικά αποτελέσματα από την αύξηση του δανεισμού, καθώς οι εταιρείες ενθαρρύνονται να συσσωρεύουν περισσότερο χρέος στον ήδη υπερτιμημένο εταιρικό τομέα.
Αυτές οι αποτυχίες θα ανακόψουν την ανάκαμψη και θα την κάνουν πολύ πιο άνιση και τελικά θα οδηγήσουν σε στρατηγικές που θα αποσταθεροποιήσουν περισσότερο την οικονομία.



High-Yield Market Approves of Fed Backstop
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης