Άμεσα μέτρα για αυξήσεις στους μισθούς εκ μέρους των εταιρειών συνιστά ο επενδυτικός κολοσσός BlackRock για την πάταξη της ανεργίας αλλά και την κάλυψη των ελλείψεων σε ό,τι αφορά το εργατικό δυναμικό…
Οι μισθοί τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην ΕΕ αυξάνονται με τον ταχύτερο ρυθμό από το 1980... κάνοντας πολλούς αναλυτές να αναρωτιούνται αν βρισκόμαστε στην αρχή ενός ανοδικού σπιράλ.
Από τη μεριά του, ο επενδυτικός οίκος αποκρούει αυτή την πεποίθηση.
Όπως επισημαίνει, στην πραγματικότητα διαπιστώνεται πως το κόστος εργασίας ανά εκροή έχει μειωθεί σε σχέση με την προπανδημική περίοδο, χάρη στην αύξηση της παραγωγικότητας αλλά και τις ανατιμήσεις.
Σε αυτό το πλαίσιο, οι μισθοί έχουν περιθώριο αύξησης, λέει η BlackRock, κάτι το οποίο μπορεί να εξομαλύνει την αγορά εργασίας.
Οι μισθοί που μετρώνται με τον Δείκτη Κόστους Απασχόλησης αυξήθηκαν κατά 5% πέρυσι – ο ταχύτερος ρυθμός από τη δεκαετία του 1980.
Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι αυτό είναι απόδειξη υπερθέρμανσης της αγοράς εργασίας και προάγγελος αιχμών στις τιμές καταναλωτή.
Αλλά οι υψηλότεροι μισθοί δεν σημαίνουν απαραίτητα υψηλότερο πληθωρισμό.
Αυτό που έχει σημασία για τις εταιρείες είναι το πραγματικό κόστος εργασίας ανά μονάδα προϊόντος: πόσο πληρώνει μια εταιρεία στους εργαζομένους για να παράγει μια μονάδα παραγωγής σε σχέση με την τιμή πώλησης αυτής της μονάδας.
Οι εργαζόμενοι στις ΗΠΑ είναι 4,5% πιο παραγωγικοί από ό,τι πριν από την πανδημία, σύμφωνα με στοιχεία του Γραφείου Στατιστικής Εργασίας.
Το συμπέρασμα: Οι μισθοί έχουν περιθώριο να αυξηθούν καθώς αντικατοπτρίζουν τα κέρδη της παραγωγικότητας και των τιμών, δεν προκαλούν αυξήσεις στις τιμές.
Υπενθυμίζεται πως στην Ελλάδα ο κατώτατος μισθός αυξάνεται στα 713 από 663 ευρώ αυξάνεται από την 1η Μαΐου...
Σημάδια υπερθέρμανσης…
Πράγματι, λέει η BlackRock, η αγορά εμφανίζει σημάδια υπερθέρμανσης…
Το ποσοστό ανεργίας στις ΗΠΑ βρίσκεται σε ιστορικό χαμηλό.
Η αναλογία κενών θέσεων εργασίας προς ανέργους βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί.
Ωστόσο, αυτό οφείλεται στην επανεκκίνηση της οικονομικής δραστηριότητας, που λειτούργησε σαν ελατήριο μετά την πανδημική κρίση.
Το ποσοστό των παραιτήσεων είναι μεγάλο, δεδομένου ότι οι εργαζόμενοι διεκδικούν μεγαλύτερους μισθούς και οι άνεργοι διστάζουν να καλύψουν θέσεις εργασίας.
Αυτό σημαίνει ότι οι κενές θέσεις εργασίας είναι σημάδι ότι οι άνθρωποι αλλάζουν θέσεις, αντί να δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας.
To πρόβλημα έλλειψης εργατικού δυναμικού θα μπορούσε να λυθεί μέσω της περαιτέρω αύξησης των μισθών, η οποία θα δελέαζε τους υποψηφίους προς απασχόληση, λέει η BlackRock.
Oι εταιρείες, αντί να ωθούν τους εργαζόμενους σε παραιτήσεις για να βρουν καλύτερες αμοιβές, θα πρέπει οι ίδιες να παράσχουν νέα μισθολογικά κίνητρα παραμονής, προσθέτει ο επενδυτικός οίκος.
Κατ’ αυτό τον τρόπο, μόνο στις ΗΠΑ, οι κενές θέσεις θα μπορούσαν να μειωθούν και η απασχόληση θα αυξανόταν κατά 1,5 εκατομμύριο, ή 1% στο σύνολο του εργατικού δυναμικού των ΗΠΑ.
Επίσης, η ανεργία μπορεί να μην μειωθεί πολύ περισσότερο εάν οι υψηλότεροι μισθοί αποτελέσουν κίνητρο για όσους εγκατέλειψαν το εργατικό δυναμικό κατά τη διάρκεια της πανδημίας να επιστρέψουν στη δράση.
Η δυναμική της αγοράς εργασίας ενισχύει την πεποίθηση ότι ζούμε σε έναν κόσμο που διαμορφώνεται από την προσφορά και όχι από την υπερβολική ζήτηση.
Βλέπουμε τον πληθωρισμό καθώς η οικονομία ανακάμπτει.
Ωστόσο, σύμφωνα με την BlackRock, o πληθωρισμός δεν θα επιστρέψει σε προπανδημικά επίπεδα εν μέσω συνεχιζόμενων περιορισμών στην προσφορά.
Ως αποτέλεσμα, αναμένουμε ότι η Fed θα αυξήσει τελικά τα επιτόκια σε ουδέτερο επίπεδο που ούτε θα τονώσει ούτε θα μειώσει την οικονομική δραστηριότητα.
Κατά την άποψη του επενδυτικού οίκου, η αύξηση των επιτοκίων πέρα από τα ουδέτερα για την προσπάθεια συμπίεσης του πληθωρισμού ακόμη περισσότερο θα είχε πολύ υψηλό κόστος για την ανάπτυξη και την απασχόληση.
Ως εκ τούτου, το άθροισμα των επιτοκιακών αυξήσεων βρίσκεται σε ιστορικά χαμηλό επίπεδο.
Εν προκειμένω, πρέπει να ληφθεί υπόψη και το ενεργειακό σοκ που έχει προκληθεί από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, που αναμένεται να πλήξει σκληρά την Ευρώπη.
Συμπέρασμα: Δεν υπάρχει ένα σπειροειδής συσχέτιση μισθού-τιμής.
Οι μισθοί του ιδιωτικού τομέα έχουν αυξηθεί, αλλά αυτό που έχει σημασία για τις εταιρείες είναι ότι το πραγματικό κόστος εργασίας ανά μονάδα προϊόντος έχει πράγματι μειωθεί χάρη εν μέρει στα κέρδη παραγωγικότητας.
Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει ακόμα περιθώριο για αύξηση των μισθών.
Οι υψηλότεροι μισθοί θα μπορούσαν να βοηθήσουν την αγορά εργασίας των ΗΠΑ να ανακάμψει από τις ελλείψεις εργαζομένων που σχετίζονται με την πανδημία, ενθαρρύνοντας τους ανθρώπους να επιστρέψουν στο εργατικό δυναμικό ή να παραμείνουν στη δουλειά τους, αντί να παρατούνται αναζητώντας μεγαλύτερες αμοιβές.
www.bankingnews.gr
BlackRock: Γιατί οι μισθοί των εργαζομένων πρέπει να αυξηθούν άμεσα - Με ποιον τρόπο θα ωφεληθεί η οικονομία
Όχι, δεν είναι κάποιος συνδικαλιστικός φορέας, αλλά η BlackRock…
Σχόλια αναγνωστών