Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Προειδοποιεί η S&P: Κίνδυνος επιβολής νέων capital controls στην Τουρκία - Επανάληψη της κρίσης του 2021

Προειδοποιεί η S&P: Κίνδυνος επιβολής νέων capital controls στην Τουρκία - Επανάληψη της κρίσης του 2021
«Νομίζω ότι ο κίνδυνος αυξάνεται» ανέφερε αναλυτής για την τουρκική οικονομία
Σχετικά Άρθρα

Τον κίνδυνο επιβολής πρόσθετων περιορισμών στη διακίνηση κεφαλαίων (capital controls) στην Τουρκία προμηνύει η Standard and Poor's, εάν συνεχιστούν οι πιέσεις στη λίρα και στις χρηματοπιστωτικές αγορές.
Η τουρκική λίρα έχει απολέσει το 22% της αξίας της από τις αρχές του έτους (2022), γεγονός που αυξάνει τις ανησυχίες ότι η χώρα οδεύει σε μια επανάληψη της συναλλαγματικής κρίσης που παρατηρήθηκε στα τέλη του 2021 αναφέρει ειδικότερα ο οίκος αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας.
Ένας αναλυτής της S&P, ο Ribnikov, είπε ότι η απόφαση της εταιρείας τον Απρίλιο του 2022 να υποβαθμίσει την αξιολόγηση του αξιόχρεου της Τουρκίας αντικατοπτρίζει τις ανησυχίες της για το ενδεχόμενο εισαγωγής πρόσθετων capital controls.
«Νομίζω ότι ο κίνδυνος αυξάνεται», πρόσθεσε.
Ένας άλλος αναλυτής πρόσθεσε ότι η πτώση της λίρας σημαίνει ότι τελικά θα «εμφανιστούν» προβλήματα στον τραπεζικό τομέα της Τουρκίας.
Ο ρυθμός ανάκαμψης του τουρισμού είναι μία από τις λίγες θετικές εξελίξεις.
Η πτώση της λίρας συνεχίστηκε και σήμερα, με το νόμισμα να πλησιάζει σε ιστορικό χαμηλό, μετά τις πρόσφατες δηλώσεις του Τούρκου προέδρου Erdogan ότι η μείωση των επιτοκίων θα συνεχιστεί.
Το τουρκικό νόμισμα κατέγραψε πτώση 2% και το απόγευμα η ισοτιμία του έναντι του δολαρίου ανερχόταν σε περίπου 17 λίρες έναντι ενός δολαρίου. Τον Δεκέμβριο η ισοτιμία είχε πέσει στις 18,4 λίρες ανά δολάριο.
Η λίρα έχει χάσει το 22% της αξίας της από την 1η Ιανουαρίου και το 49,7% μέσα σε έναν χρόνο.
«Η πίεση εξακολουθεί να αυξάνεται στη λίρα» σχολίασε αναλυτής στη CityIndex, υπενθυμίζοντας ότι ο Erdogan ανακοίνωσε την Δευτέρα 6/6 την πρόθεσή του να μειώσει περαιτέρω τα επιτόκια μολονότι ο πληθωρισμός στην Τουρκία έφτασε το 73,5% σε ετήσια βάση τον Μάιο.
«Οι επενδυτές φοβούνται επίσης ότι η αύξηση στην τιμή του πετρελαίου θα επιδεινώσει τον πληθωρισμό στην Τουρκία», πρόσθεσε.

Νέο ιστορικό χαμηλό για την τουρκική λίρα (7/6)

Υπενθυμίζεται ότι η τουρκική λίρα συνέχισε τη διολίσθησή της και χθες 7/6 προς ιστορικά χαμηλά επίπεδα, μετά τη νέα δέσμευση του Τούρκου προέδρου Erdogan να μειώσει τα επιτόκια παρά τον αυξανόμενο πληθωρισμό.
Όπως μεταδίδουν οι Financial Times, η ισοτιμία του τουρκικού έναντι του αμερικανικού νομίσματος υποχώρησε στις 16,75 λίρες το δολάριο.
Ο Τούρκος πρόεδρος ισχυρίστηκε την Τρίτη ότι η χώρα είχε «σπαταλήσει χρόνια» με τη λανθασμένη άποψη ότι οι τιμές πρέπει να ελέγχονται χρησιμοποιώντας υψηλότερο κόστος δανεισμού για τον περιορισμό της κατανάλωσης. Τέτοιες πολιτικές, είπε, ωφέλησαν μόνο «αυτούς που ζουν έναν ξένοιαστο βίο και γεμίζουν τις τσέπες τους με [τα έσοδα] από τους υψηλούς τόκους», συμπεριλαμβανομένων των ξένων επενδυτών.
Ο Erdogan υποσχέθηκε να μειώσει περαιτέρω τα επιτόκια, παρόλο που ο πληθωρισμός έφτασε στο υψηλό 23 ετών στο 73,5% τον περασμένο μήνα, λέγοντας: «Αυτή η κυβέρνηση δεν θα αυξήσει τα επιτόκια.
Αντίθετα, θα συνεχίσουμε να μειώνουμε τα επιτόκια».
Η λίρα υποχώρησε 1,2% την Τρίτη, ανεβάζοντας τις συνολικές απώλειες από την αρχή του έτους στο 20% μετά από πτώση περίπου 45% το 2021.
Η σταθερή πτώση του νομίσματος τις τελευταίες εβδομάδες απειλεί να οδηγήσει τη λίρα σε νέα ιστορικά χαμηλά επίπεδα.

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης