Υπήρξε έντονη συζήτηση για το αν η τρέχουσα έκρηξη του πληθωρισμού είναι μόνιμη ή παροδική στις ΗΠΑ, ωστόσο πολλοί αναλυτές αναφέρουν ότι ο πραγματικός πληθωρισμός στις ΗΠΑ είναι 8,2% σε ετήσια βάση… στα επίπεδα της 10ετίας του 1980.
Στην πραγματικότητα, αυτό είναι το ερώτημα των 64 τρισεκατομμυρίων δολαρίων δηλαδή η αξία της Wall καθώς η πολιτική της FED, ο πληθωρισμός και η ευρύτερη οικονομική στρατηγική θα καθορίσουν και την πορεία της υπερτιμημένης Wall Street.
Με βάση την Bank of America «κανείς δεν ξέρει πώς να αποτιμήσει τον πληθωρισμό»
Κατά την Deutsche bank, το τρέχον χάσμα μεταξύ των αποδόσεων των 10 ετών στις ΗΠΑ (1,5%) και του δείκτη τιμών καταναλωτή των ΗΠΑ (5%) είναι ένα επιβλητικό 3,5%, το υψηλότερο από το 1980
(Στην πραγματικότητα, το χάσμα ήταν αρνητικό για 10 μήνες τα τελευταία 70 χρόνια, τα οποία ήταν το 1974, το 1975 και το 1980)
Αυτό το χάσμα 3,5% αποτελεί σαφές σημάδι ότι η αγορά βλέπει ότι η αμερικανική κεντρική τράπεζα η Fed θα σταματήσει να μειώνει τις αγορές ομολόγων στο πλαίσιο της ποσοτικής χαλάρωσης, την στιγμή που ο χρηματιστηριακός δείκτης βαρόμετρο S&P 500 υποχωρήσει 10%.
Όταν οι μετοχές χάσουν το 10% της αξίας τους τότε ξανά η FED θα αλλάξει την νομισματική της τακτική και στρατηγική.
Εν τω μεταξύ, ο εθισμός στη ρευστότητα της FED παραμένει αναλλοίωτος, παρόλο που η κερδοσκοπία έχει εκτονωθεί στις μετοχές και στα κρυπτονομίσματα προς το παρόν.
Ωστόσο ο συνδυασμός πληθωρισμού και μείωση των θέσεων εργασίας στις μικρές επιχειρήσεις των ΗΠΑ είναι ο υψηλότερος από το 1974.
Και όμως, για την BofA αυτό δεν είναι ένα «ξεκάθαρο» σημάδι. Αντίθετα, η αύξηση των μισθών (η οποία ωστόσο θα αντιστραφεί τον Σεπτέμβριο του 2021 όταν λήξουν οι παρατεταμένες παροχές λόγω του κορωνοιού), αυτό θα καταδείξει μια νέα πραγματικότητα, ότι οι χαμηλότερες αποδόσεις στα ομόλογα είναι παροδικές και ο πληθωρισμός σηματοδοτεί απόδοση κινδύνου για τις μετοχές.
Κατά την Bank of America οι αυξανόμενες τιμές θα συντρίψουν τα περιθώρια κέρδους (οι εταιρείες δεν θα μπορέσουν να μεταφέρουν την πλήρη αύξηση του κόστους στους καταναλωτές), και όπως φαίνεται το παγκόσμιο EPS έφτασε στο +40% τον Απρίλιο 2021 σύμφωνα με το BofA Global EPS Model (καθοδηγούμενο από την China FCI, τις εξαγωγές της Ασίας, την παγκόσμια PMI, την καμπύλη απόδοσης των ομολόγων των ΗΠΑ).
Μειώνονται τα κίνητρα
Επιπλέον, όχι μόνο τα νομισματικά κίνητρα της Fed πρόκειται να μειωθούν, αλλά και τα δημοσιονομικά κίνητρα έχουν επίσης κορυφωθεί (οι υποδομές αντί για 2 τρισεκ. δολάρια θα λάβουν 1 τρισεκ. δολάρια)… ενώ η αύξηση του πληθωρισμού (αύξηση 8,4% σε ετήσια βάση τους τελευταίους 3 μήνες = 9ο ταχύτερη αύξηση από το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο) θα μειώσει την αγοραστική δύναμη και τις δαπάνες ειδικά στα ακίνητα.
Με βάση την BofA υπάρχει ένας γρήγορος τρόπος να προσδιοριστεί η χρονική φύση του πληθωρισμού που σχετίζεται με τις θέσεις εργασίας και τους μισθούς.
Σκεφτείτε ότι την περασμένη εβδομάδα τα επιδόματα ανεργίας στις ΗΠΑ μειώθηκαν στα 385 χιλιάδες, φθάνοντας στον μέσο όρο πριν από το COVID στις 300 χιλ. ενώ οι θέσεις εργασίας για μικρές εταιρείες συνέχισαν να δέχονται πιέσεις.
Ωστόσο, όλα αυτά πρόκειται να αντιστραφούν: μέχρι τα τέλη Ιουνίου 2021 καθώς 21 Πολιτείες (που αντιπροσωπεύουν το 27% της αγοράς εργασίας) θα εξαιρεθούν από τις παρατεταμένες παροχές για την ανεργία (έως τις 5 Σεπτεμβρίου 2021 οι παροχές λήγουν και στις 50 πολιτείες των ΗΠΑ).
Το συμπέρασμα είναι ότι τα δημοσιονομικά κίνητρα τελειώνουν και το μόνο όπλο που απομένει είναι η FED.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών