Θετικά 12 προβλέψεις κινδύνων αναθεώρησε θετικά η ασφαλιστική πιστώσεων Coface στον τομέα των βιομηχανιών χαρτιού και ξύλου, όπου οι τιμές παραμένουν ισχυρές, ενώ αναθεώρησε αρνητικά πέντε, κυρίως στον τομέα ενέργειας. Τουρισμός, αερομεταφορές, ξενοδοχεία, εστίαση οι μεγάλοι χαμένοι
Η οικονομία επιβραδύνει συνεχώς αλλά σε μικρότερο βαθμό
Η υγειονομική κατάσταση απαιτεί για μια ακόμη φορά την εφαρμογή περιορισμών σε πολλές χώρες.
Παρόλο που κάποιες Ευρωπαϊκές χώρες εφάρμοσαν μερικό lockdown, τα μέτρα που πάρθηκαν συνολικά ήταν λιγότερο δραστικά.
Ως εκ τούτου, οι άμεσες οικονομικές επιπτώσεις ήταν λιγότερο σημαντικές, με το αποτέλεσμά τους να παραμένει αρνητικό για τομείς όπως οι αεροπορικές μετακινήσεις, ο τουρισμός, τα ξενοδοχεία και η εστίαση.
Οι διακοπές της εφοδιαστικής αλυσίδας θα συνεχιστούν
Οι δυσκολίες στην εφοδιαστική αλυσίδα, αφού αρχικά επηρέασαν την αυτοκινητοβιομηχανία, επεκτάθηκαν και σε άλλους κλάδους, από την βιομηχανία έως τις κατασκευές.
Είναι δύσκολο να προβλεφθεί πότε θα επιστρέψουμε σε φυσιολογικούς ρυθμούς, όμως φαίνεται πως η άποψη ότι κατά το πρώτο μισό του 2022 θα υπάρξει μια σταδιακή επαναφορά στην κανονικότητα είναι πολύ αισιόδοξη, καθώς οι διαταραχές και η έλλειψη υλικών είναι πιθανό να συνεχιστούν.
Αυτό οδήγησε την Coface να αναθεωρήσει προς τα κάτω τις προβλέψεις για την αύξηση του ΑΕΠ το 2022 για αρκετές Ευρωπαϊκές χώρες, όπως επίσης για τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κίνα.
Επιπλέον, αν και η ανάκαμψη συνεχίζεται, ο αριθμός των πτωχεύσεων, που για την ώρα είναι ακόμη χαμηλός στις περισσότερες χώρες, ανάμεσα σε αυτές οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Γαλλία και η Γερμανία, θα αυξηθεί σταδιακά το 2022, όπως ήδη συμβαίνει στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Πληθωρισμός: Η βασική ανησυχία για την οικονομία το 2022
Ο άλλος μεγάλος κίνδυνος, ο πληθωρισμός, γίνεται πολύ σημαντικός, καθώς η ανάκαμψή στις τιμές βασικών εμπορευμάτων συνεχίζεται, τροφοδοτούμενη από τη βραχυπρόθεσμη αδράνεια της προσφοράς και τις γεωπολιτικές εντάσεις.
Ο πληθωρισμός αυτός, σε πολλές οικονομίες, οφείλεται πλέον και στις τιμές των βιομηχανικών προϊόντων, καθώς οι εταιρείες μεταφέρουν τις αυξήσεις του κόστους παραγωγής στις τιμές κατανάλωσης.
Η περιοχή του Κόλπου αναμένεται να σημειώσει ισχυρές επιδόσεις ανάπτυξης το 2022. Η Νορβηγία κατέγραψε εμπορικό πλεόνασμα ρεκόρ χάρη στις δυναμικές εξαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου. Τέλος, πολλές αφρικανικές χώρες, ακόμη κι εκείνες που έχουν πληγεί από ένοπλες συγκρούσεις ή πολιτικές αναταραχές, εξακολουθούν να επωφελούνται από τις υψηλές τιμές ενέργειας, ορυκτών, ξυλείας και γεωργικών προϊόντων.
Στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο πληθωρισμός και τα ζητήματα εφοδιασμού έχουν περιορίσει την ταχύτητα ανάκαμψης. Ενώ ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ αναμένεται να παραμείνει σταθερός για το 2022 (+3,7%), αυτοί οι παράγοντες θα συνεχίσουν να επηρεάζουν την οικονομική δραστηριότητα.
Ταραγμένα τα νερά της Ευρώπης
Στην Ευρώπη, οι διαταραχές στις αλυσίδες εφοδιασμού, σε συνδυασμό με την αυξημένη ζήτηση, οδήγησαν σε υψηλότερες τιμές παραγωγής και ενέργειας.
Στη Γερμανία σημειώθηκε ο υψηλότερος πληθωρισμός τα τελευταία 30 χρόνια.
Η κατάσταση για την υπόλοιπη ευρωζώνη είναι ανάμικτη: Στη Γαλλία ο πληθωρισμός παραμένει σχετικά συγκρατημένος, ενώ στην Ισπανία οι τιμές έχουν εκτιναχθεί στα ύψη.
Στο Ηνωμένο Βασίλειο, ο πληθωρισμός αυξήθηκε στο 5,4% και τον Δεκέμβριο του 2021 οδήγησε την Τράπεζα της Αγγλίας να γίνει η 1η μεγάλη κεντρική τράπεζα που αύξησε τα επιτόκιά της, πριν το κάνει και για 2η φορά στις αρχές Φεβρουαρίου
Το κεντρικό μας σενάριο παραμένει πως ο πληθωρισμός θα βρίσκεται στο μέγιστο και θα υποχωρήσει όταν οι τιμές της ενέργειας και η συμφόρηση στην αλυσίδα εφοδιασμού χαλαρώσουν, προς το δεύτερο εξάμηνο του έτους.
www.bankingnews.gr
Το βαρόμετρο κινδύνων κατά Coface: Πικρό κοκτέιλ για την οικονομία
Το κοκτέιλ πληθωρισμός, ενέργεια, εφοδιαστική αλυσίδα πολύ πικρό για την οικονομία
Σχόλια αναγνωστών