Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Τι λέει η Cassandra της Nomura; - Οι ΗΠΑ είναι η πιο ευάλωτη χώρα σε μια νέα χρηματοπιστωτική κρίση

Τι λέει η Cassandra της Nomura; - Οι ΗΠΑ είναι η πιο ευάλωτη χώρα σε μια νέα χρηματοπιστωτική κρίση
Οι ΗΠΑ, η Ιαπωνία, η Γερμανία, η Ταϊβάν, η Σουηδία και η Ολλανδία - εμφανίζονται ευάλωτες σε χρηματοοικονομικές κρίσεις τα επόμενα 12 τρίμηνα
Δεν θα ήταν υπέροχο να γνωρίζουμε πότε πρόκειται να συμβούν οικονομικές κρίσεις;
Αυτή είναι η ιδέα πίσω από ένα νέο μοντέλο προειδοποίησης που δημιουργήθηκε από την ιαπωνική τράπεζα Nomura, με το κάπως ατυχές όνομα Cassandra, δεδομένου ότι η Τρωική ιέρεια της ελληνικής μυθολογίας ήταν καταραμένη να μην την πιστεύει κανείς παρά τις ακριβείς προβλέψεις της.
Οι χρηματοπιστωτικές κρίσεις, λένε οι αναλυτές της Nomura, αντιμετωπίζονται καλύτερα μέσω της προοπτικής των χρηματοοικονομικών κύκλων παρά των επιχειρηματικών κύκλων.
Οι χρηματοοικονομικοί κύκλοι συχνά «συνδέονται με επιθετική ανάληψη κινδύνων και μπορεί να είναι αυτοεκπληρούμενοι, καθώς η ταχεία πιστωτική ανάπτυξη αυξάνει τις τιμές των περιουσιακών στοιχείων, γεγονός που αυξάνει τις αξίες ασφάλειας και, με τη σειρά τους, τη διαθεσιμότητα πίστωσης.
Οι χρηματοοικονομικοί κύκλοι οδηγούνται από, αλλά και τροφοδοτούν, μια μη βιώσιμη οικονομική επέκταση, η οποία εκδηλώνεται σε μη βιώσιμες αυξήσεις των τιμών πίστωσης και των περιουσιακών στοιχείων», εξηγούν οι αναλυτές της Nomura.
im-360032.png

Τα σημάδια προειδοποίησης

Η ερευνητική ομάδα της Nomura δημιούργησε ένα μοντέλο γύρω από πέντε διαφορετικά σημάδια έγκαιρης προειδοποίησης:
α) λόγος της ιδιωτικής πίστωσης προς το ΑΕΠ,
β) λόγος εξυπηρέτησης του χρέους,
γ) τιμές των πραγματικών μετοχών,
δ) τιμές των ακινήτων
ε) πραγματική συναλλαγματική ισοτιμία.

Σε αυτό το μοντέλο, η Cassandra σηματοδότησε σωστά τα δύο τρίτα των 53 προηγούμενων κρίσεων σε 40 χώρες από τις αρχές της δεκαετίας του 1990.
Σήμερα προειδοποιεί ότι έξι οικονομίες - οι ΗΠΑ, η Ιαπωνία, η Γερμανία, η Ταϊβάν, η Σουηδία και η Ολλανδία - εμφανίζονται ευάλωτες σε χρηματοοικονομικές κρίσεις τα επόμενα 12 τρίμηνα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης