Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

RW Advisory: Έρχεται η «Minsky moment» με κραχ στην Wall - BofA: Ο δείκτης S&P 500 στις 5200 μον. σε 10 χρόνια

RW Advisory: Έρχεται η «Minsky moment» με κραχ στην Wall -  BofA: Ο δείκτης S&P 500 στις 5200 μον. σε 10 χρόνια
Ωστόσο μετά από συνεχή ράλι η Wall Street στις 3 Σεπτεμβρίου 2020 διορθώνει με αξιόλογες απώλειες...
Θα μας τρελάνουν στην κυριολεξία.
Όσοι ασχολούμαστε με τις χρηματιστηριακές αγορές ελληνικές και διεθνείς βρισκόμαστε αντιμέτωποι με ένα πρωτοφανές φαινόμενο.
Όσο επιδεινώνονται τα δημόσια οικονομικά, τόσο σπάει τα κοντέρ η Wall Street και εταιρίες όπως η Apple έχει χρηματιστηριακή αξία 2,3 τρισεκ. δολάρια μεγαλύτερη από την κεφαλαιοποίηση του Russell 2000 του δείκτη μικρής κεφαλαιοποίησης και μεγαλύτερη από το ΑΕΠ της Ιταλίας.
Βέβαια Apple και Tesla είναι ακραίες φούσκες όπως αποδείχθηκε από το sell off στις 3 Σεπτεμβρίου όπου κατέγραψαν πτώση -8% με -9%.
Apple και Tesla ανακοίνωσαν split στις μετοχές και οι μικροί επενδυτές έσπευσαν να αγοράσουν αλλά τα μεγάλα χαρτοφυλάκια... έκαναν το αυτονόητο να ξεφορτώσουν όσο οι μικροεπενδυτές αγοράζουν.

Ένα μείγμα ακραίας χειραγώγησης από την FED, η είσοδος μικρών επενδυτών που αγοράζουν μανιωδώς έχοντας άγνοια κινδύνου, οι συστηματικές επαναγορές ιδίων μετοχών ειδικά από τις εταιρίες νέας τεχνολογίας και βεβαίως την απίστευτη πλεονάζουσα ρευστότητα έχουν δημιουργήσει την μεγαλύτερη φούσκα στην ιστορία.
Ωστόσο μετά από συνεχή ράλι η Wall Street στις 3 Σεπτεμβρίου 2020 διορθώνει με αξιόλογες απώλειες...

Τα παράδοξα

Η Bank of America αυξάνει την πρόβλεψη για το S&P 500 για το 2020 και θέτει 10ετή στόχο 5.200 μονάδες ή άνοδο 48%.
Το περιβάλλον χαμηλών επιτοκίων που θα διαρκέσουν χρόνια σε σε συνδυασμό με τα καλύτερα εταιρικά κέρδη, ώθησε την Bank of America να ενισχύσει τις προβλέψεις της για το 2020 για το S&P 500.
Η τράπεζα προέβη επίσης μια μακροπρόθεσμη εκτίμηση για μετοχές με βάση τις αποτιμήσεις.

Οι αγορές αντιμετωπίζουν μια πιθανή κατάρρευση τύπου «Minsky moment» - Πτώση στην Wall -20% με -30% προσεχώς 

Παρά την επιμονή των παγκόσμιων οικονομικών κινδύνων από την πανδημία Covid-19 και τις γεωπολιτικές εντάσεις, οι δείκτες S&P 500 και Nasdaq παραμένουν κοντά στα ιστορικά υψηλά.
Η Minsky moment ή η στιγμή Minsky, που πήρε το όνομά της από τον οικονομολόγο Hyman Minsky, αναφέρεται σε μια ξαφνική κατάρρευση της αγοράς μετά από μια μη βιώσιμη αγορά ταύρων – bull market – η οποία σε αυτήν την περίπτωση θα μπορούσε να τροφοδοτηθεί από το περιβάλλον «εύκολης πίστωσης» που δημιουργήθηκε ως αποτέλεσμα πρωτοφανών μέτρων φορολογικής και νομισματικής τόνωσης.
Οι τιμές των περιουσιακών στοιχείων θα μπορούσαν προσεχώς να βρεθούν αντιμέτωπες με μια απότομη κατάρρευση, γνωστή ως "Minsky moment", φθάνοντας στα χαμηλά που παρατηρήθηκαν τελευταία φορά τον Μάρτιο 2020, σύμφωνα με τον Ron William, ιδρυτή της RW Advisory.
Οι αγορές καταγράφουν άνοδο τους τελευταίους μήνες, καθώς οι επενδυτές στοιχηματίζουν σε περαιτέρω ώθηση από κυβερνήσεις και κεντρικές τράπεζες ενώ ποντάρουν και στην προοπτική ενός εμβολίου.
Μιλώντας στο CNBC ο Ron William, ιδρυτή της RW Advisory ανέφερε αρκετούς παράγοντες που πιθανώς οδήγησαν σε αυτό το κράχ, ο πρώτος από τους οποίους ήταν τα γρήγορα κέρδη στην Wall ενώ το ράλι κατά βάση οφείλεται στις τεχνολογικές εταιρίες.
«Αν κοιτάξουμε τον ισοσταθμισμένο δείκτη του S&P 500, μόλις διέσπασε την κορυφή του Ιουνίου και έκτοτε έχει σταθεροποιηθεί από τότε και το χρηματιστηριακό παιχνίδι επικεντρώνεται στις FAANG (Facebook, Apple, Amazon, Netflix, Google)
Ο δείκτης μικρής κεφαλαιοποίησης Russell 2000, ο οποίος φιλοξενεί αρκετές «εταιρείες ζόμπι», ήταν επίσης κάτω από την κορυφή του Ιουνίου σε ισοσταθμισμένη βάση.
«Ιδιαίτερα αν κοιτάξουμε έξω από τις Η.Π.Α. στον υπόλοιπο κόσμο, το Ηνωμένο Βασίλειο οι χρηματιστηριακοί δείκτες είναι στην πραγματικότητα αρνητικοί.
Ο δείκτης FTSE 100 της Βρετανίας παραμένει κάτω από το 20% από τα υψηλά του 2020, σε αντίθεση με τις αγορές των ΗΠΑ που ξεπέρασαν τα ιστορικά τους υψηλά.
Ο δείκτης  S&P 500, για παράδειγμα, είναι 10,8% ανοδικά σε ετήσια βάση.
«Οι ροές ETFs στο S&P 500 βρίσκονται σε νέο χαμηλό ρεκόρ και αν ρίξουμε μια ματιά στο VIX (δείκτης προσδοκιών για μεταβλητότητα της αγοράς σε πραγματικό χρόνο), που είχε επίσης μια ενδιαφέρουσα άτυπη άνοδο καθώς οι αγορές ανεβαίνουν, γεγονός που υποδηλώνει πιθανή αντιστάθμιση των κινδύνων.
Η στιγμή Minsky θα μπορούσε να οδηγήσει την Wall σε πτώση  20% με 30% ενώ η οικονομία θα ακολουθήσει πορεία W.
O δείκτης S&P έκλεισε στις 2.237,4 στις 23 Μαρτίου 2020 και πλέον βρίσκεται στις 3470 μονάδες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης