Νέα ψήφο εμπιστοσύνης δίνει στις ελληνικές τράπεζες η Standard & Poor’s, καθώς η ισχυρή οικονομική ανάκαμψη αλλά και η εξυγίανση των ισολογισμών τους θα συνεχίζουν να στηρίζουν το επιχειρηματικό περιβάλλον τους.
Σε αυτό το πλαίσιο, ο αμερικανικός οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης ανακοίνωσε σήμερα (1 Φεβρουαρίου 2022) ότι επιβεβαίωσε την πιστοληπτική της ικανότητά τους [Εθνική Τράπεζα (ICR: B+/Stable/B; RCR: BB-/B), Eurobank S.A. (ICR: B+/Stable/B; RCR: BB-/B), Alpha Bank S.A. (ICR: B+/Stable/B; RCR: BB-/B) και Alpha Services and Holdings S.A. (ICR: B-/Stable/B), Τράπεζα Πειραιώς (ICR: B/Stable/B; RCR: B+/B) και Piraeus Financial Holdings S.A. (ICR: B-/Stable/B)], ενώ θεωρεί γενικότερα ότι οι προοπτικές είναι θετικές. Ειδικότερα:
Εθνική Τράπεζα: Επιβεβαιώνεται η αξιολόγηση B+. Η διείσδυση στον ελληνικό τραπεζικό κλάδο εκτιμάται πως είναι συμπαγής παρά το χαμηλό επίπεδο κεφαλαίων έναντι του κινδύνου λόγω των αναβαλλόμενων φορολογικών απαιτήσεων (DTC).
Zήτημα αποτελεί ακόμη το υψηλό απόθεμα μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων εν συγκρίσει με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές τράπεζες.
Σε κάθε περίπτωση, ο οίκος αναγνωρίζει ότι διοίκηση έχει σημειώσει πρόοδο ως προς τους στόχους που τέθηκαν σε σχέση με το σχέδιο εταιρικού μετασχηματισμού.
Ωστόσο, η αποκατάσταση της εγχώριας κερδοφορίας θα πάρει χρόνο καθώς ο ιδιωτικός τομέας ανακάμπτει από τα επεισόδια των κρίσεων και η ζήτηση για νέα δάνεια παραμένει ασθενής.
Outlook: Η Standard &Poor’s εκτιμά ως σταθερή (stable) την προοπτική της Εθνικής Τράπεζας για τους επόμενους 12 μήνες – θεώρηση που αντανακλά τη χαμηλή ποιότητα κεφαλαίου έναντι της βελτιωμένης ρευστότητας.
Επισημαίνεται δε πως κατά τη διάρκεια του εν λόγω διαστήματος η οικονομική ανάκαμψη στην Ελλάδα, υποστηριζόμενη από την αναμενόμενη αξιοποίηση των διαρθρωτικών κεφαλαίων της ΕΕ, θα ενισχύσει τις λειτουργικές επιδόσεις της τράπεζας και την αποκατάσταση της ποιότητας του ενεργητικού της.
Στο πλαίσιο αυτό, αναμένεται ότι ο δείκτης RAC (προσαρμοσμένα στο κίνδυνο κεφάλαια) της Εθνικής θα παραμείνει πάνω από το 4%.
Κατά τη διάρκεια του 2022, ο οίκος θα εστιάσει στο πώς η τράπεζα θα μειώσει την έκθεσή της σε κινδύνους και θα ευθυγραμμίσει τα κέρδη, τον δείκτη NPE και το κόστος κινδύνου με αυτά των ευρωπαίων ανταγωνιστών της.
Ανοδικό σενάριο: Μια αναβάθμιση θα μπορούσε επίσης να συμβεί εάν δούμε σημαντική βελτίωση στην ποιότητα του κεφαλαίου και στην αναλογία RAC, αν και αυτό δεν είναι το βασικό μας σενάριο.
Πτωτικό σενάριο: Υποβάθμιση θα μπορούσε φέρει πτώση του δείκτη RAC κάτω από 3% σε διαρκή βάση ή εάν επιδεινωθούν οι δείκτες της ποιότητας του ενεργητικού της.
Αυτό θα μπορούσε να συμβεί εάν οι μακροοικονομικές συνθήκες στην Ελλάδα δεν βελτιωθούν ή εάν η εσωτερική παραγωγή κεφαλαίου παραμείνει ανεπαρκής και προκαλέσει επιδείνωση του δείκτη RAC.
Eurobank: Επιβεβαιώνεται η αξιολόγηση B+. Kαι για τη Eurobank, η Standard & Poor’s εκφράζει τον προβληματισμό της για την επάρκεια των κεφαλαίων της, δεδομένου ότι οι αναβαλλόμενες φορολογικές πιστώσεις είναι σε αρκετά υψηλά επίπεδα.
Το ratings περιορίζεται από το μεγάλο απόθεμα παλαιού τύπου NPEs που παραμένουν εγγεγραμμένα στα βιβλία της τράπεζας, σε σύγκριση με τους Ευρωπαίους ανταγωνιστές.
Αναγνωρίζεται ότι η διοίκηση έχει σημειώσει πρόοδο, ωστόσο η αποκατάσταση της εγχώριας κερδοφορίας θα πάρει χρόνο, καθώς ο ιδιωτικός τομέας ανακάμπτει από την κρίση και η ζήτηση για νέα δάνεια παραμένει ασθενής.
Outlook: Η προοπτική για τη Eurobank είναι σταθερή, εκτίμηση που όπως και στην περίπτωση της Εθνικής αντανακλά τη χαμηλή ποιότητα κεφαλαίου της έναντι του business franchise στην Ελλάδα και της βελτιωμένης ρευστότητας.
Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, αναμένεται ότι η οικονομική ανάκαμψη στην Ελλάδα, υποστηριζόμενη από την αναμενόμενη αξιοποίηση των κεφαλαίων της ΕΕ, θα ενισχύσει τον συνεχιζόμενο μετασχηματισμό της τράπεζας και την αποκατάσταση της λειτουργικής απόδοσης και της ποιότητας του ενεργητικού της.
Ο δείκτης RAC της Eurobank θα βελτιωθεί στο 4,0% μέχρι το τέλος του 2023.
Η Eurobank, όπως και η Εθνική, έχει ήδη διαθέσει μεγάλο μέρος των κόκκινων δανείων της, τα οποία αναμένεται να στηρίξουν τις εκταμιεύσεις της ενόψει της ισχυρής οικονομικής ανάκαμψης.
Σύμφωνα με τον αμερικανικό οίκο, τα οφέλη από τις σημαντικές προσπάθειες μείωσης του κόστους τα τελευταία χρόνια θα αντισταθμιστούν εν μέρει μέχρι το τέλος του 2022 από πωλήσεις NPE και ελαφρά συρρίκνωση του περιθωρίου κέρδους.
Επειδή η Eurobank σχεδιάζει να διαθέσει περισσότερα NPEs, ο δείκτης θα βελτιωθεί περαιτέρω, αλλά θα παραμείνει πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.
Ανοδικό σενάριο: Εάν η τράπεζα διατηρήσει τη θετική της δυναμική όσον αφορά τα κέρδη και την ποιότητα του ενεργητικού, θα υπάρξει αναβάθμιση.
Σε αυτή την περίπτωση κρίσιμος είναι ο δείκτης RAC.
Πτωτικό σενάριο: Εάν ο δείκτης RAC πέσει κάτω από το 3% σε σταθερή βάση ή οι μετρήσεις ποιότητας του ενεργητικού του επιδεινωθούν περαιτέρω, θα υπάρξει υποβάθμιση.
Alpha Bank: Επιβεβαιώνεται η αξιολόγηση B+. To rating αντικατοπτρίζει το χαμηλό επίπεδο των προσαρμοσμένων στον κίνδυνο κεφαλαίων, δεδομένων των DTC.
Και σε αυτή την περίπτωση, η Standard & Poor’s θεωρεί τον όγκο των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων μεγάλο σε σύγκριση τα κόκκινα δάνεια που έχουν εγγράψει στους ισολογισμούς τους οι ευρωπαϊκές τράπεζες.
Η κερδοφορία είναι ζήτημα και θα πάρει χρόνο να αποκατασταθεί, ενώ πολλά θα εξαρτηθούν από την πορεία της οικονομικής δραστηριότητας στην Ελλάδα και την αξιοποίηση των κεφαλαίων ανάκαμψης και ανθεκτικότητας.
Η διοίκηση της τράπεζας, λέει, ο οίκος έχει καταβάλει φιλότιμες προσπάθειες για τη μείωση έκθεσης σε κίνδυνο.
Οutlook: Oι προοπτικές της τράπεζες είναι σταθερές, με τα αδύναμα κέρδη να εξισορροπούνται από τη βελτιωμένη ρευστότητα και τα οφέλη από τον συνεχή μετασχηματισμό της, ο οποίος αναμένεται να εξυγιάνει τον ισολογισμό της.
Ανοδικό σενάριο: Θα μπορούσε να υπάρξει αναβάθμιση της τράπεζας, εφόσον διατηρηθεί η τρέχουσα δυναμική στην παραγωγή κερδών και αν υπάρξει βελτίωση στον δείκτη RAC.
Κατά τη διάρκεια του 2022 η Αlpha Bank αναμένεται να μειώσει τα NPEs της.
Πτωτικό σενάριο: Θα μπορούσε να υπάρξει υποβάθμιση της Alpha Bank τους επόμενους 12 μήνες, εάν οι μακροοικονομικές συνθήκες στην Ελλάδα δεν βελτιωθούν, ασκώντας σε εκ νέου πίεση στην ποιότητα των περιουσιακών στοιχείων, υψηλά NPE και επιδείνωση του δείκτη RAC κάτω από 3%.
Τράπεζα Πειραιώς: Επιβεβαιώνεται η αξιολόγηση B, με το rating να αντανακλά την ισχυρή θέση της τράπεζας αλλά και τα χαμηλά προσαρμοσμένα κεφάλαια στον κίνδυνο έναντι των αναβαλλόμενων φορολογικών πιστώσεων, που επιδεινώνουν την ποιότητα του ενεργητικού.
Σύμφωνα με την S&P, oι πρόσφατες προσπάθειες κεφαλαιακής ενίσχυσης και το σταθερό franchise της τράπεζας στη λιανική και εταιρική τραπεζική στην Ελλάδα θα στηρίξουν το φιλόδοξο επιχειρηματικό της σχέδιο 2021-2024, το οποίο στοχεύει στην επίτευξη δείκτη NPE κάτω του 10% το πρώτο εξάμηνο του 2022 και απόδοση των ενσώματων ιδίων κεφαλαίων (ROTE) πάνω από 10% έως το τέλος του 2024.
Υπενθυμίζεται ότι η Πειραιώς είχε μειώσει τον δείκτη NPE στο 16% μέχρι το τέλος του τρίτου τριμήνου του 2021, από 45% στο τέλος του 2020, χάρη σε πολλές μεγάλες τιτλοποιήσεις και πωλήσεις.
Ο στόχος της για επίτευξη δείκτη NPE κάτω του 10% το πρώτο εξάμηνο του 2022 είναι πλέον ορατός, αλλά η τράπεζα έχει ακόμη πολύ δρόμο να διανύσει για να ενισχύσει τις αποδόσεις της.
Ο στόχος του 10% ROTE μέχρι το τέλος του έτους 2024, σύμφωνα με τον αμερικανικό οίκο, κρίνεται πολύ φιλόδοξος.
Επιπλέον, η Πειραιώς παραμένει ιδιαίτερα ευάλωτη σε κραδασμούς λόγω της κακής ποιότητας κεφαλαίου της.
Η στρατηγική εκκαθάρισης της τράπεζας θα καταναλώσει το μεγαλύτερο μέρος των πρόσφατων κεφαλαιακών της κερδών, αφήνοντας περιορισμένα αποθέματα ασφαλείας.
Outlook: Η σταθερή προοπτική για την Τράπεζα Πειραιώς Α.Ε. και την Πειραιώς Χρηματοοικονομική Συμμετοχών Α.Ε. αντανακλά τη χαμηλή ποιότητα κεφαλαίου της τράπεζας, την αδύναμη ικανότητα παραγωγής κερδών και τις εκκαθαρίσεις των NPEs.
H ρευστότητα είναι βελτιωμένη ενώ τα οφέλη από τον εταιρικό μετασχηματισμό της τράπεζας είναι πολλά.
Ανοδικό σενάριο: Η Πειραιώς θα μπορούσε να τύχει αναβάθμισης αν τα κέρδη της διατηρήσουν την τρέχουσα δυναμική τους και ο δείκτης RAC βελτιωνόταν.
Πτωτικό σενάριο: Εάν οι οικονομικές συνθήκες στην Ελλάδα δεν βελτιωθούν, ασκώντας εκ νέου πίεση στην ποιότητα του ενεργητικού, χωρίς θετική τάση στα NPEs, θα υπάρξει υποβάθμιση.
Θα μπορούσε επίσης να υπάρξει υποβάθμιση εάν οι ενέργειες ενίσχυσης κεφαλαίου αντισταθμιστούν περισσότερο από πιστωτικές απώλειες που συνδέονται με τη στρατηγική μείωσης του κινδύνου, με αποτέλεσμα ο δείκτης RAC της τράπεζας να πέσει κάτω από το όριο του 3%.
www.bankingnews.gr
Standard & Poor’s: Νέα ψήφος εμπιστοσύνης για τις ελληνικές τράπεζες - Θετικές οι προοπτικές, ανησυχία για τα DTC
Θετική για τις ελληνικές τράπεζες η Standard & Poor’s...
Σχόλια αναγνωστών