Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Morgan Stanley, Goldman: Θετικός οιωνός για τις μετοχές η αύξηση των αποδόσεων ομολόγων και πληθωρισμού

Morgan Stanley, Goldman: Θετικός οιωνός για τις μετοχές η αύξηση των αποδόσεων ομολόγων και πληθωρισμού
Καμία ανησυχία για τις αποδόσεις των 10ετών ομολόγων ΗΠΑ... εκτός αν φτάσουν το 2,1%
Σχετικά Άρθρα
Καμία ανησυχία δεν προκαλεί η πρόσφατη αύξηση των αποδόσεων των αμερικανικών ομολόγων για την πορεία των μετοχών στη Wall Street, σύμφωνα με την Goldman Sachs και τη Morgan Stanley, οι οποίες αναλύουν τους λόγους για τους οποίους ενδεχομένως να είναι θετικές εξελίξεις για τις μετοχικές αγορές.

Όταν οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό και η αύξηση των αποδόσεων είναι... καλοί οιωνοί για τις μετοχές

Σύμφωνα με τη νέα ανάλυση της Morgan Stanley, η κατανόηση του λόγου για τον οποίο αυξάνονται οι αποδόσεις είναι το πιο σχετικό ερώτημα που απαιτεί να αποσυνθέσουμε τις ονομαστικές αποδόσεις σε τις προσδοκίες πληθωρισμού και τις πραγματικές αποδόσεις.
Όπως αναφέρουν οι αναλυτές της, οι υψηλότερες πραγματικές αποδόσεις μαζί με τις αυξανόμενες προσδοκίες για τον πληθωρισμό δημιουργούν ένα περιβάλλον όπου οι αποδόσεις αυξάνονται για «καλούς λόγους».

Το συνέβη το 2020

Αν κοιτάξουμε τι συνέβη το 2020 αμέσως μετά την κρίση COVID-19 - ακολούθησε άνευ προηγουμένου κίνητρο πολιτικής (τόσο φορολογικό όσο και νομισματικό), οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό αυξήθηκαν αλλά μόνο σταδιακά, τα επιτόκια βραχυπρόθεσμων τίτλων είναι μηδενικά από την Fed, η καμπύλη ονομαστικής απόδοσης αυξήθηκε και τα περιουσιακά στοιχεία κινδύνου σημείωσαν ισχυρό ράλι - τα πρώτα στάδια της ανάκαμψης ήταν σε ισχύ.
Συγκεκριμένα όμως, οι πραγματικές αποδόσεις παρέμειναν σε χαμηλά έως το 2020.
Αυτό άρχισε να αλλάζει από τις αρχές του 2021 και το επόμενο σκέλος του trading επαναπληθωρισμού θα είναι διαφορετικό από αυτό που είδαμε το 2020.
stocks_and_high_yield.jpg
Στήριξη από τα θεμελιώδη

Σύμφωνα με την Morgan Stanley, σε αυτό το σκέλος της οικονομικής ανάκαμψης, αναμένεται να δούμε αυξανόμενες ενδείξεις δύναμης στα οικονομικά δεδομένα.
Οι πραγματικές αποδόσεις και οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό αυξάνονται μαζί όταν οι επενδυτές αναμένουν μια ισχυρότερη, πιο βιώσιμη οικονομική ανάκαμψη.
Όπως δείχνουν τα στοιχεία η διαδικασία έχει ήδη ξεκινήσει και μια βελτίωση στα οικονομικά δεδομένα θα ενθαρρύνει τις πραγματικές αποδόσεις να συμμετάσχουν στη μετάβαση σε υψηλότερες ονομαστικές αποδόσεις.

Goldman Sachs: Καμία ανησυχία για τις αποδόσεις των 10ετών ομολόγων ΗΠΑ... εκτός αν φτάσουν το 2,1%


Στο μικροσκόπιο της Goldman Sachs βρίσκονται οι εταιρείες που πλήττονται περισσότερο από την άνοδο των αποδόσεων των αμερικανικών ομολόγων, σε μια προσπάθεια να εντοπίσει ποιες είναι ευάλωτες στην πρόσφατη αναταραχή της αγοράς.

 

real_vs_breakeven_1.jpg
Τι δείχνει η ιστορία

Σύμφωνα με την Goldman Sachs "εννοιολογικά και ιστορικά, οι μετοχές χωνεύουν τις αυξανόμενες προσδοκίες για τον πληθωρισμό περισσότερο εύκολα από την αύξηση των πραγματικών αποδόσεων".
Αλλά μια ραγδαία άνοδος μπορεί να προκαλέσει σοβαρές αναταράξεις στις αγορές.
Και αυτό για 3 λόγους.

Τι υποδηλώνει το P/E

  • Πρώτον, οι επενδυτές δεν μπορούν να εκτιμήσουν εάν το επίπεδο των επιτοκίων είναι απειλή για την αποτίμηση των μετοχών.

Η απάντηση της Goldman είναι «όχι».

  • Δεύτερον, η bullish άποψη της Goldman στις ΗΠΑ έχει ήδη ενσωματώσει προσδοκίες για αύξηση των επιτοκίων.

Σύμφωνα με την Goldman ένα περιβάλλον επιταχυνόμενης οικονομικής ανάπτυξης και οι υψηλότερες αποδόσεις ομολόγων είναι συνεπείς με τις προβλέψεις για τον S&P 500 και τα κέρδη ανά μετοχή (EPS) το 2021.

  • Τρίτον, η πρόσφατη μεταβολή των αποδόσεων έχει φτάσει σε ένα μέγεθος που συνήθως είναι υποστηρικτική για τις μετοχές.

negative_earnings_gs.jpg

Πως υπολογίζεται ο κίνδυνος

Φυσικά, δεν επηρεάζονται μόνο τα απόλυτα επίπεδα του κινδύνου από τα επιτόκια.
Στα μέσα του 2020, το μοντέλο αποτίμησης μετοχών της Goldman έδειξε ότι η διάρκεια των ιδίων κεφαλαίων - οι προσδοκίες για αύξηση των κερδών στο μέλλον - έχουν γίνει πιο σημαντικοί συντελεστές πολλαπλασιασμού από ποτέ.
Ένας βασικός λόγος για τη σημασία που αποδίδουν οι επενδυτές στην αναμενόμενη μελλοντική ανάπτυξη ήταν το εξαιρετικά χαμηλό επίπεδο των επιτοκίων.
Καθώς τα επιτόκια έχουν αυξηθεί, η συμβολή της διάρκειας των ιδίων κεφαλαίων στις αποτιμήσεις των μετοχών έχει μειωθεί, ενώ τα βραχυπρόθεσμα προφίλ ανάπτυξης έχουν γίνει πιο σημαντικά.
Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι τόσο οι βελτιωμένες προοπτικές ανάπτυξης όσο και οι αυξανόμενοι ρυθμοί έχουν υποστηρίξει την υπεραπόδοση των κυκλικών και των τίτλων αξίας σε σχέση με τις μετοχές με την υψηλότερη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη.
Δεν προκαλεί έκπληξη, τις τελευταίες εβδομάδες που ο συντελεστής αύξησης της Goldman για τον S&P 500 μειώθηκε κατά 9%, παρόμοιος με την πτώση 12% γύρω από την ανακοίνωση της αποτελεσματικότητας του εμβολίου Pfizer-BioNTech τον Νοέμβριο.

non_profitable_tech_basket.jpg

stocks_from_every_sector_shortest_equity_duration.jpg

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης