Η άνευ προηγουμένου δημοσιονομική χαλάρωση θα συντηρήσει την αμερικανική οικονομία έως τις αρχές του 2022 αλλά μετά θα ακολουθήσει ένα σοκ αναφέρει η Alliance Bernstein.
Ας υποθέσουμε ότι το Κογκρέσο θα εγκρίνει την πρόταση της Προεδρίας Biden ύψους 1,9 τρισεκατομμυρίων δολαρίων.
Σε αυτήν την περίπτωση, αυτό θα αυξήσει το αθροιστικό ποσό των δημοσιονομικών κινήτρων τους τελευταίους 12 μήνες σε 5 τρισεκατομμύρια δολάρια.
Ήδη έχουν υπάρξει τρεις δόσεις 2,2 τρισεκατομμύρια δολάρια, 900 δισεκατομμύρια δολάρια από τον Trump και 1,9 τρισεκατομμύρια δολάρια από τον Biden.
Κατά το 2020, το ονομαστικό ΑΕΠ ανήλθε σε 21 τρισεκατομμύρια δολάρια, οπότε η σωρευτική αύξηση των δημοσιονομικών κινήτρων ανέρχεται περίπου στο 25%.
Η σύγκριση με τους δύο Παγκόσμιους Πολέμους
Το κόστος του πολέμου του 1ου Παγκοσμίου Πολέμου ανήλθε στο 13,6% του ΑΕΠ και το κόστος του 2ου Παγκόσμιου Πολέμου στο 35,8% έτσι οι τρέχουσες δαπάνες και δημοσιονομικά κίνητρα βρίσκονται στη μέση των δύο Παγκοσμίων Πολέμων.
Κατά τη διάρκεια των παγκόσμιων πολέμων, η δραστηριότητα στον ιδιωτικό τομέα μειώθηκε.
Αυτό δεν συμβαίνει σήμερα.
Ο στεγαστικός τομέας ανθεί, με τη στέγαση να βρίσκεται στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 15ετών και οι τιμές αυξάνονται σε διψήφια επίπεδα ρεκόρ.
Ταυτόχρονα, ο μεταποιητικός τομέας αντιμετωπίζει μια μικρή έκρηξη στις παραγγελίες και την παραγωγή.
Δεδομένης της κλίμακας των δημοσιονομικών κινήτρων, θα περίμενε κανείς ότι η Fed θα εξέταζε σταδιακά να μειώσει τα νομισματικά κίνητρα.
Όμως Fed χρησιμοποιεί το εγχειρίδιο από την Μεγάλη Οικονομική Ύφεση, παρέχοντας μη απαραίτητα οικονομικά κίνητρα σε μια αγορά κατοικιών που δεν το χρειάζεται.
Ποιο είναι το οικονομικό και χρηματοοικονομικό παιχνίδι;
Δεν υπάρχει τίποτε άλλο πέραν από το σενάριο που στοχεύει στην γρήγορη ανάπτυξη και τα αυξανόμενα επιτόκια της αγοράς το 2021 και στις αρχές του 2022, ακολουθούμενο από ένα σοκ που θα έρθει το 2022/23 όταν μειωθούν τα δημοσιονομικά κίνητρα.
Οι ΗΠΑ παρουσίασαν ήπια ύφεση μετά την απότομη πτώση των κυβερνητικών στρατιωτικών δαπανών μετά τους πολέμους της Κορέας και του Βιετνάμ - και τότε, η κλίμακα των στρατιωτικών δαπανών κυμαινόταν μεταξύ 2% και 4% του ΑΕΠ.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών