Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Fundstrat, Leuthold Group: Nέα άνοιξη στις αγορές το 2022 - Άνοδος έως και +16% στον δείκτη S&P 500, στις 5.400 μονάδες

Fundstrat, Leuthold Group: Nέα άνοιξη στις αγορές το 2022 - Άνοδος έως και +16% στον δείκτη S&P 500, στις 5.400 μονάδες
Είτε έχουν είτε όχι, ένα κέρδος από +12% έως +16% το 2022 είναι πιθανώς ένα ρεαλιστικό σενάριο, λένε οι αναλυτές
Σχετικά Άρθρα

Άνοδο αναμένεται να καταγράψουν τα χρηματιστήρια, και δη η Wall Street, λαμβάνοντας ώθηση από τα εταιρικά κέρδη και την περαιτέρω βελτίωση του οικονομικού κλίματος, σύμφωνα με τους αναλυτές των Fundstrat, και Leuthold Group.

Fundstrat: Κέρδος από +12% έως +16% το 2022

Η ισχύς στη χρηματιστηριακή αγορά μετά από ένα σταθερό 2021 είναι πιθανό να συνεχιστεί και το επόμενο έτος, καθώς οι μετοχές έχουν δυναμική για να δουν νέα ύψη, σύμφωνα με τον Tom lee της Fundstrat.
Εν προκειμένω αξίζει να σημειωθεί πως το fund έχει ήδη θέσει τιμή-στόχο για τον δείκτη S&P 500 στις 5.100 έως το τέλος του 2022, ήτοι άνοδος περίπου 7% από το κλείσιμο της Τρίτης 28 Δεκεμβρίου 2021.
Ωστόσο, αυτή η εκτίμηση θα μπορούσε να αποδειχθεί πολύ συντηρητική, σύμφωνα με report της Τετάρτης που δημοσίευσε η επενδυτική εταιρεία.
Με τον S&P 500 να αυξάνεται σχεδόν κατά 30% το 2021, μια ανάλυση των προηγούμενων αποδόσεων της αγοράς δείχνει ότι τα κέρδη θα μπορούσαν να επεκταθούν υψηλότερα το 2022.
Από το 1938, όταν η χρηματιστηριακή αγορά παρουσιάζει μέσο και διάμεσο ετήσιο κέρδος 12% και 16%, αντίστοιχα, το έτος που ακολουθεί σημειώνεται άνοδος τουλάχιστον 27%, σύμφωνα με τον Lee.
«Εάν τηρηθεί αυτό το μοτίβο, ο S&P 500 θα φτάσει μεταξύ 5.400 και 5.600 μονάδες.
Τα περισσότερα χρόνια τα κέρδη +27% στην πραγματικότητα παραείναι καλά, επομένως, επομένως εμμένουμε στη βασική μας υπόθεση για τον S&P 500, στις 5.100 μονάδες, η οποία είναι μια συντηρητική εκτίμηση».
Πέρα από τα παραπάνω, το σενάριο της ανόδου ενισχύεται και από το γεγονός ότι η οικονομία ανακάμπτει, όπως και τα εταιρικά κέρδη.
«Η άνοδος των μετοχών, κατά την άποψή μας, δικαιολογείται από την οικονομική ανθεκτικότητα σε συνδυασμό με την τεράστια λειτουργική μόχλευση των επιχειρήσεων» εξήγησε ο Lee.
Ωστόσο, παρά τις λαμπρές προοπτικές, η ομάδα του Fundstrat αναμένει σημαντικές αναταράξεις το 2022, ειδικά το α’ εξάμηνο του έτους, εξαιτίας του νέου κύματος κρουσμάτων και της ευρείας διασποράς της παραλλαγής Omicron.
Πρόβλημα αποτελούν επίσης οι διαταραχές στις εφοδιαστικές αλυσίδες.
Το ερώτημα προς τον Lee παραμένει ότι εάν αυτοί οι κίνδυνοι είναι προφανείς, έχουν ήδη προεξοφληθεί από τους επενδυτές;
Είτε έχουν είτε όχι, ένα κέρδος από +12% έως +16% το 2022 είναι πιθανώς ένα ρεαλιστικό σενάριο», είπε ο Lee.

Leuthold Group: Θα πάμε ίσως πάνω από τις 5.000 μονάδες

Πληθαίνουν οι φωνές που υποστηρίζουν πως ο δείκτης S&P 500 της Wall Street θα συνεχίσει να παράγει κέρδη, μέχρι που το β’ εξάμηνο του 2022, όταν δηλαδή η ομοσπονδιακή τράπεζα των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής «ανεβάσει» τα επιτόκια, θα σημειώσει διόρθωση.
Ο Jim Paulsen, επικεφαλής επενδύσεων στο Leuthold Group, δήλωσε την Τετάρτη 29 Δεκεμβρίου πως βλέπει τον δείκτη βαρόμετρο του αμερικανικού χρηματιστηρίου να αγγίζει τις 5.000 μονάδες και, στη συνέχεια, να «διορθώνει» μέχρι το τέλος της επόμενης χρονιάς.
Όπως είπε, τα τρέχοντα ιστορικά υψηλά είναι «εύθραυστα», εξ ου και το 2022 αναμένεται να υπάρξει μεγάλη μεταβλητότητα.
«Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι το 2022 θα είναι πτωτικό.
Αυτό θα μπορούσε να συμβεί, αλλά νομίζω ότι θα πάμε ίσως πάνω από τις 5.000 κατά το α’ εξάμηνο του έτους λόγω ενθουσιασμού που προξενεί η πιθανότητα να αφήσουμε πίσω μας την πανδημία».
Οι επενδυτές αναμένουν μείωση των κερδών μετά τις αυξήσεις των επιτοκίων εκ μέρους της Fed, αλλά ο Paulsen θεωρεί ότι δεν έχει έρθει ακόμη ώρα να «εγκαταλείψουμε τις μετοχές» εφόσον η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου παραμένει κάτω από το 3%.
«Τα προβλήματα θα αρχίσουν όταν συνειδητοποιήσουμε ότι ο στόχος για τον πληθωρισμό στο ύψος του 2% είναι ανέφικτός.
Σε αυτό το πλαίσιο, πιστεύω ότι η Fed μπορεί ακόμη να υιοθετήσει το 3% ως στόχο, να αυξήσει δηλαδή τον στόχο για τον πληθωρισμό».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης