Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

DZ Bank: Η S&P θα αναβαθμίσει την Ελλάδα την Παρασκευή 22 Απριλίου - Ρεαλιστικός στόχος η επενδυτική βαθμίδα το 2023

DZ Bank: Η S&P θα αναβαθμίσει την Ελλάδα την Παρασκευή 22 Απριλίου - Ρεαλιστικός στόχος η επενδυτική βαθμίδα το 2023
H Ελλάδα πρέπει να αφήσει πίσω τα χρόνια της δημοσιονομικής κρίσης, λέει η DZ Bank
Σχετικά Άρθρα

Την αναβάθμιση του ελληνικού αξιόχρεου από τον οίκο Standard and Poor’s την Παρασκευή 22 Απριλίου, οπότε και είναι προγραμματισμένη η δημοσίευση της έκθεσης για την Ελλάδα, αναμένει η DZ Bank, που σημειώνει πως ο στόχος της επενδυτικής βαθμίδας το 2023 είναι άκρως ρεαλιστικός.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τη γερμανική τράπεζα, με φόντο τα μεγάλα ζητήματα της αγοράς, τον πληθωρισμό και τον πόλεμο στην Ουκρανία, η Ελλάδα ανακοίνωσε ένα νέο ορόσημο σε ό,τι αφορά τη δημοσιονομική εξυγίανση της οικονομίας της.
Αφού αποπλήρωσε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, η Αθήνα, λέει η DZ Bank, έχει ήδη αρχίσει να αποπληρώνει δάνεια που είχε λάβει στο πλαίσιο των προγραμμάτων διάσωσης, όταν ξέσπασε η κρίση χρέους στη χώρα, ύψους 2,65 δισ. ευρώ.
Υπενθυμίζεται πως τα πακέτα διάσωσης χορηγήθηκαν από 14 κράτη της ΟΝΕ το 2010 και έχουν όγκο 50,1 δισ. ευρώ.
Με άλλα λόγια, αποτελούν το 12,9% του ελληνικού δημόσιου χρέους μέχρι σήμερα.
Τα μέτρα αυτά αποτελούν μέρος μιας θεμελιώδους στρατηγικής των Ελλήνων, λέει η DZ Bank και συνεχίζει: «Στόχος της χώρας, αν και φιλόδοξος, είναι να ανακτήσει, τουλάχιστον εν μέρει, σε επενδυτική βαθμίδα έως το 2023.
Το αργότερο μέχρι τότε η χώρα θα πρέπει να αφήσει πίσω της τις κρίσεις της δεκαετίας του 2010.

Αξιολογήσεις…

Ήδη σε πρώιμο στάδιο της ελληνικής κρίσης, οι τρεις μεγάλοι οίκοι αξιολόγησης υποβάθμισαν σταδιακά την Ελλάδα, στερώντας της την επενδυτική βαθμίδα - από τον Απρίλιο του 2010.
Ωστόσο, η χώρα έφτασε στον «πάτο» το 2012, όταν οι S&P, Moody's και Fitch υποβάθμισαν το status της Ελλάδας σε «επιλεκτική χρεοκοπία».
Καταγραφή_164.JPG
Από τότε, ωστόσο, η χώρα έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο.
Κανένα άλλο κράτος εντός της ΟΝΕ δεν μπορεί να υπερηφανεύεται για τόσο μεγάλη βελτίωση στο προφίλ αξιολόγησης της οικονομίας της.
Επί του παρόντος, η Αθήνα απέχει τρεις βαθμίδες από το ανακτήσει το παράσημο της επενδυτικής βαθμίδας από τον οίκο Moody's και δύο βαθμίδες η καθεμία από τους οίκος S&P και Fitch.
Αν μη τι άλλο, λέει η DZ Bank, μια αναβάθμιση θα έχει ευεργετικά αποτελέσματα για την Ελλάδα, καθώς θα αποτελούσε σαφές σήμα ότι η χώρα αφήνει πίσω μια πολυετή κρίση…
Αφού η DBRS τοποθέτησε την Ελλάδα στο υψηλότερο επίπεδο αξιολόγησης για τη χώρα στα τέλη Μαρτίου με BB (high) με σταθερές προοπτικές, στις 22 Απριλίου η ελληνική οικονομία περνά ξανά από τη λυδία λίθο της S&P, η οποία έδωσε έχει ήδη αναβαθμίσει τις προοπτικές σε θετικές για την αξιολόγηση BB τον Απρίλιο του 2021, επομένως «υποθέτουμε ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να αναβαθμιστεί σε BB+ (stable)» αναφέρει η DZ Bank, ενώ η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας το 2023 είναι αρκετά ρεαλιστική.
Σε αυτό το πλαίσιο, τα ελληνικά ομόλογα έχουν τη δυναμική να περιορίσουν το spread με το γερμανικό bund - κάτι το οποίο δεν είναι εφικτό για άλλους εκδότες.
«Θα λέγαμε ότι τα ελληνικά ομόλογα ανταγωνίζονται τα ιταλικά ομόλογα, παρά το γεγονός της έλλειψης επενδυτικής βαθμίδας, αφού, σε αντίθεση με την Ελλάδα, η Ιταλία εγκυμονεί υψηλότερους κινδύνους σε επίπεδο πολιτικής και αναχρηματοδότησης».
adsfadfas_2.JPG
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης